Autor Wątek: Praca z wieloma monitorami.  (Przeczytany 2264 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Praca z wieloma monitorami.
« dnia: Lutego 20, 2011, 13:29:29 »
Witam,
pozwoliłem sobie na założenie nowego wątku,ponieważ jest to zagadnienie ogólne nie koniecznie związane z budową kokpitów.W moim przypadku tak się akurat złożyło,że jest to związane z kokpitem.Tutaj odwołanie do strony gdzie jest o tym mowa.
http://www.il2forum.pl/index.php/topic,9985.435.html
Test2.

Test3
Uploaded with ImageShack.us

Uploaded with ImageShack.us
Jestem przekonany,że niektórzy z nas korzystają z możliwości pracy z 2 monitorami,dlatego o tym piszę licząc na pomoc lub wyjaśnienie zjawiska.Na załączonych zdjęciach są przedstawione zrzuty ekranów moich 6 monitorów.W czym jest problem.Mogę otwierać różne aplikacje i są one na monitorze głównym nr1 CRT19''.Jest jednak jedna aplikacja Controlador z OC,która zawsze jest otwierana poza monitorem głównym nr1.Mogę tak ustawić monitory w Control Center ATI,że część tej aplikacji (Controlador) jest na ekranie głównym i następnie ją przeciągnąć myszą.Jest to pokazane na zdjęciu test3.Przy ustawieniu pokazanym na zdjęciu test2 aplikację możemy niezauważyć.
Tutaj moje pytanie czy można ustawić jakieś parametry tak aby każda aplikacja (program) był otwierany na monitorze głównym.Moje monitory są ustawiane jako niezależne czyli opcja Dualview lub u mnie nazwana "rozszerz główne".
Jeśli nowy wątek jest niewłaściwy to proszę go przenieść do http://www.il2forum.pl/index.php/topic,9985.435.html
pozdrawiam,vito_zm

Offline Ger0nim0

• Administrator
  • Ojciec Założyciel
    • Wszystko
Odp: Praca z wieloma monitorami.
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 20, 2011, 14:16:55 »
Z moich doświadczeń z pracą na kilku monitorach (co prawda tylko 2  :003:), gdzie jest ustawiona ikona do uruchomienia, to na tym pulpicie działa aplikacja. Ale uruchomienie aplikacji i przeciągnięcie jej na inny pulpit, a potem zamknięcie, powoduje że następne uruchomienia jest już na tym drugim pulpicie.
Na linuxie jest taka aplikacja do konfiguracji gdzie mają się aplikacje uruchamiać devilspi. 
Szybkie szukanie u wujka google podpowiada mi http://actualtools.com/windowmanager/
Mam nadzieję, że o to chodziło.
Hmmm to ja myślałem o 3 monitorach monitorach ustawionych pionowo ale 6  :010: :010: :010: gdzie to ustawić ?

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 20, 2011, 17:04:12 »
Mam nadzieję, że o to chodziło
Dziękuję za informacje.Wiem gdzie szukać.Pod linkiem KosiMazaki jest program,ale dla Visty.Myślę,że znajdę dla XP.Jeszcze raz dziękuję za pomoc.

« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 21, 2011, 17:23:41 »
Problem rozwiązałem.Programy dla pracy z kilkoma monitorami są moim zdaniem bardzo przydatne,ponieważ można sobie zdefiniować swoje aplikacje i je umieścić na wskazany monitor.W moim przypadku nie ma takiej potrzeby,ponieważ pc oraz monitory mają jeden cel tzn.sterować kokpitem w symulatorze Falcon.Do obsługi 5 monitorów jest program MFD Extractor,gdzie definiujemy wskaźniki umieszczając je w określone ściśle miejsce na monitorach.Te lokalizacje są zapamiętane przez program i wystarczy je tylko raz zdefiniować.
W moim przypadku tylko 2 programy otwierały się na sąsiednich monitorach.Wystarczyło odpowiednio umieścić monitory w Control Center ATI i problem został rozwiązany.Rozwiązanie jest częściowe (tzn.muszę przeciągnąć okno aplikacji),ale mnie to zadowala,ponieważ widzę na głównym monitorze fragment okna wspomnianej aplikacji.
Przy okazji zauważyłem kilka ciekawostek.Niektóre aplikacje np. HSC Codeking mają opcję wyboru między innymi miejsca pracy aplikacji:
-zawsze na wierzchu,
-zawsze przezroczyste,
-przesuń do monitora 1,2,3,4,5 lub 6.
Inne tej opcji nie mają.To działa po otwarciu aplikacji,ale nie jest pamiętane.
Podłączenie monitorów 10.4'' oraz 8.4'' powoduje pojawienie się komunikatu związanego z Gamma Tray (jakiś problem i ta aplikacja jest zamykana).Ja się tym nie martwię,ponieważ jest to jakiś problem z kolorami dla wspomnianych monitorow.Tyle moich doświadczeń z pracą z kilkoma monitorami.

« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 28, 2011, 20:55:33 »
Okazuje się, że praca z kilkoma monitorami stwarza pewne problemy. Mam 3 karty graficzne HD 3870,HD 3450 oraz HD 4350.Monitory pracowały poprawnie do pewnego momentu. Po pewnym czasie jeden z nich nie miał sygnału.Po kilku testach doszedłem do wniosku,że jest uszkodzona karta HD 4350. Kupiłem nową i to samo zjawisko. W tym momencie zrobiłem nowe testy bardziej szczegółowe. Metodą prób i błędów znalazłem jedną konfigurację monitorów oraz  kart graficznych z uwzględnieniem wejść w której wszystkie 6 mają sygnał. Dlaczego tak jest nie wiem,ale pracują tylko w tej konfiguracji.
Pojawił się jeszcze jeden problem nie tak ważny, ale trochę uciążliwy. Jeden z monitorów pomimo wyłączonego zasilacza ma poświatę. Jest to zjawisko podobne do wejść USB, gdzie pomimo wyłączenia pc jest napięcie szczątkowe na USB i może np.świecić LED (poświata). Z monitorem jest trochę inaczej ponieważ pc jest włączony a jest wyłączony tylko zasilacz monitora. Nie mam dojścia do wyłącznika monitora może jego wyłączenie zlikwidowałoby poświatę. Jeśli nie mam włączonej gry to 5 monitorów powinno być wyłączone,niestety jeden ma poświatę. Mogę oczywiście wyłączyć ten monitor w CC ATI, ale zjawisko jest ciekawe. Mam nadzieję,że już więcej problemów nie będzie.
« Ostatnia zmiana: Lutego 28, 2011, 22:56:35 wysłana przez Leon »