Problem rozwiązałem.Programy dla pracy z kilkoma monitorami są moim zdaniem bardzo przydatne,ponieważ można sobie zdefiniować swoje aplikacje i je umieścić na wskazany monitor.W moim przypadku nie ma takiej potrzeby,ponieważ pc oraz monitory mają jeden cel tzn.sterować kokpitem w symulatorze Falcon.Do obsługi 5 monitorów jest program MFD Extractor,gdzie definiujemy wskaźniki umieszczając je w określone ściśle miejsce na monitorach.Te lokalizacje są zapamiętane przez program i wystarczy je tylko raz zdefiniować.
W moim przypadku tylko 2 programy otwierały się na sąsiednich monitorach.Wystarczyło odpowiednio umieścić monitory w Control Center ATI i problem został rozwiązany.Rozwiązanie jest częściowe (tzn.muszę przeciągnąć okno aplikacji),ale mnie to zadowala,ponieważ widzę na głównym monitorze fragment okna wspomnianej aplikacji.
Przy okazji zauważyłem kilka ciekawostek.Niektóre aplikacje np. HSC Codeking mają opcję wyboru między innymi miejsca pracy aplikacji:
-zawsze na wierzchu,
-zawsze przezroczyste,
-przesuń do monitora 1,2,3,4,5 lub 6.
Inne tej opcji nie mają.To działa po otwarciu aplikacji,ale nie jest pamiętane.
Podłączenie monitorów 10.4'' oraz 8.4'' powoduje pojawienie się komunikatu związanego z Gamma Tray (jakiś problem i ta aplikacja jest zamykana).Ja się tym nie martwię,ponieważ jest to jakiś problem z kolorami dla wspomnianych monitorow.Tyle moich doświadczeń z pracą z kilkoma monitorami.