Autor Wątek: Kołyszący się samolot  (Przeczytany 5715 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Piniol

• JG300
  • *
Odp: Kołyszący się samolot
« Odpowiedź #30 dnia: Września 27, 2011, 17:25:31 »
Ja będę niedługo sprzedawał mojego x52 w świetnym stanie (dodam smar). Joy jest zmodowany (robi idealne kółka na joytesterze i brak deadzone).

Bryku

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: Września 27, 2011, 18:24:13 »
No właśnie i tu jest wtopa. Gdy przy kalibrowaniu próbuje zrobić to koło płynnie to się normalnie nie da, bo jak tylko wychyle lekko joya to ten krzyżyk jest już na maksymalnym wychyleniu.

Offline Piniol

• JG300
  • *
« Odpowiedź #32 dnia: Września 27, 2011, 18:42:05 »
No widzisz, sam już znasz odpowiedź. Logitech produkują tylko dobrze kierownice.

Bryku

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: Września 27, 2011, 18:51:00 »
Hmm niestety, ale dalej będę musiał grac przez jakiś czas na tym badziewiu, bo zbyt dużo hajsu nie mam na ten moment. No ale mówi się trudno ;) Dzięki wszystkim za pomoc ;) Temat do zamknięcia.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #34 dnia: Września 27, 2011, 20:02:31 »
Najlepszy z najtańszych - joystick Black Widow. Miałem dawno temu. Polecam.
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline Combatdude

• *
  • To Hollywood and glory!
« Odpowiedź #35 dnia: Września 28, 2011, 07:57:12 »
No właśnie i tu jest wtopa. Gdy przy kalibrowaniu próbuje zrobić to koło płynnie to się normalnie nie da, bo jak tylko wychyle lekko joya to ten krzyżyk jest już na maksymalnym wychyleniu.
Na czas oczekiwania na nowy joystick możesz zrobić jedną rzecz - rozbierz swojego logitecha i wyjmij i wykąp potencjometry w spirytusie - pomoże na jakiś czas.

« Odpowiedź #36 dnia: Września 28, 2011, 11:39:55 »
Mam kwestię nie związaną bezpośrednio z wątkiem, ale mocno zahaczającą o niego. Czy słusznie odnoszę wrażenie, że firmy przestają inwestować w rozwój dżojów z force feedbackiem?
Mam Saitek Cyborg Evo Force, jestem z niego zadowolony, ale czas mija i powoli zaczynam się rozglądać za nowym patykiem. Zauważyłem, że nie dosyć, iż przestali produkować ten powyższy model (chyba przestali, bo dokładnie nie wiem), to nie ma nic podobnego w tej klasie.
Czyżby odchodziło się od sprzężenia zwrotnego w symulacjach?

Bryku

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: Września 28, 2011, 17:50:02 »
@Combatdude
Co ty nie będę tego robił, bo jak wezmę spirytus do ręki to jeszcze Matka pomyśli, że ja chce to golnąć i będzie amen ;)

Offline PIT

• PAT
  • *
  • PAT , EKG_PIT
« Odpowiedź #38 dnia: Października 01, 2011, 18:45:59 »
Rozumiem Twój niedosyt z funkcji joya.

Może Twoje potencjometry szwankują?.

Podam Ci, że program czytając różnicę pomiędzy ustawieniami od 10 do 100 reaguje proporcjonalnie do niej wychyleniem sterów samolotu.
Wobec tego , aby mniej był narowisty samolot, ustawia się te różnice jako minimalne.
Praktycznie:
1. Ustaw zakres w Iłku dla każdej osi - głównie lotka i wysokość ( stery)- zaczynając charakterystykę od np. 80 kończąc na 100 ; wyjdzie po ok.2
   pomiędzy kwadracikami . Charakterystyka nie będzie parabolą lecz płasko nachyloną linią od 80 do 100.
Nie obawiaj się , że joy nie będzie chodził . On nie czyta początku charakterystyki jako " Zera" układu. Czyta tylko różnicę pionową pomiędzy punktami i w zależności od jej wiekości jest prędkość reakcji.
Przy lataniu precyzyjnym ( PAT) tak właśnie ustawia się każdego joya. Wychyla do maxa. stery ale płynnie i nie nerwowo.

Podaj jak to wyszło z Twoim joyem.
Tylko stały trening czyni Cię Mistrzem. Niech Moc będzie z Wami wirtualni lotnicy.
WSP dla Orłów. - od EKG_PIT