Przyznam, że gdy podważałeś możliwość pojawienia się FSX na pokazach takich jak VFAT, to spodziewałem się, że wymienisz inne powody. Jest kilka utrudnień przy przygotowywaniu takiego pokazu w FSX. Po pierwsze trzeba dobrze skonfigurować FSX na komputerach wszystkich uczestników lotu. Odpowiednie ustawienia poprawiają płynność wyświetlania samolotów innych użytkowników. Poza tym trzeba powalczyć z ustawieniami dotyczącymi pamięci, żeby tekstury nie doczytywały się przy przełączaniu widoków. Po trzecie domyślnie FSX nie pozwala na przypisywanie krzywych do osi joysticka. Jednak to wszystko jest do zrobienia, ale wymaga na początku pewnych testów. Pod tym względem Ił-2 czy Lock On/DCS dają się stosować do latania akrobacji zespołowej prawie bez żadnych modyfikacji. Z drugiej strony efekt wizualny w FSX przy zastosowaniu różnych dodatków potrafi przebić to, co da się osiągnąć w wymienionych symulatorach. Mam na myśli choćby niebo i chmury.
Jeśli chodzi o FSX i VFAT to w 2009 dozwolono korzystanie z tego symulatora. Zarejestrował się jeden zespół FSX Blue Eagles. Ze względów technicznych (nie do końca rozumiem jakich) ich pokaz nie wyglądał tak, jak zaplanowali (tu jest powtórka:
http://www.livestream.com/vfat/video?clipId=pla_95767195-0b7d-4934-9ab5-5fe6d65ba310 ). O innych pokazach w tym symulatorze w ramach VFAT nie wiem. W tym miejscu po angielsku znajduje się krótka dyskusja na temat dopuszczenia FSX do VFAT 2011:
http://forum.virtual-airshows.com/index.php/topic,1057.0.html :
The FSX community is vast enough to host its own gathering of teams, and the VFAT staff already turn away many applications each year due to time constraints and quality control.
czyli: "Środowisko skupione wokół FSX jest wystarczająco duże, żeby zorganizować własny zlot ekip a ekipa VFAT odrzucała już wiele aplikacji każdego roku z powodu ograniczeń czasowych i kontroli jakości." Sęk w tym, że oficjalnych zgłoszeń w FSX ja nie kojarzę, więc to była raczej forma wymówki. Dlaczego, nie mam pojęcia.
W tym roku pisałem do Rhino w sprawie rejestracji w innym symulatorze niż wymienione, mając na myśli przede wszystkim Falcona BMS. Dostałem następującą odpowiedź:
Feel free to register whatever you would like. You will still be subject to the same level of quality control as others will.
"Zarejestruj się w czymkolwiek chcesz. Wciąż będziesz podlegał temu samemu poziomowi kontroli jakości jak inni."
Czyli pewnie, gdyby ktoś próbował zarejestrować się z FSX i miałby pokaz dobrej klasy (co przy tegorocznym poziomie nie byłoby trudne), to miałby szansę wystąpić. Z drugiej strony środowisko FSX jest dość mocno rozbite i za bardzo nie ma grup akrobacyjnych. Przyczyny tego to jednak temat na osobny wątek.