Autor Wątek: Mój własny kokpit do DCS: Blackshark  (Przeczytany 6618 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Mój własny kokpit do DCS: Blackshark
« dnia: Stycznia 07, 2012, 23:52:39 »
Jakiś czas temu rozpocząłem budowę własnego kokpitu do DCS: Blackshark przy użyciu OpenCockpits.

Wykonanie płytek PCB zleciłem jednej z polskich firm. Większość podzespołów zakupiłem w TME oraz Farnell.
Po zlutowaniu płytek Master i USBExpansion, wykonaniu panelu, podłączeniu wszystkiego, oskryptowaniu wykonałem w pełni działający 'Weapon Panel' do Black Sharka:

Teraz powoli przymierzam się do panelu R-800 UHF. Z czasem będę zamieszczał kolejne informacje z postępu prac nad kokpitem.
Mam dostęp do grawerki laserowej, zainteresowanym wykonam dowolny panel kokpitu.
Szczegóły w temacie: http://www.il2forum.pl/index.php/topic,14607.0.html

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: Mój własny kokpit do DCS: Blackshark
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 08, 2012, 11:26:08 »
Inne panele też wchodzą w rachubę ?
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 08, 2012, 11:53:33 »
Pewnie, z tym że mam tylko schematy kilku paneli do Black Sharka, ale w internecie można tego trochę znaleźć. Musiałbyś podesłać schemat panelu.

« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 05, 2012, 18:08:05 »
Z braku czasu prace nad kokpitem idą powoli. Po "Weapon Panel" został wykonany R-800 i już prawie konstrukcja pokręteł do ustawień częstotliwości radia. Częstotliwość radia będzie wyświetlana za pomocą wyświetlaczy 7-segmentowych. Płytka drukowana do ich obsługi "czeka" na wiercenie otworów. Poniżej kilka zdjęć z postępu prac:

R-800

Z powodu braku miejsca przy pokrętłach na enkodery wykonałem przełożenie za pomocą zębatek wyciętych laserem w plexi. Ogólnie 90% konstrukcji pokręteł została wykonana z plexi. Poniżej zdjęcia z wersji testowej, ostateczna wersja będzie miała jeszcze małe przeróbki i zostanie ostatecznie pomalowana. Na górę zostanie nałożony czarny laminat.

Po skończeniu zamieszczę ostateczne fotki.

Następnie będzie wykonany "APU Panel".
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 05, 2012, 19:18:53 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 05, 2012, 21:47:45 »
Gratulacje.

Darth_Worm

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 07, 2012, 23:11:30 »
Gratuluję pracy. Od razu rzucam proste pytania. Z czego korzystałeś?_Open cockpits to generalnie pasażerka. Jaki soft wykorzystałeś? Jakie konfiguracje i co można z niego wycisnąć? Wrzuć jakieś linki,_zrób filmik.
Jaki hardware potrzebny jest, aby uruchomić ustrojstwo w Black Sharku. Czy działa z Black Shark 2?
Czy można skonfigurować taki panel pod A-10, ewentualnie Lock on FC2?
Podziel się z nami swoim wiadomościami doświadczeniem, problemami, z którymi się spotkałeś.
Tu na forum jesteśmy wszyscy fanami lotnictwa i warto odkryć swoją kuchnię. To bardzo pomaga,_a twoja praca nas inspiruje do działania :).
Pozdrawiam serdecznie, życząc zdrowych i spokojnych świąt wielkanocnych :). 

Poprawki interpunkcyjne i ortograficzne. Usunąłem zbędne spacje i dodałem odstępy po znakach interpunkcyjnych. Zfrr
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 07, 2012, 23:46:30 wysłana przez Zefirro »

« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 10, 2012, 18:53:41 »
Z czego korzystałeś?Open cockpits to generalnie pasażerka.

Niby tak, ale seria DCS idealnie współpracuje z Opencockpits. Testowałem jedynie na Black Sharku 1.02 i 2, ale napewno w A-10 też działa, co FC2 to nie wiem.

Nie będę omawiał konfiguracji OpenCockpits, to można znaleźć na stronie producenta, opiszę jedynie w skrócie co trzeba zrobić aby DCS współgrał z Opencockpits.
Potrzebne są:
- płytki z OpenCockpits "Master Card" + "USB Expansion". Ta druga karta nie jest potrzebna, ale umożliwia podłączenie przez USB (Master Card można jedynie podłączyć przez LPT)
- pliki konfiguracyjne ze stronki http://code.google.com/p/dcsbsexport/downloads/detail?name=Export_0_93_beta.zip&can=2&q=
- Program do obsługi OpenCockpits - SIOC 4.01 http://opencockpits.com/modules.php?name=Downloads&d_op=getit&lid=343

1. W katalogu z grą trzeba edytować jeden plik: DCS Black Shark 2\Config\Export\Config.lua
Należy zmienić:
EnableExportScript = falsena
EnableExportScript = true
2. Pliki z DSCexport0_93 wrzucić do katalogu z grą i zamienić wszystkie istniejące.

