Autor Wątek: Symulator Cessna 172R  (Przeczytany 7538 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Symulator Cessna 172R
« Odpowiedź #15 dnia: Marca 29, 2013, 15:57:12 »
Kwiaci, z całym szacunkiem: co masz na myśli mówiąc uproszczona?

« Odpowiedź #16 dnia: Marca 29, 2013, 18:07:04 »
No jak to czego brakuje:
dwóch siedzeń, silnika, kadłuba i skrzydeł ;)

« Odpowiedź #17 dnia: Czerwca 19, 2013, 12:25:08 »
Nie mówię że projekt jest zły, wręcz odwrotnie - mi się podoba.

Ja po prostu robiłem tablicę do symulatora Cessny w firmie - co prawda wersję RG ale wiele przyrządów ma identycznych.

Rzuciło mi się w oczy np. czysto mechaniczna sprawa - dźwignia klap w Cessnie ma mechaniczną blokadę pozycji - należy dźwignie odciągnąć w bok aby zejść niżej.
Dźwignie mieszanki i mocy są przesuwne przód-tył (regulacja zgrubna) oraz kręcą się (regulacja dokładna) - ma to znaczenie przy ustalaniu EGT max na przelocie (nie wszystkie wersje mają ten wskaźnik).
Nie ma też panelu bezpieczników - w procedurze przedstartowej jest ich sprawdzenie. Oryginalna tablica ma też 5 pozycyjną stacyjkę, hamulec postojowy, podgrzewanie gaźnika, ręczną pompkę paliwa, itp.

No ale tak jak mówiłem, jak na domyślam się dosyć ograniczone środki finansowe, to konstrukcja ta jest naprawdę bardzo fajna :)

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwca 19, 2013, 14:08:41 »
172R nie ma ręcznej pompy paliwa, jest elektryczna. Ręczna była w samolotach z gaźnikiem jeżeli dobrze pamiętam. Tutaj mi tylko brakuje selektora źródła paliwa i dźwigni jego odcięcia. Stacyjka jest, hamulca postojowego faktycznie nie widzę, chociaż są dwa przyciski w tym miejscu, nie wiem od czego mają być ? Oświetlenie przyrządów i tablicy można pominąć, to ekran wiec zawsze się będzie świecić.