Hm. Z tego co ja czytam tu i ówdzie, to większość niestety gier jest robiona pod zielonych, dlatego czerwoni tak są często w tyle. Czerwoni wygrywają stosunkiem moc-pieniądz, czyli podobna, czasami lepsza wydajność za mniejszą ilość gotówki.
Co do temperatury, no radki tak już mają, ale im to w niczym nie przeszkadza, zupełnie. Moja grzeje się do 60, czasami 70 i co, i nic. Czytałem, że niektóre modele pójdą i wyżej, i też nie padną. Pewnie, temperatura wewnątrz działa na resztę podzespołów, ale wtedy robi się przeciąg w budzi (wentylacja) i daje radę. Przecież by nie produkowali kart-mikrofalówek, bo ludzie by tego nie kupili.
Co do pracy i tego co dzisiaj robią karty graficzne, a co procesory... wiadomo, że dużą część już dawno wzięły na siebie karty. Co do takich tytanów jak Arma, to zdaje się, że istotna jest ilość RAMu. Ilość tekstur, obszary - mapy, to jest coś, co zarzyna na śmierć PCety. Dziwi mnie czasami, że jakieś komputery z Win7 są sprzedawane z 4GB pamięci. Rety... To jest system cięższy od XP o ile razy? Pamiętam swego XP z 1GB RAM. Co on robił? Wieszał się non stop. Głupia przeglądarka potrafiła zabić stabilność o Wieśku pierwszym nie wspomnę. Co pomogło? 1GB więcej i PC ruszył jak nowo narodzony. Także mi się zdaje, że 6GB do 7 to minimum, jeśli chcemy by system chciał z nami gadać. Jeśli chodzi o gry, to też zależy oczywiście jakie. Odwołam się do przykładu mi bliskiego.
SH5. Zalecenia, śmiech na sali. Minimum - 1GB, optymalne - 2GB. Mam owe optymalne. No i fajnie jest. Ale co jak dodam mody? Hyh. Padaka. Dlaczego? Więcej tekstur etc. o czym pisałem powyżej. Karta, da radę - AMD 4850 512MB, procek, e-2160 oc 2.79 daje radę, ale... brak pamięci kładzie się cieniem na moimi PC. Dlatego, sama karta, nawet z prockiem, to jeszcze nie wszystko.
Teraz wyszedł taki Iron Front, tam testowali na 8GB i 7. Zdaje się, to zmierza w tym kierunku. Większość kart obecnych na rynku da sobie radę, i myślę, że te karty oscylują wokół 300-500PLN.
Pamiętam jak ja kupiłem swoją 4850 - wówczas był to niezły wydatek i nie raz miałem czkawkę, jak wspomniałem kasę jaką na nią wyłożyłem (ile to było, nie pytajcie, wyparłem tę traumę z głowy

) ale co, jestem na razie z niej zadowolony. Nie kręcona, zrobili to fabrycznie. U mnie i tak nie da się jej mocniej wycisnąć - konfiguracja sprzętowa jest, jaka jest.
Także drogi mmarudo, fajnie że o tym piszesz, ale szkoda, że nie podałeś reszty tego co masz w bebechach dla pełniejszego obrazu

Ile RAM kolega tamże ma? Liczy się wszystko, sama karta, to raptem 1/10 sprzętu - bez znaczenia, jak ona dobra jest, bo być może nie ma szans na pokazanie pazurków

Może ktoś dopowie coś więcej w tej kwestii, ale najdroższe, nie zawsze znaczy - optymalne

Czasami lepiej kupić coś taniej, a za to nieco podkręcić, albo postawić mniej kasy tam, a więcej tu

To taka mała loteria ze znajdywaniem optymalnego zestawu do gier

A co do testów i benchmarków... hyh, one zazwyczaj podają całą konfigurację