Teraz gra już powinna się połączyć z SIOC-iem. Aby to sprawdzić to należy uruchomić SIOC-a, następnie grę i włączyć misję. Gdy już będzie w kokpicie, minimalizuje grę i w oknie programu SIOC powinno widnieć:

Client connecteds: 1

Teraz pozostaje tylko konfiguracja przycisków, kontrolek, potencjometrów itd.
Konfiguracja polega na edycji dwóch plików:
- pliku z rozszerzeń *ssi. Jest to plik który jest używany przez SIOC Server.
- plik w grze DCS Black Shark 2\Config\Export\SIOCConfig\siocConfig.lua

Gdy znajdę więcej czasu opisze jak programuje się te pliki.

« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 18, 2012, 17:39:54 »
Czy ktoś robił już takie kontrolki:

Kontrolki OFF

Kontrolki ON

Chodzi o to, żeby tekst na kontrolce był widoczny dopiero po jej zaświeceniu. Ma ktoś pomysł w jaki sposób wykonać takie kontrolki?

« Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 18, 2012, 18:44:08 »

Takim sposobem wykonałem kilka przycisków i kontrolek w moim kokpicie. Do przyciemnienia można użyć folię do szyb samochodowych. Plexi może być mleczna, to daje lepszy efekt, ale musi być mocniejsze źródło światła (porządna dioda).

« Ostatnia zmiana: Kwietnia 18, 2012, 19:34:33 wysłana przez Zefirro »

« Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 18, 2012, 22:00:11 »
Dzięki EGHI za info.

Jak zdobędę folie to wypróbuje, plexi bezbarwną i mleczną mam. Czy dioda 4000mcd 120stopni SuperFlux powinna zdać egzamin przy plexi mlecznej? Czy może jeszcze mocniejsza np. 11000mcd?
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 18, 2012, 22:44:40 wysłana przez KosiMazaki »

Offline Marcin_B

• *
  • MABO
« Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 12, 2013, 21:34:18 »
Witaj!

Niedawno zabrałem się za własny kokpit A-10. W zakresie materiału poszedłem podobnie - laminat grawerski. Dodatkowo przerobiłem też laminat do podświetleń - ale puszcza za dużo światła (paski z SMD). Zwykły grawerski jest lepszy. Szukam aktualnie przycisków do podświetlenia - jaki konkretnie model wybrałeś do swojego panela?

« Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 24, 2013, 11:13:44 »
Przyciski zastosowałem takie bo nic lepszego nie znalazłem.
http://www.tme.eu/pl/details/d6q-gr/przelaczniki-przyciskane/itt/d6c10lfs-gr/#t965ed2878e0811eb11caa2a37de1ce80

Do przycisku zrobiłem przedłużkę z plexi, na górze dodatkowe plexi z wygrawerowanym laminatem

« Odpowiedź #12 dnia: Stycznia 24, 2013, 12:36:45 »
Można zastosować przycisk podświetlany bistabilny lub monostabilny kolorowy np.PB133FAL-1 lub -3 lub PB6133FBL-1 lub-3. Są tutaj http://www.tme.eu/pl/details/pb6133fal-1/mikroprzelaczniki-tact-pcb/highly/#
Do przycisku zrobiłem przedłużkę z plexi, na górze dodatkowe plexi z wygrawerowanym laminatem
Jak uzyskałeś podświetlanie?
Drugie pytanie dotyczy współpracy SIOC z DCS. Czy jest potrzebne dodatkowe oprogramowanie związanie z tym symulatorem? Dodam tylko, że dla Falcona potrzebne jest takie dedykowane oprogramowanie pod nazwą FAST.

« Odpowiedź #13 dnia: Stycznia 24, 2013, 19:03:05 »
Jak uzyskałeś podświetlanie?

Pod laminatem jest bezbarwna plexi z otworami na diody LED oraz otworem na mocowanie przedłużki z plexi.

Dzięki temu podświetlić można osobno opis przycisku(podświetlenie kokpitu) i kontrolkę ON

Czy jest potrzebne dodatkowe oprogramowanie związanie z tym symulatorem?

Nie trzeba dodatkowego oprogramowania, lecz o ile pamiętam trzeba wrzucić do katalogu Config/Export pliki LUA z DCSExport

« Odpowiedź #14 dnia: Stycznia 24, 2013, 22:29:28 »
Bardzo pomysłowe rozwiązanie. Niektóre moje przyciski zrobiłem podobną techniką ale zamiast przedłużki z plexi stosowałem przyciski z długim "ramieniem". Tam gdzie potrzebowałem dwa niezależne podświetlone napisy musiałem dodatkowo wprowadzić ekran dla LED.