Autor Wątek: Pomoc dla początkujących (IL-2: CloD)  (Przeczytany 141464 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
Odp: Pomoc dla początkujących (IL-2: CloD)
« Odpowiedź #105 dnia: Czerwca 17, 2011, 15:48:16 »
To pewnie oznacza, że *masz* jakąś oś zamapowaną, może z definicji, by default. Sprawdź ustawienia w Controls / Axes.
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #106 dnia: Czerwca 17, 2011, 17:03:41 »
Nie, to znaczy, że ma aktualną wersję gry. Tak ma być :)
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #107 dnia: Czerwca 17, 2011, 18:00:40 »
OMG! Masz rację, Someone! Rzeczywiście jak się klika w 109 na górze lub dole uchwytu do prop, to automatycznie przechodzi na pozycję środkową. Nie zauważyłem, bo mam zamapowaną na to oś przepustnicy, i ona chodzi świetnie - przesuwasz góra-dół i wajcha ustawia się na jedną z trzech możliwości...
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline Misiek

• JG300
  • *
« Odpowiedź #108 dnia: Czerwca 18, 2011, 12:16:32 »
W takim razie czy to znaczy, ze nie da sie pod skok smigla ustawic klawiszy tylko trzeba przeznaczyc os ? Troche mi to nie po drodze bo w joyu mam zablokowanie krecenie rekojescia a w lewej rece przepustnica to obroty a drugiej osi pod palcami uzywam jako ruddera i nie mam trzeciej zeby ja ustawic pod skok smigla.

Dodam, ze przypisalem klawisze do stopniowego kierowania skokiem smigla ale tez nie dzialaja.

« Odpowiedź #109 dnia: Czerwca 21, 2011, 08:07:35 »
Mam takie proste pytanie. Jak uruchomić silnik przed startem? Gram bez opcji pełnej kontroli silnika. Przy próbie uruchomienia (przypisałem klawisz I do uruchamiania) pokazuje się napis "silnik zatrzymany". Włączyłem tryb autopilota i on również nie może uruchomić silnika chociaż próbuje (pokazuje się kilkakrotnie napis "silnik zatrzymany"). W czym tkwi problem?

« Odpowiedź #110 dnia: Czerwca 22, 2011, 18:42:57 »
Problem nieaktualny sam się rozwiązał. Silnik startuje.

« Odpowiedź #111 dnia: Czerwca 26, 2011, 12:40:37 »
Witam serdecznie,
odnośnie problemu furzyka sprawa się rozwiązała :D miałem ten sam problem, a rozwiązanie tkwiło w tym, że trzeba było patrzeć po prostu na ten magiczny zegar po prawej, czyli ustawienie skoku, ustawić dziada na 11:45 i śmiga aż miło. Oczywiście również klawiszami się da, nie trzeba żadnej osi.

« Odpowiedź #112 dnia: Sierpnia 02, 2011, 17:29:13 »
1.Misja treningowa, sam mam wystartować i uruchomić silnik(albo odwrotnie). Ustawiam mieszankę na bogatą, pstrykam iskrowniki na "ON", coś od paliwa(chyba dopływ) też na "ON", przepustnica 0%  -  uruchamiam 2 razy się skrzydło zakręci i tyle, nie mogę uruchomić silnika. Samolot - Hurricane.

2.Który przycisk domyślnie, albo jak się nazywa ta opcja która umożliwia jednym przyciskiem przybliżenie widoku, np. podczas celowania (nie żeby przełączyć widok na bliższy tylko, dopóki trzymam wciśnięty przycisk to żeby obraz był przybliżony, jak puszczę żeby powrócił do poprzedniego).

Dzięki :001:

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #113 dnia: Sierpnia 02, 2011, 20:00:10 »
W Hurku trzeba kliknąć na kran instalacji paliwowej, ustawić mieszankę (tylko sprawdź na panelu żeby była na "rich" - po prostu manetka działa odwrotnie), włączyć oba iskrowniki i dać przepustnicę na około 5%. Jeżeli zamkniesz ją, lub dasz za dużo do przodu, wówczas motor nie ruszy. Później musisz potrzymać silnik na niskich obrotach, dopóki nie wzrośnie temperatura oleju.
Jeżeli chodzi o zoom do strzelania, to może spróbuj przypisać do klawisza na joyu skrót "shift + f1" który służy do "poluzowania pasów" i zbliżenia wzroku do celownika.

"Skrzydlata husaria współczesna, lotnictwo polskie, czuwa w powietrzu. Warkot motoru chroni każdą piędź polskiej ziemi." - Kronika PAT, maj 1939.

Offline Minamir

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #114 dnia: Sierpnia 02, 2011, 20:04:58 »
Jeśli masz joystick Saiteka, to powinno dać się zrobić profil w którym puszczenie przycisku będzie odpowiadało naciśnięciu czegoś z klawiatury, czyli ponownemu oddaleniu.

