Autor Wątek: Odpalanie Mavericka z Hoga  (Przeczytany 47126 razy)

Odp: Odpalanie Mavericka z Hoga
« Odpowiedź #30 dnia: Czerwca 26, 2011, 22:00:33 »
Samo wciśnięcie klawisza MAV na prawym MFCD nie oznacza automatycznego przełączenia się na AGM-65 jako aktywnej broni jeśli wcześniej tego nie uczyniłeś i masz wybrane np. GBU-12. Najszybszym sposobem zmiany aktywnego uzbrojenia jest HUD jako SOI i DMS prawo/lewo.

Troghv

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: Czerwca 26, 2011, 22:02:58 »
dlaczego po ustawieniu SPI na ekranie TGP kolejnym krokiem ma być wciśnięcie U i ustawienie HUDa jako SOI?

Bo jest szybciej i wygodniej? Dlatego, że piloci używają HOTAS-a, zamiast klikać jakieś guziczki. Po co szukać na DSMS-ie broni jakiej mamy użyć jak możemy zrobić to z poziomu HUD'a.

« Odpowiedź #32 dnia: Czerwca 26, 2011, 22:15:05 »
Ok, tu macie rację, choć dalej nie rozumiem jak wciśnięcie U ma mnie przenieść na ekran Mavericka, ale widać muszę coś jeszcze doczytać.
Mekki, ale stwierdzenia "a ogarniasz?" to sobie może darujmy, będzie nam wszystkim trochę przyjemniej. :)

« Odpowiedź #33 dnia: Listopada 06, 2012, 20:08:46 »
Panowie uczę się obsługi Mavericka. Krótka misja zaczynam z powietrza, wybieram Mavericka i jest "ready". Na prawym (he?) wybieram "mav" i jest podgląd z sensora lecz na za pomocą (średnik, przecinek itp) nie mogę obracać sensorem. Czasami to działało jak dałem klawisz "c" czyli "centroidalne" śledzenie jak rozumiem. Ostatnio kilka prób, nie mogę ruszyć pozycji sensora nie pomaga wciskanie "c". I często mam "gimbal limits". O co chodzi czy może ktoś mi jasno to wyłożyć będę wdzięczny?

Pisownia, nazwa tematu, itd. Następnym razem polecą procenty. Mazak.
« Ostatnia zmiana: Listopada 06, 2012, 20:23:07 wysłana przez KosiMazaki »

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #34 dnia: Listopada 06, 2012, 20:27:21 »
Z przycisków nie obsługuję więc nie wiem co jest pod C itp. ale Gimbal limits pojawia się na MFCD jeśli obiekt znajduje się poza możliwościami śledzenia celu przez kamerkę zamontowaną na przedzie pocisku.
To będzie powodowało też, że pocisk albo się nie odpali albo zgubił już swój cel. Cel musisz utrzymywać na środku monitorka.

PS. jest już taki temat więc nie ma sensu zakładać osobny. Opcja szukaj na przyszłość.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #35 dnia: Listopada 06, 2012, 20:31:06 »

[C] (China HAt Aft.) raczej nic tobie tutaj nie daje, bo to komenda "zrzucenia" SPI.

Najkrótsza droga to przejście HUD w tryb CCIP przyciskiem [M] (Master Mode Control Button), następnie wybranie Mavericka jako broń - [PageDown] (DMS right), przełączenie prawego MFD w tryb wyświetlania ekranu mavericka - [K] (Coolie Hat right), a następnie wybrać go jako SOI (Sensor of interest - dominujący sensor) poprzez przytrzymanie [K]. Po tym masz kontrolę nad głowicą pocisku. Krótkie wciśnięcie [V] (China Hat forward) zmienia powiększenie, krótkie przyciśnięcie [lCtrl+strzałka w dół] (TMS down) stabilizuje głowicę względem ziemi, a krótkie przyciśniecie [lCtrl + strzałka w górę] (TMS up) lockuje głowicę na celu.... jeżeli są ku temu warunki (zwykle nie ;) ).

Chyba, że coś poknociłem - ja latam na Cougarze, to mam wszystko pod łapami, nie używam klawiatury w ogóle.

« Odpowiedź #36 dnia: Listopada 06, 2012, 20:38:32 »
Gdy mam mavericka w "READY" czemu nie mogę przesunąć "bramki" klawiszami (średnik, przecinek, kropka, slash) czasami to działało gdy dałem "C" (centroidalne śledzenie? ) lecz często i C nic nie daje a czasami jest "gimbal limits".
« Ostatnia zmiana: Listopada 06, 2012, 21:29:10 wysłana przez KosiMazaki »

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #37 dnia: Listopada 06, 2012, 21:03:18 »
Gdy mam mavericka w READY czemu nie mogę przesunąć "bramki" klawiszami (średnik, przecinek, kropka, slash) czasami to działało gdy dałem C (centroidalne śledzenie? ) lecz często i C nic nie daje a czasami jest gimbal limits.

A takie proste pytanie, czy wyświetlacz z sensorem z AGM tak w ogóle to masz w trybie SOI?

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #38 dnia: Listopada 07, 2012, 00:25:56 »
Pomogła mi ta porada z klawiszem "K". Teraz ok można sterować celownikiem. I teraz mam 2 drugie pytanie - jak wybierać cel nie sensorem mavericka tylko TGP i zalokować tak żeby przejął to maverick? Tylko proszę o podanie klawiszologii (nie mam przepustnicy hot as).

Pisownia. Mazak.
« Ostatnia zmiana: Listopada 07, 2012, 07:42:03 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #40 dnia: Listopada 07, 2012, 10:18:51 »
Można również zajrzeć do "DCS A-10C QuickStart Guide" na stronę 29 (Target Designation Using the Targeting Pod), a potem na ekranie Mava przytrzymać CHINA HAT forward.

« Odpowiedź #41 dnia: Listopada 07, 2012, 16:27:52 »
http://il2forum.pl/index.php/topic,13667.msg246869.html#msg246869
1) Wybierasz cel
2) "ctrl +  kursor góra"
3) "crtl + kursor góra" long
4) "V " długo
5) Ustawiasz SOI na prawym MFD
6) Lockujesz cel "CRTL + kursor góra" (nie zawsze się od razu zalockuje)
http://il2forum.pl/index.php?topic=5137.msg74259#msg74259

"Jeśli pilot zawali, pilot ginie. Jeśli kontroler zawali, pilot ginie."

« Odpowiedź #42 dnia: Listopada 07, 2012, 17:44:36 »
Doszedłem do momentu gdy mam zalokowany cel na tgp oraz na mavericku. Lecz gdy chcę odpalić mava mam komunikat no track coś tam. Gdzie robię błąd?
« Ostatnia zmiana: Listopada 07, 2012, 18:25:24 wysłana przez YoYo »

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #43 dnia: Listopada 07, 2012, 18:03:04 »
Doszedłem do momentu gdy mam zalokowany cel na tgp oraz na mavericku. Lecz gdy chcę odpalić mava mam komunikat no track coś tam. Gdzie robię błąd?

Wg mnie wcale nie masz zablokowany cel na MAV, skoro pokazuje komunikat o braku śledzenia celu.

YT skarbnicą wiedzy i szkoleń: http://www.youtube.com/watch?v=V1IoF2xKBCI

Plus:

http://yoyosims.pl/DCSA10CLekcja3.html

www.yoyosims.pl

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #44 dnia: Listopada 07, 2012, 19:10:15 »
A ja się założę, że próbuje zalokować cel z stu milionów kilometrów.
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg