Chyba mylicie dwie rzeczy: to, że w drzewku jakiegoś państwa były maszyny "zdobyczne", i to, że utworzony serwer dopuszcza po obu stronach maszyny różnych krajów. To pierwsze jest od biedy OK, to drugie wkurza, jak mi Niemiec nad Pacyfikiem lata...
W Air Simulator Battles (Room List) są do wyboru dwa rodzaje bitew:

1. Bitwy utworzone przez grę - z zestawami historycznych nacji, ale oczywiście z maszynami "trofiejnymi".
2. Bitwy utworzone przez graczy - "Rooms created by players"(dostępne pod przyciskiem "Create Session"). I tutaj możemy spotkać takie "kwiatki" jak na rys. powyżej (2)- "Port Moresby" - Francuzi i Sowieci po jednej stronie, a Szwedzi (sic), Włosi i Niemcy po drugiej. Gdy z konieczności trafiam do takiej bitwy piszę zwykle na czacie gry: "Battle created by drunken player"

Nieznany

epizod II WW - Bf 109 G-2 w walkach o Port Moresby.

Od ponad 6 lat gram w Air Simulator Battle - tak, wiem, to nie symulator, tylko tryb który "symuluje" symulator (widok z kokpitu), a poza tym ma wiele udogodnień - GPS, HUD z parametrami, uproszczone FM'y, etykiety graczy team'u.
Gra prostsza, ale bardziej dynamiczna, posiada dużą grywalność. Po całodziennej "harówie" potrzebuję relaksu i mile spędzonego czasu i to mi daje WT o ile nie wtrąci się RNG.

WT jest grą dla osób szukających relaksu, szybkiej, prostszej rozrywki i nic więcej. To nie jest gra dla prawdziwych "symulantów".
Grafika moim zdaniem była zawsze mocną stroną WT - grafika otoczenia, nie kokpitów. Miła dla oka, wiele graficznie ładnie wyglądających lokacji: Korea, Saipan, Ruhr, Montmedy, Ardeny itp.

Czasami wręcz psychodeliczna:

Na nowym silniku WT wygląda lepiej ale na HD nie jest to aż tak duży skok jak szumnie zapowiadano. A chmury to już porażka

(patrz obrazek poniżej)
Być może w 4K lepiej to wygląda - nie mam możliwości sprawdzenia tego.
A i chyba nikt nie wspomniał tutaj o Marynarce Wojennej - początkowo były to tylko "kajaki" (AB i RB).
PT-314
Po ostatnim patch'u rozdzielono okręty na dwa niezależne drzewka - nie trzeba przechodzić "drzewka kajaków", żeby wybadać DD'eki. W drzewku US Navy, można zaczynać od razu grę Clemson'em, później Farragut'em i Fletcher'em i dalej "krążki".
Farragut
Od czasu od czasu grywam w IL2 BoS lub CloD "Blitz", ale bezdyskusyjnie są to gry o wiele trudniejsze do opanowania, a nie mam tyle wolnego czasu, żeby je pociągnąć na poważnie, równolegle z WT.
P.S. Przepraszam za ten ciut przydługi

, mój pierwszy post na tym Forum.