Jakiś czas temu widziałem zapowiedź tego Aliens: Dark Descent . Mi to mega pasuje, bardzo lubię turówki, X-Comy, czy Folout Tactics to jedne z moich ulubionych tytłów. Pomysł dla mnie mega
. Wolę to niż Isolation, sry
.
W końcu, trochę może w związku z hype na Aliena (wszędzie w mieście Alien: Earth, Earth, Earth...

, a i przy okazji obejrzałem sobie znów, któryś raz Alien 1 i 2) postanowiłem wyciągnąć kupioną kiedyś i nigdy przeze nie mnie ograną grę Aliens: Dark Descent i .... łożesz ty! Gra jest genialna. Nie spodziewałem się, że jest to tak bardzo rozbudowany tytuł i z masą opcji i możliwości. To nie tylko bieganie po korytarzach jak myślałem ale całe zarządzanie bazą i nie tylko. Gra jest w stylu serii X-Com, ale dochodzi tu klimat Aliena, naprawdę świetna muzyka rodem z najlepszych części kinowego Aliena oraz co ciekawe, jak na RTS to na serio trzyma w napięciu. Nie wiem, czy nie dla mnie jest nawet lepsza niż Alien: Izolacja, pod względem samego odbioru. Grafika też robi klimat i mimo, że to gra z 2023 to i wygląda świetnie i działa równie dobrze. Generalnie jestem mega pozytywnie zaskoczony, nie spodziewałem się, że ten tytuł jest tak dobry, a wiemy jak partaczono w dużej mierze gry w świecie Alien. Tu jakaś recenzja, na jaką przed chwilę natrafiłem jakby ktoś chciał zgłębić sobie temat:
https://youtu.be/dwCD5nR-uDc?si=BX4MQmOGwtfIxewr. Jak ktoś lubi klimat Aliena i szuka taktyczno-strategicznej gry z fajnym klimatem rodem z pierwszych części kinowej sagi, to śmiało mogę polecić.