Autor Wątek: Odpalanie Mavericka z Hoga  (Przeczytany 47081 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Odpalanie Mavericka z Hoga
« Odpowiedź #150 dnia: Lutego 09, 2019, 13:55:48 »
Przy małych wysokościach i gwałtownych manewrach TGP zawsze zgubi cel ( zwłaszcza w górzystym terenie),
Nie, nie, to nie tak. Nie mam problemu z opanowaniem maszyny, wręcz przeciwnie myślę, że mi idzie raczej dobrze. Owszem Betty się udziela:) ale nie wiedziałem, że równoznaczne jest to z pojawiającym się napisem.
Nie latam tak na co dzień. Najważniejsza informacja to ta w cytacie. Te ekstremalne ruchy maszyny to testy na laser i TGP. Cytat wszystko wyjaśnia. Dzięki Padonis.
Rozumiem, że reszta kolegów potwierdza?

« Odpowiedź #151 dnia: Lutego 09, 2019, 14:19:50 »
Dlatego właśnie dobrze jest zrobić "markponts", robisz reset i jesteś na celu.
Latamy dzisiaj?

Oficer polityczny Padi-Van. (Prostak-1)

« Odpowiedź #152 dnia: Lutego 09, 2019, 14:33:26 »
Dlatego właśnie dobrze jest zrobić "markponts", robisz reset i jesteś na celu.
Zaraz, ale markpoint na celu przy tych samych gwałtownych ruchach też mi się gubi. Odnajduje się troszeczkę obok celu. Czy to ok, czy coś nie tak jednak robię.
Markpoint przy mocnych zwrotach, niskim locie i górzystej terenie powinien być dokładnie w punkcie na celu?

Poko

• Gość
« Odpowiedź #153 dnia: Lutego 09, 2019, 14:56:47 »
Coś nie tak robisz albo nas nie rozumiesz. Markpoint to taki waypoint, a nie rodzaj locka i sam się nie przesunie. Chyba że mu zmienisz współrzędne ręcznie. Jeśli wykonałeś go dokładnie (z włączonym laserem) i jest aktywnym „waypointem” to po resecie, który opisał wcześniej Padonis, TGP/Mav wróci dokładnie na ten markpoint. Może wrzuć krótki film z całej sytuacji to obadamy co robisz źle.

« Odpowiedź #154 dnia: Lutego 09, 2019, 20:28:03 »
Ok. Zrobione. Nie zwracajcie proszę uwagi na technikę lotu. To nie o to tu chodzi W pierwszej fazie tworze markpoint na celu, a ostatnich 20 sekundach widać że TGP jest obok i automatycznie nie mogę skierować go na wcześniejszy markpoint.
https://youtu.be/NjHhizjYjTs

« Odpowiedź #155 dnia: Lutego 09, 2019, 20:36:20 »
Tak jak pisaliśmy, nie widzę byś używał lasera, w okienku TGP, na parawo od POINT - AREA jest literka "L". Jeśli używasz lasera, ta literka miga, jak nie używasz to nie miga, tylko świeci na wciąż. Zatem Zaznaczasz cel względem ziemi a nie obiektu, tak jak pokazywał Ci Poko. Na twym filmiku literka "L" świeci na wciąż jak zaklęta - wniosek jest jeden.
W czasie lokowania celu należy używać laser, a dokładnie oświetlić go laserem - nie tylko włączyć!
« Ostatnia zmiana: Lutego 09, 2019, 20:43:42 wysłana przez =OPS=padonis »
Latamy dzisiaj?

« Odpowiedź #156 dnia: Lutego 09, 2019, 21:12:28 »
Hmm, no tak, po prostu pominąłem ten krok - chyba stres, pierwszy film :), ale z laserem jest podobnie:

https://youtu.be/as6ZQ7V0Flg

Co doradzicie?

« Odpowiedź #157 dnia: Lutego 09, 2019, 21:21:06 »
Nie zaobserwowałem by było podobnie, u mnie po takim oznaczeniu celu i zapisie punktu wszystko dział sprawnie. Cel zawsze ląduje w środku TGP, jak się zgubi to reset China Hat i już jest.
Latamy dzisiaj?

« Odpowiedź #158 dnia: Lutego 09, 2019, 21:28:53 »
To co ja robię źle? Jak widać na filmie cel nie ląduje w środku.

« Odpowiedź #159 dnia: Lutego 09, 2019, 21:36:32 »
Nie widzę by nie ustawiał się poprawnie.
Latamy dzisiaj?

Poko

• Gość
« Odpowiedź #160 dnia: Lutego 09, 2019, 21:49:34 »
Czy po wykonaniu tych ostrych manewrów nacisnąłeś CHINA HAT długo do przodu? Mam wrażenie, że twój TGP wraca do domyślnej pozycji boresight (do przodu) zamiast być na celu. Mylisz klawisze. Naciskasz chyba CHINA HAT krótko do tyłu zamiast długo do przodu.

« Odpowiedź #161 dnia: Lutego 09, 2019, 22:07:27 »
Ok. Kolejność.

1. TGP-  Laser- insert
2. TGP- TMS forward, krótko
3. TAD- TMS right, krótko
Potem ostre manewry i potem:
4. TAD- china hat forward, długo

Tak to robię, czy ok?

Poko

• Gość
« Odpowiedź #162 dnia: Lutego 09, 2019, 22:41:11 »
Wybacz. Dawno nie latałem Hogiem. Niech mnie Padi poprawi jeśli coś pomylę, bo jest obecnie bardziej obeznany z A-10C.

Szybki sposób przez SPI (Sensor Point of Interest)
1. TGP jako SOI
2. Lockujesz cel - TMS do przodu krótko
3. Robisz SPI - TMS do przodu długo
4. China Hat do przodu długo - wszystkie sensory zalockują się na tym SPI, który stworzyłeś na celu i będą starać się go trzymać

Sposób dokładniejszy przez markpoint z włączonym laserem
1. TGP jako SOI
2. Lockujesz cel - TMS do przodu krótko
3. Włączasz laser, żeby migał
4. Robisz markpoint - TMS w prawo krótko
5. Przechodzisz na Auxiliary Avionics Panel (pod CDU) na markpoint i wybierasz ten stworzony (załóżmy A)
6. Teraz uwaga! China HAT do tyłu długo (nie do przodu jak w sposobie wyżej i tu źle Ci wcześniej podpowiedziałem, sry). TGP będzie starał się trzymać aktywny markpoint.

7. Teraz możesz dodatkowo zrobić SPI, żeby móc w następnym punkcie skupić wszystkie sensory na tym markpoint'cie (Mava, a nie tylko TGP) - czyli TMS do przodu długo
8. China Hat do przodu długo - w tym momencie wszystkie sensoru skupią się na tym dokładnym SPI

Teraz możesz sobie manewrować

« Odpowiedź #163 dnia: Lutego 09, 2019, 23:20:21 »
Według przepisu z laserem i nie wchodzi:
https://youtu.be/9b0suxQGhTY

« Odpowiedź #164 dnia: Lutego 09, 2019, 23:47:39 »
Zrób jeszcze inaczej, zalokuj cel z mniejszej odległości, czasem jest tak, że odległość jest zbyt daleka i laser nie widzi poprawnie celu. Trzeba podlecieć bliżej by odbyło się wszystko poprawnie, a z tego co widzę lokujesz cel z  25 mil. Może to po ostatnich "poprawkach" ED takie myki są. Zrób to samo ale z mniejszej odległości, za cel  ustaw sobie coś mniej bolesnego, jak Striela.
Latamy dzisiaj?