Autor Wątek: Kołyszący się samolot  (Przeczytany 5713 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Zefirro

• Gość
Odp: Kołyszący się samolot
« Odpowiedź #15 dnia: Września 26, 2011, 20:14:52 »
Jezuusie Święty, kolejny, zacznę od tego, że nawet bez dotykania joya jak kliknę raz klawisz strzałka w górę to jest to samo też się tak kołysze, a ja wcale nie macham tym joyem i mi tego nie wmawiaj bo dobrze wiem co robię. Dzięki wszystkim za "pomoc" temat do zamknięcia.
No i foch... Wybacz, ale jeśli wiesz lepiej, to dlaczego pytasz? Zwłaszcza, gdy ktoś próbuje znaleźć przyczynę (i chciało mu się oglądać nagranie z Twojego lotu).
Jak używasz klawiszy, to przy każdym naciśnięciu przycisku odpowiadającego za wychylenie powierzchni sterowych program odczytuje to jako dość mocne. Stąd gwałtowna reakcja. Puszczasz - samolot ma już pewną prędkość kątową i też mu chwilę zajmie zanim wróci do "stanu równowagi" (to skrót myślowy).

Odłącz joystick, nie naciskaj klawiszy i zobacz, czy dalej będzie Cię kołysało. Podłącz joystick, nie naciskaj klawiszy i to samo. Jak wszystko będzie w porządku, to znaczy, że problem leży w Twoim lataniu.

Bryku

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Września 26, 2011, 20:20:15 »
Zrobiłem tak jak kazałeś i problem dalej występuję, więc to nie jest wina mojego latania. A naciskanie klawiszami to było podane tylko jako przykład, wiem o tym że program odczytuje jedno naciśnięcie klawisza podobnie do dość mocnego ruchu joyem.
@Piniol
Trymuje, trymuje i to nic nie daje ;/

« Odpowiedź #17 dnia: Września 26, 2011, 20:45:12 »
Skoro wiesz co robisz to znaczy, że joy ma za duży skok lub tym podobne. Nigdy nie miałem w rękach tego joya więc nie wiem jak się z nim lata, ale na trackach wyraźnie widać, że każdy twój ruch to praktycznie maksymalne wychylenie steru więc nic dziwnego, że rzuca samolotem. Proponuję, o ile masz taką możliwość, byś pożyczył od kogoś innego joya i na nim wszystko sprawdził.

Bryku

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Września 26, 2011, 20:49:25 »
Hmmm niestety, pożyczyć nie da rady, bo żaden kumpel nie posiada. Jak już to będę musiał się przerzucić na jakiegoś droższego joya, no trudno.

Offline Leon

• Global Moderator
« Odpowiedź #19 dnia: Września 26, 2011, 20:51:15 »
Widzę, że profile osi poustawiałeś ale dead zone i filtering masz na zero. Przy słabym joyu może warto pobawić się tym nastawami.
Marcin Widomski

Pealuuga lipp, Surnupealuuga lipp, Tundmuste tipp, Sinu tundmuste tipp, See on ju vabadus hüperboloid, Insener Garini hüperboloid...

Bryku

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: Września 26, 2011, 20:55:40 »
No właśnie, dobrze, że o tym wspomniałeś, ponieważ nigdy nie ruszałem tych opcji, nigdy się z tym nie babrałem. Więc proszę mógłbyś ty lub ktoś inny wytłumaczyć mi, co to opcje dają, za co odpowiadają, bo w tej kwestii jestem zupełnie zielony  :003:

Offline Leon

• Global Moderator
« Odpowiedź #21 dnia: Września 26, 2011, 21:17:35 »
Dead zone - określa martwą strefę wychylenia osi - program nie reaguje na wychylenie w jej zakresie. Umożliwia to w miarę płynną grę na słabszych joyach albo zużytych potencjometrach.
Filtering natomiast niejako spłaszcza krzywą sygnału, zmniejsza wartość gwałtownego wychylenia. Ta opcja bardzo często pomaga jeżeli znacznik osi "skacze" sam w oknie kalibracji pomimo tego iż joy jest nieruchomy.
Zdecydowanie popróbowałbym z tymi opcjami.
Marcin Widomski

Pealuuga lipp, Surnupealuuga lipp, Tundmuste tipp, Sinu tundmuste tipp, See on ju vabadus hüperboloid, Insener Garini hüperboloid...

Bryku

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: Września 26, 2011, 21:20:42 »
Hehe powiem tyle, że z tego co napisałeś zrozumiałem jedynie o tym filteringu. Wiesz mam dopiero 15 lat, orłem w tej dziedzinie nie jestem, mógłbyś o tym "dead zone" wytłumaczyć tak by to zrozumiał mózg 15 latka? ;)

Offline Leon

• Global Moderator
« Odpowiedź #23 dnia: Września 26, 2011, 21:28:54 »
Martwa strefa to inaczej zakres wychylenia, w którym program, sterownik joysticka nie będzie reagował na przemieszczenie drążka. Ty wychylasz drążek a w grze nic się nie dzieje. Lub wadliwy potencjometr wysyła sygnał o niewielkim wychyleniu a program nie reaguje.
Prościej - jakbyś jechał rowerem i zaczął skręcać. Jeżeli dead zone = 0 to koło skręci się od razu. Jeżeli dead zone będzie miało jakąś wartość to koło skręci dopiero kiedy przekroczysz tą wartość.

