Autor Wątek: Gry komputerowe osadzone w realiach przedwojennych.  (Przeczytany 2393 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Rola

• *
  • 9/39 & R'n'R
Gry komputerowe osadzone w realiach przedwojennych.
« dnia: Lipca 04, 2011, 15:03:08 »
Nie samymi symulatorami żyje człowiek... znacie chyba moją słabość, czasami mam ochotę na podróż w nieodległą przeszłość, tyle że niekoniecznie w 1 czy 2 wojnę światową... tylko w "lata dwudzieste, lata trzydzieste..."

Moje zrzędzenie zostało nagrodzone: strona MobyGames wreszcie dodała zaproponowaną przeze mnie grupę "czas akcji: międzywojnie".
http://www.mobygames.com/game-group/setting-interwar_

Sam dodałem przeszło 80 tytułów, więc jest w czym wybierać - od prowadzenia gangsterskiego nielegalnego biznesu, czy sterowcowej linii lotniczej, przez rajdy samochodowe, po śledztwa w spelunach Los Angeles.
« Ostatnia zmiana: Lipca 04, 2011, 17:24:24 wysłana przez KosiMazaki »
"Każdy kilogram nowego samolotu szczególnym dobrem Narodu"

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: Gry komputerowe osadzone w realiach przedwojennych.
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 06, 2011, 01:23:26 »
A Rola jak zawsze <39  :020: i jak nie lotnicze, a Amiga to co?

Ale chyba najbardziej przychodzi na myśl Mafia jedyneczka ...
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 06, 2011, 13:46:36 »
Call of Cthulhu Dark Corners of the Earth. Polecam, klimat lat 20 jak się patrzy.

Offline syringe

• *
  • Centipede
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 06, 2011, 14:01:19 »
Call of Cthulhu Dark Corners of the Earth. Polecam, klimat lat 20 jak się patrzy.
Ogólnie klimat jest na DUŻY PLUS, a to w końcu gra w świecie Lovecrafta.

Offline Rola

• *
  • 9/39 & R'n'R
« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 07, 2011, 17:45:08 »
No przecie sam uprzednio dałem Gee Bee Air Rally na listę, mimo iż Amigi nigdy nie miałem :003:.
O, dzięki, o to mi chodziło - nie sposobna, abym znał wszystkie gry, więc będę wdzięczny za sugestie - już dodaję do listy!

Zdania kończymy kropką, nie emotikoną. Mazak.
« Ostatnia zmiana: Lipca 08, 2011, 09:05:56 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 08, 2011, 08:46:40 »
Mafia, ale to ''oczywista oczywistość''. Poza tym, paradoksalnie, dodał bym do listy Bioshocka. Chociaż akcja dzieje się - o ile dobrze pamiętam - w latach 50-tych, to sam design Rapture, i klimat jaki tam panuje, to już czyste dwudziestolecie, z wszechobecnym Art Deco. Gwarantuję, że poczujesz się ''jak w domu''.

PS. Call of Cthulhu było w przedostatnim wydaniu CD-Action. Koszt 15 PLN, więc warto sprawdzić, czy gdzieś nie zawieruszył się egzemplarz.

Offline Rola

• *
  • 9/39 & R'n'R
« Odpowiedź #6 dnia: Lipca 17, 2011, 07:51:31 »
A Rola jak zawsze <39
"Znamy się", jak śpiewali Trubadurzy. ;)

Trzeba jednak przyznać, że hopla mam ogólnohistorycznego. Zmobilizowałem towarzystwo na tamtej stronie, aby uporządkowali nieco sprawy - ideałem byłoby, aby gry np. strategiczne osadzone w realiach historycznych były zgrupowane ze względu na przedstawiany okres. To znacznie ułatwia wyszukiwanie.
http://www.mobygames.com/forums/dga,2/dgb,4/dgm,155159/

Offline Rola

• *
  • 9/39 & R'n'R
Gry osadzone w realiach historycznych
« Odpowiedź #7 dnia: Marca 04, 2012, 18:25:38 »
Rozszerzę może (dla zachęty) nieco temat na gry osadzone w realiach historycznych (głównie strategiczne i symulacje). Stopniowo wprowadza się w MobyGames nowe kryteria katalogowania, które ułatwią nam, "generałom zza biurka", odnajdywanie pożądanych okresów itd.
Sam "wydusiłem" na współtwórcach strony utworzenie grup dla kilku okresów historycznych, w przygotowaniu czekają nowe. Dodałem także wpisy dotyczące kilku mniej znanych produkcji (np. nasze "Ardeny"; wiecie, że jest gra w której przewodzi się Solidarnością?).

