Autor Wątek: Modyfikacje TM HOTAS Cougar  (Przeczytany 29179 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Modyfikacje TM HOTAS Cougar
« Odpowiedź #30 dnia: Marca 28, 2013, 16:13:40 »
Zastanawiam się jak optymalnie rozwiązać problem zastąpienia płytki w uchwycie drążka. Jeśli chcemy zachować hardware łącznie z wyjściem PS/2 to najprościej zrobić multiplekser sygnałów po stronie drążka i demultiplekser po stronie podstawki. W zasadzie I2C spełnia te wymagania i potrzeba tylko 2 przewodów zamiast 5. Problem jak to zrealizować. Domyślam się, że płytka która jest na zdjęciu realizuje styk I2C oraz jest mux sygnałów wejściowych z przycisków, hats i przełączników. Pytanie do Damosa, co jest po drugiej stronie I2C jaka płytka. DMJoy czy DMKeys8 w tych postaciach (soft) nie komunikują się z I2C.
Kolejne pytanie dotyczące wspomnianej płytki z I2c w rękojeści drążka. Jeśli podłączymy do niej np. przyciski to jak konfigurować (soft-przypisania do klawiszy), czy wejścia są widziane jako matryca (diody?) czy inaczej.
Są to pytania do Damosa.
Jeśli chodzi o pytania Damosa to na część mogę odpowiedzieć. Na podstawia zdjęcia od Freeman 13 oraz schematów widać, że każdy z 4 hat (H1-4) jest połączony przez łączówkę 5 przewodami gdzie prawdopodobnie yellow feed jest wspólny (nr 5) co daje 4x5=20 przewodów. Są jeszcze 4 przyciski nazwane switch 1-4 oraz TG1, TG2. Są one połączone przewodami z łączówkami za pomocą 13 przewodów.
Moim zdaniem jest potrzeba zrobienia schematu połączeń elementów w rączce drążka, ponieważ są tam mostki. Dotyczy to przycisków i trigerów. Haty są połączone na wprost, dlatego nie ma problemu. To takie moje pytania i uwagi na gorąco.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #31 dnia: Marca 28, 2013, 16:23:48 »
Vito, spokojnie, przez święta rozbieram Cougara i z suwmiarką i multimetrem będę wszystko leciał po kolei dla Damosa. Zrobi się płytkę rozszerzeniową, która będzie zamiennikiem oryginalnej 1:1 i będzie się łączyć z DMjoy wrzuconym w podstawę po oryginalnym okablowaniu.

« Odpowiedź #32 dnia: Marca 28, 2013, 17:15:00 »
Czyli ogólnie - mamy 4 HAT'y i 6 przycisków?

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #33 dnia: Marca 28, 2013, 17:25:27 »
Drążek - chwyt: 4x hat, 6x przycisk
Drążek - podstawa: 2x oś analogowa
Przepustnica - chwyt: 1x hat, 2x 3-pozycyjny przełącznik, 4x oś analogowa, 2x przycisk*
Przepustnica - podstawa: 1x oś analogowa

* - zastrzeżenie, że ci co modyfikują dodają również wajchę zapadki ciągu jałowego, co dodaje efektywnie dodatkowy - trzeci - przycisk

« Odpowiedź #34 dnia: Marca 28, 2013, 19:59:19 »
Bardzo się ciszę, że problem  Freeman 13 z Cougarem powoduje powrót do MJoy. Mam prośbę Sun, potwierdź czy na płytce są 3 rejestry i ich ozn. Wg. mojej oceny te 5 przewodów sugeruje połączenie szeregowe 3 rejestrów 8 bitowych  równoległo-szeregowych (zegar, wyjście szeregowe, wpis do rejestrów i 2 przewody zasilające).
W wersji styku I2C jeden przewód mniej. Ponieważ płytka z I2C jest interfejsem to konfigurowanie będzie w DMJoy. Z analogami nie będzie problemu, ponieważ będą dostępne bezpośrednio do DMJoy. Ten styk I2C przysporzy trochę problemów Damosowi, ponieważ będą możliwe połączenia lokalne przycisków (matryca z diodami) oraz zdalne. Przy okazji ponawiam pytanie jak będą połączone przyciski oraz hat z płytą z interfejsem I2C. W wariancie z rejestrami jest prosta zależność, nr wejścia równoległego rejestru jest powiązany z określonym przyciskiem. W związku z czym nie potrzeba tworzyć matrycy diodowej. Podejrzewam, że w projekcie Damosa jest podobnie tylko na innym elemencie.

« Odpowiedź #35 dnia: Marca 28, 2013, 20:04:03 »
Zrobiłem kilka szczegółowych zdjęc wnętrza rękojesci drążka, mam nadzieję że w czyms pomogą, w razie potrzeby mogę zrobic więcej szczegółowych fotek piszcie tylko co i jak...

Vito, spokojnie, przez święta rozbieram Cougara i z suwmiarką i multimetrem będę wszystko leciał po kolei dla Damosa.

Skoro tak to ja nie będę już zaśmiecał wątku swoimi wypocinami bo chwilowo nie mam dostępu do miernika i precyzyjnego przymiaru, zresztą Sun na pewno zrobi to lepiej...
Faktycznie zaprojektowanie PCB zgodnego 1:1 wymiarami i sposobem połączeń z tym co jest w drążku było by idealnym rozwiązaniem, trzeba tylko jakoś ogarnąć to oryginalne okablowanie (pospinać itp.) bo na razie przypomina to chińską zabawkę, ale to już chyba każdy musi wykonać we własnym zakresie.

