Autor Wątek: Edytor misji w DCS: kilka pytań  (Przeczytany 15530 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Edytor misji w DCS: kilka pytań
« Odpowiedź #75 dnia: Stycznia 20, 2018, 13:50:31 »
1. Start mission --> pusty --> flag set random value (numer flagi i tu ustawiasz min i max)
2.ONCE --> flag equals (numer flagi i numer pojedynczy jednostki czyli FLAG 1, VALUE 0 (zero to zawsze pierwsza aktywowana jednostka) --> ACIVATE GROUP (i wybierasz grupę)
3. Powtarzasz punkt 2 tylko, że VALUE 1
4. Powtarzasz punkt 2 tylko, że VALUE 2
idt...

Też zadam pytanie. Mam problem z MISTem. Przestał działać mi skrypt: mist.groupToRandomZone. Mam MISTa 4x. Wyskakuje mi jakiś error związany z indeksowaniem. Używam skryptu: mist.groupToRandomZone(Group.getByName('group1'), trigger.misc.getZone('zone1'))

Ktoś pomoże, bawicie się tym?

« Odpowiedź #76 dnia: Stycznia 24, 2018, 14:06:37 »
Też zadam pytanie. Mam problem z MISTem. Przestał działać mi skrypt: mist.groupToRandomZone. Mam MISTa 4x. Wyskakuje mi jakiś error związany z indeksowaniem. Używam skryptu: mist.groupToRandomZone(Group.getByName('group1'), trigger.misc.getZone('zone1'))

Ktoś pomoże, bawicie się tym?

Przez dość długi okres używałem Mist'a (choć obecnie przesiadłem się, a właściwie przesiadam na MOOSE'a).
Przy tak znikomych informacjach ciężko powiedzieć w czym problem. Potrzebna byłaby misja, skrypt, logi... Daj więcej informacji - spróbuję pomóc.

« Odpowiedź #77 dnia: Lutego 18, 2018, 16:02:13 »
Hej, mam problem i szukam rozwiązania.

Tworzę misję, w której poruszające się jednostki naziemne mają być "sterowane" prze graczy w samolotach/śmigłowcach.

Tworząc grupę pojazdów, w zaawansowanych opcjach, akcję "Hold" typu "Perform Task". Jako warunek(Condition) daję Flaga 1(True) a warunek przerywający(Stop Condition) Flaga 1(False).
Flagi kontroluję  poprzez Radio Item pod F10, ustawiając odpowiedni trriger widzę, że wartość tej flagi się zmienia.
Cały system działa ale tylko raz. Mogę zatrzymać pojazdy i zmusić je do dalszej trasy ale tylko raz.
Co robię nie tak?!

Poko

• Gość
« Odpowiedź #78 dnia: Lutego 18, 2018, 18:38:45 »
Trigger "Once" zamiast "Continous"? ???

« Odpowiedź #79 dnia: Lutego 18, 2018, 18:43:04 »
Trigger "Once" zamiast "Continous"? ???

"Hold" mam w opcjach waypointu, wiec triger tu nie ma nic do rzeczy.

Tak jak pisze działa pełenc cykl, stop/jazda ale tylko raz. Potem zmieniając flagę jednostka na już na nią nie reaguje i jedzie bez przerwy. Może gdyby ustawić jedną akcję Hold w waypoincie i nic poza nią?

Poko

• Gość
« Odpowiedź #80 dnia: Lutego 18, 2018, 18:50:00 »
No ma właśnie. Pełen cykl przejdzie tylko raz przy triggerze "once". W "continous" trigger sprawdza warunki co sekundę, więc jeśli jest flaga to pojazdy jadą, a jeśli nie ma flagi to stoją (jeśli dobrze rozumiem co tam sobie ustawiłeś).

[edit] A! Dobra kumam. Trigger w waypoincie nie ma opcji "continous"... To nie wiem.
Może ustaw w triggerach continous action jeśli flaga 1 is true "AI task push" dla swojej grupy pojazdów z triggerem "/Hold" ustawionym w perform task na waypoincie?
« Ostatnia zmiana: Lutego 18, 2018, 19:05:15 wysłana przez Poko »

« Odpowiedź #81 dnia: Lutego 18, 2018, 19:55:28 »
[edit] A! Dobra kumam. Trigger w waypoincie nie ma opcji "continous"... To nie wiem.
Może ustaw w triggerach continous action jeśli flaga 1 is true "AI task push" dla swojej grupy pojazdów z triggerem "/Hold" ustawionym w perform task na waypoincie?

Ciekawe...sprawdzę to.

Poko

• Gość
« Odpowiedź #82 dnia: Lutego 18, 2018, 20:11:15 »
Zrobiłem taki test i działa trigger z akcją "Group AI ON/OFF": https://drive.google.com/open?id=1Mt2UwBE_9g0337FvRaD_EcHIbxa8DDiz
Ale minus jest taki, że gdy stoją to chyba nie będą się bronić... :(

« Odpowiedź #83 dnia: Lutego 21, 2018, 08:12:42 »
Ok, wczoraj udało mi sie rozwiązać ten problem. Jestem w stanie wydawać "rozkaz" postoju i marszu pojazdom z poziomu Radio Item.

A tak na marginesie, kojarzy ktoś, czy jednostki naziemne mają jakieś ograniczenia prędkości na drodze?
Jak bym nie ustawi, to mój Hammer jedzie z prędkościa maks 20.

Poko

• Gość
« Odpowiedź #84 dnia: Lutego 21, 2018, 08:25:09 »
A jedzie w kolumnie z innymi pojazdami, które nie mogą osiągnąć większej prędkości albo nie po drodze tylko gdzieś w polu?

« Odpowiedź #85 dnia: Lutego 21, 2018, 08:27:17 »
A jedzie w kolumnie z innymi pojazdami, które nie mogą osiągnąć większej prędkości?

Testy prowadze na jednym, nic go nie blokuje. Bardzo dziwne.

Poko

• Gość
« Odpowiedź #86 dnia: Lutego 21, 2018, 08:33:18 »
Przed chwilą sprawdziłem i w sumie po drodze czy po polu u mnie jedzie tak samo szybko, ale szybciej niż 20 km/h - 38... jakichś dziwnych jednostek (kn).

« Odpowiedź #87 dnia: Lutego 21, 2018, 08:57:52 »
Cześć Poko.
Ta dziwna jednostka to mila morska, czyli knot (kn).
1 kn = 1.852 km/h

Poko

• Gość
« Odpowiedź #88 dnia: Lutego 21, 2018, 09:18:53 »
A no tak. Z tym skrótem się nie spotkałem. Zwykle jest określany jako "kts". Dzięki EGHI! ;)
No, a więc Humvee u mnie osiąga 70 km/h.

« Odpowiedź #89 dnia: Lutego 21, 2018, 12:57:57 »
Knot- inaczej Węzeł. Najczęściej używana jest w okrętach, łodziach itp.  To z czasów gdy prędkość okrętów mierzyło się za pomocą sznurka z węzełkami, wyrzuconego za burtę z kawałkiem drewienka czy patyka. Czas odmierzała klepsydra, a ty w tym czasie liczyłeś ilość węzełków. Niestety faktycznie przebyta odległość była inna, wszystko zależało od prądów morskich. W statku powietrznym można mieć drobne problemy z tą metodą, ale nazwa została :) .

Aaaaa taka tam ciekawostka dla mniej wtajemniczonych...
« Ostatnia zmiana: Lutego 21, 2018, 13:06:37 wysłana przez =OPS=padonis »
Latamy dzisiaj?

Oficer polityczny Padi-Van. (Prostak-1)