Autor Wątek: SCAR  (Przeczytany 11976 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
Odp: SCAR
« Odpowiedź #30 dnia: Marca 30, 2013, 23:28:10 »
Tak prawdę mówiąc to te koncepcje już też są daleko w tyle za tym co się opracowuje i wprowadza na zachodzie. Podstawa dzisiaj to ograniczanie masy broni i jej "wygładzanie". Widać wyraźny trend, do minimalistycznych łoży do których szyny - tak wielkie jak są potrzebne - montuje się dodatkowo. Również frezowane w nim są szczeliny na prowadzenie okablowania oświetlenia taktycznego, całość często jest monolitem z komorą zamkową. Prosta wymiana luf coraz częściej spotykana, choć raczej dyskusyjna z praktycznego punktu widzenia. Również i powoli zaczyna się zauważać próby rozwiązania problemu dwóch różnych kalibrów (5.56x45 i 7.62x51) poprzez konstrukcję jednego modułowego karabinu (Colt CM901, czy FN SCAR-H).

Już nawet nie wspominając o pracach nad amunicją teleskopową i bez-łuskową w programie LSAT, który ma obecnie ogromne szanse na trafienie do służby.

tomek1988

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: Marca 31, 2013, 01:57:58 »
Ten tłumik był już standardem na modelach z 14,5 - calową lufą - 651, 652, 653, 654, ale jeżeli widzimy go na modelach krótszych, Jak to zdjęcie MACV-SOG, to raczej inwencja własna jednostek, bądź użytkowników.

Dzięki, dokładnie o to mi chodziło.

A wiesz może kiedy powstały pierwsze tłumiki dźwięku dla AR-15 montowane bardziej "plug and play", to znaczy na tłumiku płomienia?

Ano jest taka wersja Beryla ze składaną na bok kolbą, ale jednak ta wysuwana jest praktyczniejsza gdyż można skrócić broń nosząc ją z przodu na pasie podczas patrolu co umożliwia szybkie złożenie się z nią do strzału, lub wydłużyć odpowiednio do strzelania z leżącej - znów z p-ktu praktyka :)

Tytułowy SCAR ma składaną kolbę teleskopową :).

Ja tam wolę moje RISy SRISy :)

Brakuje tam jeszcze AN/PEQ-15 ;).

« Odpowiedź #32 dnia: Marca 31, 2013, 03:27:05 »
Ano jest taka wersja Beryla ze składaną na bok kolbą, ale jednak ta wysuwana jest praktyczniejsza gdyż można skrócić broń nosząc ją z przodu na pasie podczas patrolu co umożliwia szybkie złożenie się z nią do strzału, lub wydłużyć odpowiednio do strzelania z leżącej - znów z p-ktu praktyka :)
To, że starsza wersja ma składaną kolbę to wiem. Zresztą problem z dobraniem jej długości jest znany, jeszcze z czasów Tantala. Gdy miałem go w "ciepłych krajach" to był problem z tym, że bez kamizelki była za krótka, a przy kamizelce za długa. W pierwotnym Berylu jeszcze nieco skrócili, ale problem był dalej. Wysuwana to dobre wyjście - rozwiązuje te problemy. Tyle, że mi nie przeszkadza wysuwana kolba - tyle, że jak pokazuje praktyka (przecież takie kolby istnieją i sa w użyciu - ba możesz sobie taką nawet do starego AK dokupić) można zrobić zarówno składaną, jak i jednocześnie o regulowanej długości.

O ile może w kbk to mniej istotne, to już w skbk (czyli Mini-Beryl) z nieskładaną kolbą traci walor broni małej, mogącej być wygodnie używane jako PDW, przez żołnierzy wielu specjalności - tam gdzie fakt, że broń nie przeszkadza w innych czynnościach jest ważny.

Jak napisał Sun - na szczęście moda na "nawalenie" szyn gdzie popadnie i gdzie tylko się zmieści już trochę przemija i znowu ktoś zauważa, że "opływowe" kształty broni mają (oprócz tych estetycznych ... co akurat ma w praktyce niewielkie znaczenie) sporo zalet praktyczno-użytkowych.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #33 dnia: Marca 31, 2013, 04:01:50 »

A wiesz może kiedy powstały pierwsze tłumiki dźwięku dla AR-15 montowane bardziej "plug and play", to znaczy na tłumiku płomienia?
Jeżeli chodzi o takie, które weszły powszechnie do użytku (tzn. w ogóle dostały numer zamówienia) to będzie Knight's Armament Corporation QDSS NT4. Bardzo charakterystyczny tłumik i w sumie niezbyt leciwy - do użytku trafił na początku lat 90-tych razem z całym pakietem "SOPMOD M4" już w jego wariancie block 1. Konkretnie to lata 1993-1994.

