Autor Wątek: Wydajność DCS: A-10C na naszych komputerach  (Przeczytany 77136 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Wydajność DCS: A-10C na naszych komputerach
« Odpowiedź #135 dnia: Lipca 29, 2011, 22:59:03 »
Po pierwsze: przybliżam i to bardzo często, bo tak wygodniej mi jest.
Po drugie: ja naprawdę nie widzę różnicy w tych rozdzielczościach.
Niech przykładem będą te dwa zdjęcia:

1. 1024 Every Frame:

2. 256:

Jak widać, różnica w ilości fps jest wyraźna (choć szału nie ma), a różnicy w wyglądzie ja gołym okiem nie widzę.
A może ustawienia graficzne w tej grze zmieniają się po jej restarcie (oba screeny robiłem w czasie jednego uruchomienia gry, zmieniałem tylko ustawienia i uruchamiałem misję od nowa)?

« Odpowiedź #136 dnia: Lipca 30, 2011, 00:11:28 »
Bo ta opcja działa tylko na TGP i na podglądzie z MAVa. Po za tym dziwne to trochę, bo mi podczas normalnego użytkowania nie spada w ogóle FPS przy zmianach Rozdzielczości MFCD. Ale za to gdy włączę TGP to spadki są już dość wyraźne w zależności od ustawienia.

« Odpowiedź #137 dnia: Lipca 30, 2011, 11:20:29 »
U mnie też te spadki miały miejsce, gdy miałem włączony TGP, bo praktycznie zawsze mam włączony TGP albo MAV.
A dla ciekawskich, tak wygląda różnica pomiędzy TGP w 1024 Every Frame:

a TGP w rozdzielczości 256:

Jakiejś wielkiej różnicy nie widzę.

poko24

• Gość
« Odpowiedź #138 dnia: Lipca 30, 2011, 13:14:02 »
A ja widzę, ale bardziej podoba mi się 256 - jakość jest taka bardziej... telewizyjna :).

« Odpowiedź #139 dnia: Sierpnia 08, 2011, 11:35:28 »
Przesiadłem się w sobotę z C2D@3.6GHz + HD4870 na i5 2500k + GTX560. Wcześniej jednak zrobiłem test na misji Sunset Sierra ale zamiast patrzeć się na bunkry odwróciłem kamerę w kierunku skrzydłowego. Wtedy miałem najmniejszą wartość FPS. Grafikę ustawiłem na max, wszystko co się dało (ptaki, trawę, lusterka...). Na starym kompie miałem całe 5 klatek na sekundę, na nowym ok 20 fps. Miło, chociaż do latania to dalej za mało.
Przy okazji zauważyłem że Flood Lights (zielone światło w kokpicie) zżerają mi prawie 15 klatek! Po ich zgaszeniu fps'y skoczyły mi do ponad 30.

« Odpowiedź #140 dnia: Sierpnia 08, 2011, 11:42:47 »
Podkręć procesor, to Ci powinno sporo dać.
Ja po wgraniu nowego patcha zauważyłem naprawdę duży wzrost wydajności.
Latam na ustawieniach maksymalnych (poza krzaczkami ustawionymi na kilkadziesiąt metrów i drzewami, bodaj na 9000, no i te MFCD na 512 EF) i z reguły w czasie lotu mam blisko 100 fps, w trudniejszych miejscach spada to do 30-40. A to wszystko po podkręceniu procesora na 4,8 GHz.
Oczywiście dalej nisko nad zabudowaniami mam ze 20 klatek i mniej, ale zdaje się że takie miejsca zaduszą każdy, najlepszy nawet komputer.

poko24

• Gość
« Odpowiedź #141 dnia: Sierpnia 08, 2011, 17:41:39 »
Już kiedyś chyba podawałem, ale może nie wszyscy widzieli - polecam GameBooster, dzięki któremu jednym kliknięciem na czas gry wyłączamy niepotrzebne aplikacje i inne śmieci windowsa działające w tle. Żeby jeszcze lepiej zoptymalizować system podam np. CCleaner'a do czyszczenia rejestru i nie tylko.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #142 dnia: Sierpnia 08, 2011, 17:56:56 »
Już kiedyś chyba podawałem, ale może nie wszyscy widzieli - polecam GameBooster, dzięki któremu jednym kliknięciem na czas gry wyłączamy niepotrzebne aplikacje i inne śmieci windowsa działające w tle. Żeby jeszcze lepiej zoptymalizować system podam np. CCleaner'a do czyszczenia rejestru i nie tylko.

Skuteczność tego typu softu w przyspieszaniu komputera zazwyczaj wyraża się wzorem:

(n / (v*j))s * q

gdzie:
n - liczba znalezionych błędów rejestru
v - częstotliwość procesora w MHz
j - liczba rdzeni procesora
s - liczba wyłączonych usług systemowych
q - jest równe 0
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #143 dnia: Sierpnia 08, 2011, 19:06:44 »
Zwłaszcza że Windows 7 sam bardzo dobrze zarządza RAMem i procesami w tle.

poko24

• Gość
« Odpowiedź #144 dnia: Sierpnia 08, 2011, 19:21:45 »
Skuteczność tego typu softu w przyspieszaniu komputera zazwyczaj wyraża się wzorem:

(n / (v*j))s * q

gdzie:
n - liczba znalezionych błędów rejestru
v - częstotliwość procesora w MHz
j - liczba rdzeni procesora
s - liczba wyłączonych usług systemowych
q - jest równe 0

poprawka - q=0,2
Zwłaszcza że Windows 7 sam bardzo dobrze zarządza RAMem i procesami w tle.
I sam czyści rejestr?

« Odpowiedź #145 dnia: Sierpnia 08, 2011, 19:33:46 »
Mi chodziło o tego GameBoostera :). A czyszczenie rejestru to jak najbardziej powinno się robić. Zresztą przetestuje sobie czy GB coś pomoże.

poko24

• Gość
« Odpowiedź #146 dnia: Sierpnia 08, 2011, 19:48:03 »
GB za jednym kliknięciem wyłącza wiele rzeczy u mnie. Jest to trochę placebo - zdaję sobie sprawe. Głowy nie urywa, ale jednak tych procesów jest trochę. Któryś z nich od czasu do czasu pewnie powoduje niestabilność systemu. Po co mam mieć je uruchomione w tle? Wielu testerów często go poleca. Na bank odczują różnicę Ci, którzy dawno nie reinstalowali systemu i nie przykuwają większej wagi do utrzymywania porządku..

Offline some1

• Global Moderator

poko24

• Gość
« Odpowiedź #148 dnia: Sierpnia 08, 2011, 20:02:21 »
Przekonałeś mnie panie hitler. Wystarczyło mi popatrzeć 2 sekundy na gościa, żeby wzbudził u mnie zaufanie profesjonalisty. Zwracam honor. Booster to placebo.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #149 dnia: Sierpnia 08, 2011, 20:34:44 »
Przekonałeś mnie panie hitler. Wystarczyło mi popatrzeć 2 sekundy na gościa, żeby wzbudził u mnie zaufanie profesjonalisty. Zwracam honor. Booster to placebo.

W takim razie jak coś polecasz na forum, też dołącz swoje zdjęcie, żebyśmy wiedzieli, czy wzbudzasz zaufanie.

Za hitlera +20. Idź się lepiej przewietrzyć zamiast obrażać innych na forum, skoro normalna dyskusja tak Ci podnosi ciśnienie.