Zacznij od filteringu. Nawet bez gry. Ruszaj joyem i obserwuj wskaźnik w oknach.
Marcin Widomski

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #24 dnia: Września 26, 2011, 21:59:26 »
Sprawdz w samym iłku czy po wgraniu patcha przez przypadek nie podpiołeś sobie czegoś pod jakąś oś joya.
Możesz to sprawdzić w samej grze w dziale controls na samym dole. Powinieneś mieś podpięte tylko coś do "ailrons", "elevator" oraz "throttle".
Jeżeli oprócz tego masz tam coś jeszcze to własnie stanowi problem.
Najprawdopodobniej masz gdzieś podpięte (tzn zdublowane) trymowanie lotek lub rudera (dlatego mietkiem latasz najlepiej - bo on nie ma trymu na ster kierunku i lotki, tylko elevator).
Przeleć po prostu wszystkie pozycje z działu controls - szczególnie wszystkie te odpowiedzialne za sterowanie lotem, klapami, trymowaniem.
Dopiero później bierz się za szukanie problemu w joysticku.

Ramm.
" only mad men fly there where angels afraid to step... "

Offline Combatdude

• *
  • To Hollywood and glory!
« Odpowiedź #25 dnia: Września 27, 2011, 09:55:48 »
Wrzucę wrzucę, aż się zdziwicie ;) A z joyem wszystko ok, używam go już 1,5 roku. Wszystko z nim ok było zawsze. Jest to Logitech Attack 3. Nie jest oczywiście pierwszorzędny.

Logitech Attack 3 to kupa, która mi pachnie powycieranymi potencjometrami (logitech 3d pro podobnie - milion wątków na google o wadliwym działaniu i skokach) - upewnij się w panelu strowania/kontrolery gier/kalibracja - jeżeli wskaźnik skacze jak głupi i nie reaguje płynnie na płynne wychylenia drążka to joy na śmietnik.

Jeżeli chcesz kupować drąg to polecam joye microsoftu Microsoftu, ale tylko nowsze wersje z wtyczką USB (seria SIDEWINDER PRECISION 2) lub Saiteka Aviatora, Cyborga lub Cyborga V1, omijaj wersję Cyborg X(rękojeść ma luzy w stosunku do kołyski), omijaj również wszelaką chinę typu Tracer, Trust, bo za chwilę będziesz miał problem z właśnie potencjometrami lub luzami, nie polecam też ponownie kupować kolejnego logitecha.
« Ostatnia zmiana: Września 27, 2011, 10:31:31 wysłana przez KosiMazaki »

Offline Redspider

• *
  • Pure evil....ZŁOOOOO !
« Odpowiedź #26 dnia: Września 27, 2011, 10:46:13 »
... omijaj wersję Cyborg X(rękojeść ma luzy w stosunku do kołyski)...
A guzik prawda. Jak dla mnie to najlepszy joy jakiego miałem. Fakt, że się psuje ( i to wcale nie chodzi o luz ) tylko padają luty na potencjometrach skrętu i trzeba co jakis czas sobie to naprawić. Osobiście , Aviator to dla mnie totalny bubel. Nieergonomiczny, wersja Xbox/PC to jakaś pomyłka. Nie da się skonfigurować tak, żeby można było polatać.
NA PLASTERKI !!!

Geniusz może mieć swoje ograniczenia, ale głupota nie jest tak upośledzona

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #27 dnia: Września 27, 2011, 13:56:06 »
1. Sprawdzić w systemie - nie w grze - czy osie joysticka chodzą poprawnie - bez skoków, na zakresie, z dobrze skalibrowanym środkiem. Choćby w Ustawieniach systemowych / Kontrolery, albo którymś z programów do testowania joysticka.

2. Jeśli joy jest OK - przeczytać poradę Rammjagera trzy posty powyżej.
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Bryku

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: Września 27, 2011, 14:40:06 »
Dzięki bardzo za rady zaraz zacznę sprawdzać to wszystko co mówiliście. Ok chyba mam coś zdublowane tak jak mówiłeś Ramm, ale nie jestem pewny oto ss'y :

Offline Minamir

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: Września 27, 2011, 14:59:18 »
Nie masz niczego zdublowanego. Sprawdź więc joystick w panelu sterowania, w kontrolerach gier. Wykonaj parę ruchów, i sprawdź czy krzyżyk porusza się płynnie w polu testowym.