Jeżeli z kolei pominiemy wymóg montażu na tłumiku płomienia (który w M4 i tak jest specyficzny - zaprojektowany pod "puszkę" QDSS-NT4) to tłumiki dźwięku trafiły na rodzinę AR15 już w latach 60-tych i od razu w Wietnamie. Konkretnie modele HEL M4 (1968) i Sionics MAW-A1 (1969). Oba były nakręcane na lufę zamiast tłumika ognia i były przeznaczone na "wyborowe" karabiny, które wyposażano w nocny celownik pierwszej generacji AN/PVS-2 "Starlight" albo dzienną lunetę - tutaj różnie: Leupold, Unerl, albo rzadziej Colt 3x20.

Offline Szelma

• *
  • Tomcat Tribute
« Odpowiedź #34 dnia: Marca 31, 2013, 10:42:07 »
Brakuje tam jeszcze AN/PEQ-15

No właśnie nie :)
W drodze jest DBAL-A2
11:05 PM

tomek1988

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: Kwietnia 01, 2013, 00:46:21 »
Jeżeli chodzi o takie, które weszły powszechnie do użytku (tzn. w ogóle dostały numer zamówienia) to będzie Knight's Armament Corporation QDSS NT4. Bardzo charakterystyczny tłumik i w sumie niezbyt leciwy - do użytku trafił na początku lat 90-tych razem z całym pakietem "SOPMOD M4" już w jego wariancie block 1. Konkretnie to lata 1993-1994.

Jeżeli z kolei pominiemy wymóg montażu na tłumiku płomienia (który w M4 i tak jest specyficzny - zaprojektowany pod "puszkę" QDSS-NT4) to tłumiki dźwięku trafiły na rodzinę AR15 już w latach 60-tych i od razu w Wietnamie. Konkretnie modele HEL M4 (1968) i Sionics MAW-A1 (1969). Oba były nakręcane na lufę zamiast tłumika ognia i były przeznaczone na "wyborowe" karabiny, które wyposażano w nocny celownik pierwszej generacji AN/PVS-2 "Starlight" albo dzienną lunetę - tutaj różnie: Leupold, Unerl, albo rzadziej Colt 3x20.

Dzięki Sun. Lata temu, grając w America's Army, każdą misję SF zaczynałem od zamontowania QDSS-NT4 :).

No właśnie nie :)
W drodze jest DBAL-A2

Napisałem AN/PEQ-15, a nie AN/PEQ-15A, bo wydaje mi się, że to ten pierwszy jest preferowany przez SEALs. DBAL-A2 bardziej kojarzy mi się z GROM. Mógłbyś zdradzić jakieś szczegóły tego zakupu?

Offline Szelma

• *
  • Tomcat Tribute
« Odpowiedź #36 dnia: Kwietnia 01, 2013, 12:52:25 »
Mógłbyś zdradzić jakieś szczegóły tego zakupu?

Używam noktowizjii na potrzeby milsimów dla tego czasem potrzebuję doświetlacz IR jak i wskaźnik laserowy.

ATPIAL AN/PEQ-15 nie występuje na rynku cywilnym dla tego dostęp do tego urządzenia jest praktycznie niemożliwy.
Airsoftowe repliki posiadają jedynie latarkę i zwykły widzialny laser co dyskwalifikuje go z punktu widzenia moich potrzeb.

LDI natomiast sprzedaje DBAL- A2 oraz A3 na rynku cywilnym.
http://www.opticsplanet.com/laser-devices-dbal-a2h-high-power-tactical-laser-with-visible-green-pointer-532nm.html

Niestety cena jest przytłaczająca.
Na szczęście na rynek airsoftowy firma G&P Laser stworzyła w pełni funkcjonalną replikę o parametrach zbliżonych do oryginału.

http://www.gp-web.com/en/productspop.php?pid=2561
Koszt to 170 $ plus koszta wysyłki do Polski mniej więcej kolejne 15 $.

Jeden z kolegów misjonarzy z Krakowa na 10 zmianie biegał z repliką DBALA na Berylu, miał również na miejscu okazję porównać działanie swojej kopi i oryginału. W jego opini kopia odbiega od oryginału jedynie w skupieniu wiązki lasera na odległościach +250 m. Regulacja jest także bardzo precyzyjna a same wskażniki nie tracą nastawy w wyniku oddawania strzałów na ogniu pojedynczym jak i ciągłym. Niestety, prawdopodobnie od drgań powodowanych wystrzałami, kopia przestała działać w 4 miesiącu pobytu na "pustyni"

Żeby nie było wątpliwości, kupiłem replikę nie oryginał.
11:05 PM

tomek1988

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: Kwietnia 01, 2013, 13:45:22 »
Airsoftowe repliki posiadają jedynie latarkę i zwykły widzialny laser co dyskwalifikuje go z punktu widzenia moich potrzeb.

Zaskakujące, biorąc pod uwagę popyt na wszystko, co związane z DEVGRU.

Żeby nie było wątpliwości, kupiłem replikę nie oryginał.

Rozumiem, tak czy inaczej cieszy, że będziesz używał tego sprzętu zgodnie z przeznaczeniem.