Możecie zacząć szukać w/g kryterium "bitwa historyczna":
mobygames.com/genre/sheet/historical-battle-specificexact
...które daje najszersze pole do popisu, jako że nie każda wojna doczekała się własnej grupy, jak tutaj:
mobygames.com/search/quick?gamegroup=historical+conflict

Duża gratka dla dodatkowo zainteresowanych historią samych gier komputerowych - bo w świecie komputerów dwadzieściakilka lat to już muzeum! ;) Przyznam się, że nie miałem nigdy żadnego z ówczesnych (dziś antycznych!) komputerów, więc gdy czytam np. o wyświetlaczach wektorowych (tak, tak, nie rastrowych), to otwierają się ze zdumienia moje piękne oczy.

Da się znaleźć takie perełki, jak bitwy pancernopokładowców z wojny rosyjsko-japońskiej, obronę Alamo, czy XVI-wieczną morską bitwę Anglików z hiszpańską armadą. Szkoda, że tak rzadko sięga się po takie tematy!

« Odpowiedź #8 dnia: Marca 06, 2012, 23:09:12 »
A może, Zaawansowany Wiekiem Kolega pamięta wersje papierową wspomnianych tu gier? Miałem na heksach "Ardeny", "Bzurę" i "Kretę". Tłukło się w te gry z kolegami do bardzo późnych godzin nocnych i zawsze był szał, żeby "zostawić jak było". :D

Z gierek z klimatem to polecam:

http://acn.waw.pl/mattu/ - w sumie to symulator maszyny, jak najbardziej przedwojennej (sprzed 1981 r. ;-))

A poważniej, to pamiętam, że grało się też w menadżera piłki nożnej, ale za Chiny Ludowe nie mogę sobie przypomnieć nazwy tej gry. To było w czasach Atari 65/130 XL/XE. Trochę odbiegłem od tematu, wybacz.

L'ordre règne à Varsovie!

« Odpowiedź #9 dnia: Marca 06, 2012, 23:16:48 »
Ardeny oj grało się grało, niestety samemu :| (kumple byli niestety na niższym poziomie umysłowym  >:D). Serio uwielbiałem tą gre i temat, siedziałem sam i w zależności od nastroju przeprowadzałem genialne strategiczne natarcia raz Amerykanami raz elektrykami :)

Offline Rola

• *
  • 9/39 & R'n'R
« Odpowiedź #10 dnia: Marca 07, 2012, 21:29:32 »
A może, Zaawansowany Wiekiem Kolega pamięta wersje papierową wspomnianych tu gier?
Miałem Tannenberg 1914. Może nawet nadal mam? Musiałbym sprawdzić.

grało się grało, niestety samemu :| (kumple byli niestety na niższym poziomie umysłowym 
Niestety miałem podobny problem w znalezieniu chętnych do grania...

grało się też w menadżera piłki nożnej, ale za Chiny Ludowe nie mogę sobie przypomnieć nazwy tej gry. To było w czasach Atari 65/130 XL/XE.
Piłką nożną nigdy się nie interesowałem - jeśli to nie była polska gra, to można na linkowanej wyżej stronie spytać.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #11 dnia: Marca 07, 2012, 22:22:53 »
Nie wiem o jakiej wojnie mowimy, ale jesli chodzi o okres przed II to moglby sie wreszcie pojawic cos na ksztalt Silent Huntera, ale podczas I Wojny Swiatowej. Bylo pare lat temu cos gdzie mozna bylo plywac na U boocie ale jakas firma slaba i grafa i realia. Jedynie plusem byl sam temat.

www.yoyosims.pl

Offline Rola

• *
  • 9/39 & R'n'R
« Odpowiedź #12 dnia: Marca 08, 2012, 01:38:10 »
moglby sie wreszcie pojawic cos na ksztalt Silent Huntera, ale podczas I Wojny Swiatowej. Bylo pare lat temu cos gdzie mozna bylo plywac na U boocie ale jakas firma slaba i grafa i realia.
Masz na myśli tę niemiecką grę? Bo o innych podwodniackich tytułach z 1WŚ nie słyszałem.

To w takim razie ja zamawiam kolejnego nudnego MoH/CoD, tyle że za 1WŚ. Pobiegałbym w masce gazowej przez transzeje z elkaemem Szałsza... Chauchat... czy jak go tam zwał :P
Concept & design (c) by Rola 2012. All rights reserved

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims

www.yoyosims.pl

Offline Rola

• *
  • 9/39 & R'n'R
« Odpowiedź #14 dnia: Marca 08, 2012, 16:29:15 »
No to o co Panu chodzi, uberwoda wszak jest? :D

* * *

http://www.mobygames.com/game-group/historical-conflict-persian-gulf-war
Stworzyłem właśnie grupę o wojnie w Zatoce Perskiej w 1991. Nie chcę zaśmiecać jej "scenariuszami alternatywnymi", bo region był popularny w grach już wcześniej (a co dopiero po wojnie), a pomylić się łatwo, np. Gunship 2000 miał kampanię w Zatoce, ale w/g fikcyjnego scenariusza, że Saddam znów szaleje itd.
Jeśli ktoś dobrze wie (tj. jest w stanie sprawdzić), który symulator miał scenariusze z wojny z 1991 roku (np. Falcon 3.0 nie zweryfikowałem), to chętnie dodam.