Witam wszystkich ponownie!
Jeśli tylko znajdziecie chwilę czasu, moich pytań dotyczących tematu "Flight Simulator X a rzeczywistość" ciąg dalszy: tym razem chodzi mi o przestrzenie (lub strefy) powietrzne, czyli najprościej mówiąc, te oznaczone kolorowymi ramkami obszary widoczne na ekranie GPS i na mapie. Zdaję sobie sprawę, że w rzeczywistości zetknąłbym się z masą przepisów dotyczących wlotów i przelotów przez każdą strefę, a że aż takim hardkorowym hobbystą nie jestem, to zadowoli mnie odpowiedź na następujące pytania:
1. Dlaczego niektóre strefy zaznaczone są linią ciągłą, a inne przerywaną?
2. Jakie są zasady dotyczące stref ograniczeń? (Domyślam się, że chodzi tu o specyficzne ograniczenia dotyczące każdej strefy, które w FSX z oczywistych względów pominięto)
3. Jakie są ogólne zasady dotyczące terenów operacji wojskowych?
4. Czy komputerowa ATC "widzi" strefy w wirtualnych przestworzach i prowadzi samolot z ich uwzględnieniem?
Jeśli chodzi o pytanie 4, zastanawiam się nad tym za każdym razem, kiedy podchodzę do lądowania na pas 24 lotniska LKPR Ruzyne w Pradze; za każdym razem ATC każe mi wykonywać jakieś dzikie wariacje kilkadziesiąt mil przed lądowaniem, i dziwnym trafem pokrywa się to z niebieską strefą ograniczeń zaraz przed lotniskiem, zupełnie jakby krzemowy kontroler kazał mi je omijać, stąd też moje pytanie.
Z największą przyjemnością pochłonę wszystkie informacje dotyczące tego tematu, a jeśli nie chce wam się strzępić klawiatury, a znacie jakieś dobre źródło wiedzy na ten temat (chodzi mi bardziej o zasady rządzące FSX), będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam!