Autor Wątek: Projekt panelu ICP dla Falcona.  (Przeczytany 21611 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Projekt panelu ICP dla Falcona.
« Odpowiedź #45 dnia: Maja 16, 2013, 19:24:01 »
Jak zaczniesz, to Cię tak wciągnie budowa, że na ICP się nie zatrzymasz. Perspektywa odrobiny (np. ICP) własnego kokpitu jest jak heroina: wystarcza jedna mała dawka i już jesteś w szponach nałogu
Coś w tym jest, pamiętam jak mnie ostrzegano, ale nie posłuchałem. Z drugiej strony dobrze, że są tacy zapaleńcy, jest jakiś postęp i zawsze znajdą się naśladowcy.

Offline Yossarian

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #46 dnia: Maja 16, 2013, 21:37:34 »
 :evil: MFD już mam, teraz kolej na full wypas ICP + DED, później może RWR, HSI i panel centralny... Chciałbym to robić modułowo, małymi kroczkami  :)

A wracając na Ziemię. Rozebrałem G13 jeszcze raz. Pomierzyłem taśmy, rozrysowałem połączenia z membran.
Są tam dwie taśmy, jedna ma szerokość 24 mm i 18 PIN, a druga 20 mm i 15 PIN. Taśmy już znalazłem w sklepie internetowym, i prawdopodobnie jedną złączkę na 18 PIN (ale nie podają na jaką szeroką taśmę jest ta złączka).
Niestety nie ma złączki na 15 PIN.  :-[ Może da się wpiąć tą węższą taśmę do tej złączki 18 PIN'owej...? Jutro muszę obdzwonić te sklepy. Jak to wszystko kupię to zaczynam składać płytkę z mikroprzełącznikami pod ICP.  :evil:

Macie jakieś namiary na kogoś kto wycina w CNC? Bo z tego co czytałem, to polecacie CNC a nie drukarki 3D...?

Falcon 4 BMS, DCS, FSX, VR: Pimax8KX, TrackIR3 Pro+vector, Thrustmaster Hotas Warthog, Slaw Rudder, Windows 10 64b, 32GB RAM, AMD Ryzen 5 5600X , RTX3090

« Odpowiedź #47 dnia: Maja 16, 2013, 21:45:37 »
...
Jak zaczniesz, to Cię tak wciągnie budowa, że na ICP się nie zatrzymasz. Perspektywa odrobiny (np. ICP) własnego kokpitu jest jak heroina: wystarcza jedna mała dawka i już jesteś w szponach nałogu :)
A skończysz, jak będziesz miał schodki do kabiny i odpowiednie naklejki na burtach :)
...

Potwierdzam, faktycznie zaczyna się szukać odpowiednich naklejek - już mam :)

« Odpowiedź #48 dnia: Maja 17, 2013, 08:59:03 »
MFD już mam, teraz kolej na full wypas ICP + DED
To zdanie sugeruje jaką wybrać opcję. Wg mnie to DED na bazie G13 oraz niezależny od G13 projekt ICP. Ponieważ nasza wersja ICP jest już prawie gotowa to można to zrobić na tej bazie. Porozumiem się z Tomu, który realizuje płytę czołową oraz klawisze oraz z Drejku, który także jest zainteresowany ICP i zobaczymy co można zrobić aby zakończyć realizację. Możliwa jest także modyfikacja projektu tak aby był bardziej przyjazny pod względem technologi wykonania. Dobrze byłoby aby zainteresowani wyrazili swoje opinie i sugestie.

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #49 dnia: Maja 17, 2013, 09:43:38 »
Vito dobrze radzi Yoss..
Jeśli chcesz to robić krok po kroczku, to prędzej czy później (ze wskazaniem na to pierwsze) ICP na bazie G13 przestanie Cię zadowalać. Tym bardziej, że jeśli będziesz realizował kolejne etapy, to będziesz chciał coś bardziej "real". Pytanie po co robić coś dwa razy, jeśli można raz, a porządniej.  Choć może uzyskasz to co chcesz trochę później - jak chłopaki doprowadzą projekt do końca. Ale wówczas to naprawdę będzie full wypas.

A zmodyfikowana wg Twojego planu klawiatura G13 zawsze może posłużyć za "panel boczny".
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

Offline Yossarian

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #50 dnia: Maja 17, 2013, 11:01:48 »
Chyba macie rację...

Falcon 4 BMS, DCS, FSX, VR: Pimax8KX, TrackIR3 Pro+vector, Thrustmaster Hotas Warthog, Slaw Rudder, Windows 10 64b, 32GB RAM, AMD Ryzen 5 5600X , RTX3090

« Odpowiedź #51 dnia: Maja 17, 2013, 19:40:02 »
Problem DCS został rozwiązany. W moim starym ICP wymieniłem DSC na nowy ten, który będzie w nowym ICP. Nie ma problemu z drążkiem można to zrobić na kilka sposobów. Myślę raczej o pcb w szerszym kontekście. Tak jak wspomniałem jest mój projekt tzn. schemat oraz pcb na druku jednostronnym. Zrobiłem 2 egzemplarze dla Tomu i dla siebie. Jest to proste wykonanie działające zrealizowane na dostępnych elementach z podświetlaniem klawiszy.
Ponieważ drejku robi profesjonalny kokpit to można ICP zrobić bardziej profesjonalnie wykorzystując projekt Tomu płyty czołowej oraz klawiszy. Technologia wykonania nie będzie problemem, ponieważ projekt jest wykonany w standardzie. Mając projekt płyty czołowej oraz klawiszy (precyzyjne wymiary pod elementy) można zaprojektować pcb dwustronne bez mostków i wykonać druk w specjalistycznym zakładzie. Nie mogłem tego zrobić z prostego powodu, nie mam profesjonalnego programu (jest drogi). Jeśli ktoś posiada taki program to na podstawie moich rysunków, plików pdf może zrobić druk dwustronny.
Druga sprawa dotyczy enkoderów lub potencjometrów. Ja zastosowałem enkodery ze względu na sterownik i minimalizację połączeń kablowych. Na viperpits są projekty wykorzystujące potencjometry umieszczone w kółkach. Można to sprawdzić. Wymaga to innych kątowników oraz 4 wejść analogowych. W moim projekcie tak zrobiłem schemat aby zminimalizować ilość ścieżek na druku. Matryca jest tak zrobiona, że można ją sterować z dowolnego uniwersalnego sterownika. Jeśli zastosujemy MJoy to musi być platforma HSC codeking, ponieważ wadą SVMapper jest to, że ekodery muszą być w określonych miejscach na matrycy. Najlepszy jest DMKeys8, który nie potrzebuje wsparcia programowego. LED są połączone szeregowo także ze względu na ilość ścieżek na pcb.
Jest to wstępna analiza. Reasumując można korzystać z naszego projektu wykonując domowym sposobem pcb, wykonanie płyty czołowej oraz klawiszy zrobić wg. projektu Tomu. Można korzystać z projektu Tomu i zrobić samemu dwustronne pcb. Można także zamienić enkodery na potencjometry. To taka moja na szybko analiza. Czekam na zakończenie projektu Tomu. Tak to wygląda na dzień dzisiejszy.

« Odpowiedź #52 dnia: Maja 18, 2013, 10:11:03 »
Ponieważ mam zapytania na temat możliwości realizacji ICP na podstawie naszego projektu postanowiłem napisać na ten temat kilka uwag. Projekt jeszcze nie jest zakończony. Tomu musi zrobić małą korekcję. W związku z realizacją przez drejku profesjonalnego kokpitu jest szansa, że powstanie druk dwustronny pcb do realizacji w zakładzie. Ja mam wersję darmową Eagla i to ogranicza możliwości projektowe pcb, dlatego składanka finalnego pcb z 3 mniejszych projektów oraz druk jednostronny. W związku z czym lepiej poczekać na decyzję drejku. Wg. mojej dokumentacji można zrobić pcb i montaż elementów, ale to wymaga pewnej praktyki i wiedzy. Napisałem także w poprzednim post na temat możliwości zastosowania sterowników i w tym przypadku schemat ICP także od tego zależy. Reasumując trzeba jeszcze trochę poczekać.

« Odpowiedź #53 dnia: Maja 18, 2013, 23:05:40 »
Zrobimy płytkę dwustronną. Nie dysponuję komercyjną wersją Eagla, ale jest alternatywa - DesignSpark by RS Components. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Jedynym problemem jest teraz wyłącznie brak czasu, a rozpoczętych elementów mam zbyt wiele.
Od strony mechanicznej, pokrętła będą wykonane na drukarce 3D, trzeba tylko zrobić CADy dobierając odpowiednie potencjometry tak jak to jest na viperpanels. Wtedy będzie można tanim kosztem wyprodukować więcej sztuk. W projekcie Tomu obudowa nie jest podświetlana, więc pytanie czy na podstawie tego projektu nie wykonać obudowy z przezroczystej plexi grawerowanej i ciętej laserem?

« Odpowiedź #54 dnia: Maja 19, 2013, 06:55:51 »
Dzięki drejku za opinię. Przeanalizuję twoje sugestie i napiszę jak ten projekt można zrealizować. Już teraz widać, że będzie to nowa wersja ICP w której można wykorzystać zmodyfikowany projekt Tomu. Modyfikacja będzie dotyczyła między innymi wyboru materiału oraz technologi wykonania płyty czołowej. Zastosowanie potencjometrów zmieni sposób wykonania kółek, ich mocowania oraz wybór odpowiedniego sterownika. Podejmuję się opracować schemat ICP z uwzględnieniem podświetlenia klawiszy oraz płyty czołowej. Co do wykonania pcb to jest to temat do rozeznania. Może zajac z forum dysponuje programem, w którym można to zrobić, można go zapytać. Myślę, że Tomu i ja dokończymy nasze projekty, ale jestem chętny do pomocy w realizacji nowego projektu. Przy okazji znalazłem na forum aktualnie realizowany projekt ICP z podświetlaniem napisów na płycie czołowej. http://www.viperpits.org/smf/index.php?topic=8871.30

« Odpowiedź #55 dnia: Maja 19, 2013, 11:16:47 »
Widziałem ten projekt jak i inne. Trzeba być optymistą - damy radę :D.

« Odpowiedź #56 dnia: Maja 19, 2013, 11:28:59 »
Zrobiłem szybką analizę nowej wersji ICP. Dla nowej wersji można wykorzystać projekt Tomu z wyjątkiem kółek, które będą się składać z dwóch części. W środku kółek będą potencjometry. Na załączonych zdjęciach widać dwa typy potencjometrów. Rozwiązanie z potencjometrami zmieni trochę mój schemat ideowy. Enkodery zastąpią potencjometry, które będą połączone do wejść analogowych. Można dodać dodatkowe LED-y do podświetlenia napisów na płycie czołowej. Ponieważ potrzebne są 4 analogi to na dzień dzisiejszy DMJoy Damosa nie ma możliwości sterowania przyciskami a DMKeys8 nie ma wejść analogowych. Najlepsze rozwiązanie to zastosować BU0836, który ma możliwość sterowania 32 przyciskami oraz 8 analogami. Można oczywiście zastosować starego MJoya. MJoy ma matrycę z 8 kolumnami, BU0836 ma matrycę 6x6. Mój schemat ma max 8 kolumn, dlatego dla BU0836 trzeba dla row 5 przenieść przyciski sterowane z c7 i c8 w inne miejsce.
Rozwiązanie DCS w projekcie z  viperpits istotnie różni się od naszego. Tutaj decydowały koszty. Załączyłem zdjęcie na którym widać montaż potencjometrów oraz DCS. Na innych zdjęciach w tym wątku można porównać nasze pcb oraz z viperpis.
Reasumując, Tomu i ja dokończymy nasz projekt w jakimś terminie zależnym od obiektywnych czynników. Może on posłużyć jako pewien wzór. Drejku ma zbyt dużą ilość problemów do rozwiązania w obecnej chwili, dlatego realizacja nowego projektu ICP będzie w późniejszym terminie. Zrobiłem krótkie podsumowanie stanu prac nad naszym projektem zwracając uwagę na różnice w porównaniu do tych bardziej profesjonalnych. Będziemy z Tomu na bieżąco informowali o postępie prac. Myślę, że wyjaśniłem problemy z realizacją ICP.
« Ostatnia zmiana: Maja 19, 2013, 11:44:15 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #57 dnia: Maja 21, 2013, 07:53:59 »
Zrobiłem analizę możliwości sterowania ICP w nowym projekcie. Do kontroli przycisków oraz przełączników w ICP potrzeba matrycy 6x6. Kontroler joysticka BU0836 ma taką matrycę. W ICP jest 27 przycisków oraz dwa przełączniki z czterema przyciskami co daje 32 przyciski. Przełączniki są nazwane GAIN oraz DRIFT C/O, HUD RES.
Ponieważ matryca ma 6 kolumn oraz 6 wierszy to potrzebna jest łączówka z 12 stykami (są dostępne 14 pin). Zakładamy realizację przycisków oraz przełączników na druku dwustronnym, gdzie sygnały z przełączników są doprowadzone trzema przewodami do łączówek (3 styki) na pcb. LED-y są podłączone do napięcia np. +12V dwoma przewodami.
W tym projekcie zakładamy, że w czterech kółkach są umieszczone potencjometry albo na kątownikach enkodery. Zarówno potencjometry jak i enkodery są połączone z osobną łączówką umieszczoną na tylnej osłonie ICP. Na pcb jest tylko doprowadzenie zasilania LED (dwa styki) oraz matrycy (12 styków). W przypadku potencjometrów potrzeba łączówki 6 stykowej, w przypadku enkoderów 9 stykowej.
Ustosunkuję się do sterowników, które poznałem. Na początek klasyczny MJoy, który posiada wszystkie możliwości realizacji ICP. Ma matrycę, możliwość sterowania enkoderami i potencjometrami. Nie chcę wnikać w stabilność jego pracy, ten temat był omawiany w innych wątkach. Wspomnę tylko o programach z nim współpracujących. Podstawowy program SVMapper ma jedną wadę. Można nim programować przyciski, przełączniki oraz enkodery tylko dla określonych pozycji matrycy diodowej. Wiersze A do H  (przyciski), wiersze I do J (przełączniki ) oraz wiersz K (enkodery). Można tę wadę wyeliminować stosując program Codeking HSC.
Kolejny sterownik DMKeys8 ma pewne ograniczenie polegające na tym, że nie ma wejść analogowych, dlatego można stosować tylko enkodery. Ma jednak dużo zalet. Podstawowa zaleta polega na tym, że jest widziany jako klawiatura i nie potrzebuje programowego wsparcia. Inny sterownik Damosa DMJoy będzie posiadał wejścia analogowe, ale jest w trakcie realizacji.
Kolejny kontroler joysticka BU0836 posiada odpowiednią matrycę oraz wejścia analogowe, ale nie można podłączyć enkodery (tak wynika z dokumentacji). Ten kontroler zastosował w swoim ICP kolega EGHI.
Na załączonym zdjęciu jest widok matrycy z BU0836.

« Odpowiedź #58 dnia: Maja 23, 2013, 09:16:52 »
Dzięki włączeniu się drejku do realizacji projektu ICP jest szansa na jego zakończenie. Jedną z wad dotychczasowego projektu jest druk jednostronny, który wymaga pewnej praktyki przy montażu połączeń mostkowych. Dla druku dwustronnego montaż będzie uproszczony chociaż będą także elementy do montażu powierzchniowego. Projekt będzie zmodyfikowany, prawdopodobnie enkodery będą zastąpione potencjometrami, ale o tym zadecyduje drejku. Jest pewien nadmiar elementów np. potencjometrów, ale można je wykorzystać do innych celów.
Jest także problem realizacji DCS. Oryginalny przełącznik jest bardzo drogi. Wykonanie DCS z 4 przycisków jest możliwe. Tak ma zrobione EGHI. Ja mój wymieniłem na Micro-Joy-B z TEM. Jest on stosunkowo tani, kosztuje około 10zł. W moim ICP pracuje od pewnego czasu i nie mam z nim problemów.
Można wykonać drążek i go połączyć z Micro-Joy-B z tym nie ma problemów. Trzeba sobie jednak zdawać sprawę, że mechanicznie nie jest tak wytrzymały jak oryginał. DCS zrobiony z 4 przycisków jest może bardziej wytrzymały, ale ma duże wymiary i trzeba do niego odpowiednio zaprojektować pcb.Reasumując trzeba dokonać wyboru biorąc pod uwagę możliwości realizacji mam na myśli głównie koszty projektu.

« Odpowiedź #59 dnia: Maja 26, 2013, 18:38:23 »
Przejmujemy pałeczkę :)
Micro-Joy-B jest dobrym wyborem. Na polskim i europejskim rynku trudno dostać oryginalne części i są one niebotycznie drogie. Nie ma sensu kupować kompletu przełączników za kilka tysięcy $.
Na pierwszy plan pójdzie zrobienie prototypu płytki dwuwarstwowej. Równolegle korekta planów CAD przedniego panelu i spróbujemy go wykonać z pleksi. Kółka będą wykonane na drukarce 3D. Tyle z planów. Jak wszytki pójdzie dobrze to w ciągu miesiąca zbudujemy 2 sztuki ICP.
Aby elektronika była bardziej uniwersalna to w przypadku wyboru podłączenia typu matrix trzeba będzie wlutować diody (pytanie SMD czy standardowe 1NXX (lutowane od spodu panelu) ???), a w przypadku podłączenia ze wspólną masą trzeba będzie wlutować zworki (może dipswitch???).