« Odpowiedź #115 dnia: Sierpnia 03, 2011, 19:12:14 »
Ok, dzięki Hurricane lata aż miło. Dla innych początkujących polecam ten krótki instruktaż startu Hurricane http://www.youtube.com/watch?v=OHNy_kcPcZo.

Mam dżoja Saiteka AVIATORA i zaraz popatrzę co i jak z tym programatorem.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #116 dnia: Sierpnia 03, 2011, 19:30:48 »
Bardzo ładnie zrobiony film, dobra instrukcja (chociaż mi się wydawało, że jakoś łatwiej mi szło). Żal, no nie? Taki się potencjał zmarnował...
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #117 dnia: Sierpnia 04, 2011, 00:44:54 »
Ale miałem dziwny problem, pierwsza misja w kampanii brytyjskiej. Wystartowałem, zestrzeliłem jednego Dorniera, wylądowałem (nie pytając wcześniej o zgodę na lądowanie ! Jak zapytać ?) zaparkowałem(tak się mówi w gwarze lotniczej?) sobie w hangarze wyłączyłem iskrowniki, paliwo - jak wyłączyłem iskrowniki to zgasł silnik, bo jak naciskałem przycisk, domyślnie "I" (ten sam którym się włącza silnik) silnik nie gasł (Jak się gasi silnik w Hurricane ?)
             Jednak potem chciałem włączyć silnik na nowo i niestety śmigło ani nie drgnie - wyświetla się napis "zatrzymanie silnika".
Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie kurka paliwa w Hurricane, są trzy opcje do wyboru "OFF", ta druga ze strzałką w górę na której silnik chodzi i trzecia, ze strzałką w bok, opisana jako pomocnicza, ale na niej silnik nie pracuje.
             I ostatnie pytanie macie jakieś tutoriale, źródła wiedzy na temat obsługi poszczególnych samolotów, czy ogólnie o nauce latania na symulatorach typu Iłek. Póki co grałem na dżoju trochę w demo WoP, teraz kupiłem CoD i pedały z zestawu od kierownicy (Media-Tech Cyber Race MT172) polatałem kilka dni w trybie realistycznym tylko z włączoną mapą i ikonkami, i sim bardzo mi się podoba, nie jestem jakimś fanem szczególnie lotnictwa, raczej ogólnie historii i militariów, ale latanie samo w sobie jest jakieś pociągające.
             Wiadomo coś o kolejnych patchach poprawiających wydajność gry ?

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #118 dnia: Sierpnia 04, 2011, 01:53:22 »
W trybie zaawansowanej obsługi silnika, motor wyłącza się poprzez wyłączenie iskrowników. Żeby go znów odpalić, musisz je od nowa przełączyć na "On", jednocześnie pamiętając o poprawnym ustawieniu mieszanki i przepustnicy. Jeżeli chodzi o kran paliwa w Hurricane, to tak jak piszesz, dostępne do wyboru są jedynie dwie pozycje.
Co do poradników, instrukcji, to może zerknij do manuala CloD, który powinien być dostępny po instalacji gry w formacie pdf. Jest tam również wersja polska, która pobieżnie przybliża graczowi specyfikę tytułu.
Ze stron mogę Ci polecić legendarną http://kg200.prv.pl/  oraz http://yoyosims.pl/  gdzie znajdziesz naprawdę wiele informacji.

"Skrzydlata husaria współczesna, lotnictwo polskie, czuwa w powietrzu. Warkot motoru chroni każdą piędź polskiej ziemi." - Kronika PAT, maj 1939.

« Odpowiedź #119 dnia: Września 03, 2011, 16:51:49 »
Witajcie. Ja mam kilka pytań do speców :)

Pyt 1.
Czy w Hurcu jest lusterko wsteczne? Wciskam i za cholipę ni ma  :( a na youtube w filmikach widziałem. Spit ma lustro i da sie włączyć)
Zaznaczam że gra posiada najnowsze patche.
Pyt 2.
Jesli mam ustawioną opcję na pełne zarządzanie silnikiem,  to po ustawieniu wszystkiego silnik zaskakuje sam? Czy trzeba jednak wcisnąć Literkę I. (cala procedura wlączenia silnika wykonana i silnik nie startuje. Dopuki nie wcisnę I) Czy to ma cos wspólnego z rozgladaniem się? Słyszalem że trzeba jakos kamere ustawić. Prosze mnie poprawić jesli to blef.
Pyt 3.
Dlaczego podczas lotu samolot sie cały telepie jak by mu brakowało mocy. Obrotomierz wariuje jak oszalały.
Pyt 4.

Przy wykonywaniu np szybkiej misji samolot znajduje sie w powietrzu. Otwieram radiator a mimo to po klku sekundach mam olej na przedniej szybie. Tak jest za każdym razem. Co jest nie tak?

Pozdrawiam i prosze o jakies rady bo ta gra mnie doprowadza do choroby już powoli.