Autor Wątek: Co się stanie?  (Przeczytany 3904 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Schmeisser

• Gość
Co się stanie?
« dnia: Lipca 27, 2011, 14:56:59 »
Załóżmy że wywierciliśmy dziurę na wylot przez naszą planetę.
Wskakujemy do niej lecimy, lecimy, dolatujemy do środka.... i co dalej :d ? Zawisamy sobie radośnie?
« Ostatnia zmiana: Lipca 27, 2011, 15:27:26 wysłana przez KosiMazaki »

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
Odp: Co się stanie
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 27, 2011, 15:10:48 »
Jak się dobrze rozpędzimy, to chyba najpierw będzie trochę oscylacji w te i wewte o coraz mniejszej aplitudzie  :021:

Odp: Co się stanie
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 27, 2011, 15:24:04 »
"Lot" przy braku oporów zajmie około 42 minuty - przed dotarciem do środka będziemy przyspieszać, potem zwalniać.

_michal

• Gość
Odp: Co się stanie?
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 27, 2011, 15:35:32 »
Sezon ogórkowy w pełni. :D

« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 27, 2011, 15:42:26 »
Łeee. Myślałem, że to temat o śląskiej autonomii.

<ziew>

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 27, 2011, 16:07:38 »
Pytanie dodatkowe - jakiej szerokości musi być "dziura" żeby Szmajser się nie poobijał o ściany w trakcie lotu?

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #6 dnia: Lipca 27, 2011, 16:14:37 »
Jeszcze nikt się nie poobijał o ściany spadając do dziur w historii administracji tego forum... po to skupujemy używane opony.

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #7 dnia: Lipca 27, 2011, 18:04:40 »
Zanim dolecimy roztopimy się w płynnej magmie  :118:
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Lipca 27, 2011, 18:41:35 »
"Lot" przy braku oporów zajmie około 42 minuty - przed dotarciem do środka będziemy przyspieszać, potem zwalniać.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/27/Gravity_elevator.gif/200px-Gravity_elevator.gif

Ale po osiągnięciu antypodów zaczniemy ponownie spadać. Wytworzy się coś na kształt układu drgań tłumionych ze środkiem równowagi w centrum naszej planety?
Teoretycznie w geometrycznym centrum globu powinien znajdować się obszar pozbawiony grawitacji. Dobrze kumam ?
« Ostatnia zmiana: Lipca 28, 2011, 03:30:34 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #9 dnia: Lipca 27, 2011, 18:47:15 »
Dobrze kumasz. Zakładamy jednak brak oporów, więc nie jest to układ drgań tłumionych. :)
A tutaj prosty sposób na komunikacje szybszą od światła.
http://dl.dropbox.com/u/28368896/Obrazki/Nauka2/1286016439385.png

« Odpowiedź #10 dnia: Lipca 27, 2011, 19:01:25 »
W idealnym przypadku (bez oporów, przy jednorodnym rozkładzie masy Ziemi, jej idealnej kulistości, braku wpływu Księżyca itd.) to będzie ruch harmoniczny, przy występujących oporach ciało rzeczywiście powinno zatrzymać się pośrodku, w stanie nieważkości.
A tutaj prosty sposób na komunikacje szybszą od światła.
http://dl.dropbox.com/u/28368896/Obrazki/Nauka2/1286016439385.png
Gdyby tylko istniał nieściśliwy pręt ;).

« Odpowiedź #11 dnia: Lipca 27, 2011, 21:49:30 »
Teoretycznie w geometrycznym centrum globu powinien znajdować się obszar pozbawiony grawitacji. Dobrze kumam ?
Przyjmując, że ziemia jest jednorodną kulą to tak, w jej centrum znajduje się punkt, w którym wypadkowa siła grawitacji równa się zero. Za to najsilniejsza grawitacja występuje zawsze na powierzchni kuli.

Ciekawe czy czas przelotu jest taki sam gdy tunel nie idzie przez centrum Ziemi... z jednej strony siła przyśpieszająca mniejsza, z drugiej mniejsza droga do pokonania.

« Odpowiedź #12 dnia: Lipca 28, 2011, 22:25:39 »
Załóżmy że wywierciliśmy dziurę na wylot przez naszą planetę.
Wskakujemy do niej lecimy, lecimy, dolatujemy do środka.... i co dalej :d ? Zawisamy sobie radośnie?

Na to oraz inne równie ciekawe kwestie znajdziesz odpowiedź w książce Arego Szternfelda - Paradoksy kosmonautyki.   http://pl.wikipedia.org/wiki/Ary_Sternfeld
Nazwisko jakby nie patrzeć odpowiednie do tematu którym się zajmował.  Jakoś tak wyszło w jego życiorysie że odbiła mu "korba" i wyjechał do raju na wschodzie. No ale co poradzić niejeden tzw intelektualista dał się oczarować albo raczej ogłupić tej zdehumanizowanej utopii......  Jak chocby Sartre który to ubierał się w chiński mundurek i zaczytywał czerwoną książeczką  :015:
No nie mogłem się już powstrzymać od tego komentarza.  :118:

Z tego co pamiętam , bo nie mogłem znaleźć tej książki , gdyby w momencie przelotu przez środek Ziemi odpalić  Raketenantrieb  :021: to wtedy można by energetycznie stosunkowo niskim kosztem wyprowadzić statek/obiekt na orbitę albo nawet i w Kosmos.

« Odpowiedź #13 dnia: Lipca 29, 2011, 23:22:41 »
Bardzo ładna grafika PZl Belfegor :) .

Zobaczyłem tylko tytuł i autora wątku i już się uśmiechnąłem, że to pewnie będzie dobre  :002: .

Tak czy inaczej dobre pytanie, nigdy się nad tym nie zastanawiałem.
Pozdrawiam.

qrdl

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Lipca 30, 2011, 13:53:46 »
Słyszałem w tv, że jak się wpisze w Google frazę "google" to się Internet zepsuje. Ani ja, ani Mazak nie mieliśmy odwagi tego sprawdzić.