P.S. Robiliście może jakieś rozeznanie czy na rynku są do kupienia gniazda wlutowane w PCB rękojeści? Chodzi o te do których wpinane są przewody hatów i switchy.  W moim przypadku nie było by problemu z przełożeniem ich na nowy druk bo i tak już prawdopodobnie nie uruchomię oryginalnej elektroniki. Ale u Was szkoda było by psuć działający układ...   

« Odpowiedź #36 dnia: Marca 28, 2013, 20:09:11 »
Thx.
P.S. Robiliście może jakieś rozeznanie czy na rynku są do kupienia gniazda wlutowane w PCB rękojeści? Chodzi o te do których wpinane są przewody hatów i switchy.  W moim przypadku nie było by problemu z przełożeniem ich na nowy druk bo i tak już prawdopodobnie nie uruchomię oryginalnej elektroniki. Ale u Was szkoda było by psuć działający układ...   
http://www.tme.eu/pl/details/mx-53047-0510/zlacza-micro-raster-125mm/molex/0530470510/#

« Odpowiedź #37 dnia: Marca 28, 2013, 22:31:48 »
Dzięki za zdjęcia, czy możesz potwierdzić, że jest napis na scalaku CD40218CM.

« Odpowiedź #38 dnia: Marca 28, 2013, 23:55:04 »
Dzięki za zdjęcia, czy możesz potwierdzić, że jest napis na scalaku CD40218CM.
Własnie tu jest problem bo te oznaczenia u mnie są słabo czytelne ale wydaje mi się że dokładnie to jest CD4021BCM firmy FAIRCHILD SEMICONDUCTOR.
Tutaj masz datashet tego układu:
http://www.alldatasheet.com/datasheet-pdf/pdf/50845/FAIRCHILD/CD4021BCM.html

« Odpowiedź #39 dnia: Marca 29, 2013, 07:45:52 »
Przemyślałem kilka spraw i doszedłem do następujących wniosków.
1.Nie ma sensu robienia nowej płyty z I2C zastępującej oryginalną w uchwycie drążka.
Uzasadnienie.
-Płyta oryginalna jest prostym rejestrem szeregowo równoległym (3 połączone w szereg) i łączy się z sterownikiem z pomocą 5 przewodów (zegar, rodzaj pracy rejestru, wyjście oraz zasilanie). Jeśli zostanie uszkodzony rejestr to nie ma problemu z wymianą. Mogę zrobić projekt klona takiej płyty jeśli będzie taka potrzeba.
-Płyta z I2C którą widziałem na Damosa zdjęciu jest już zrobiona i jest uniwersalna. Nie ma sensu robienia wersji I2C tylko pod jeden projekt drążka Cougara.
-Jest sens zrobienie dedykowanego wsadu do Cougara dla DMJoy.
2.Jeśli Damos zgodzi się z moją argumentacją to byłby problem dopisania softu do DMJoy. Kilka lat wstecz rozpatrywaliśmy podobny projekt tylko bardziej skąplikowany realizujący matrycę.
Zrobię schemat ideowy płytki z Cougara i dołączę do niego (gdy otrzymam od Sun połączenia hat i przycisków) połączenia przycisków (do którego wejścia jest podłączony dany przycisk).
Odczytując te dane i znając ich położenie oraz nazwę np. H4 poz 4 można przypisać kombinację klawiszy tak jak w DMKeys8. Ponieważ wsad jest dedykowany to mamy ograniczoną liczbę pozycji. Z 3 rejestrów max. 3x8=24.
3.Jeśli Damos dopisze soft do istniejącego softu dla DMJoy to podejmuję się zrobić testy z Cougarem Freeman 13. Do MJoy byłyby podłączone 2 osie analogowe oraz 5 połączeń z oryginalną płytką w uchwycie. Jeśli byłby uszkodzony jakiś rejestr to go wymienię, chociaż w to nie wierzę.
4.Jeśli próby wypadną pomyślnie to można dopiero pomyśleć o przepustnicy. Tutaj mamy dwie możliwości, połączenia drążka z przepustnicą 2 przewodami I2C lub przepustnica działa niezależnie prze USB.
Jaki jest cel tych wniosków. Maksymalnie odciążyć Damosa oraz nie robić dedykowanego hardware. Lepiej zrobić dedykowany soft, ale mogę być w błędzie, dlatego pytanie do Damosa co o tym sądzi. Drugie pytanie, kiedy jest możliwa realizacja softu tego uproszczonego pod drążek Cougara.
Prośba do Sun o schemat połączeń jest aktualna. Niezależnie od sposobu dalszej realizacji projektu zrobię schemat ideowy tej płytki.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #40 dnia: Marca 29, 2013, 08:24:08 »
Szacunek Panowie i to przez duże "P". Trzymam kciuki za powodzenie ;). Swoją drogą jeśli to nie problem to zróbcie jak najwięcej zdjęć Kocura w środku i wrzućcie je w postaci paczki na forumowy upload. Może z czasem się komuś przyda, a z czasem może powstanie jakaś baza wnętrz joysticków rodem z Sitek.ru.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #41 dnia: Marca 29, 2013, 10:13:46 »
Próbowałem zrobić schemat na podstawia zdjęć od Freeman 13, ale mam problem, ponieważ ścieżki pod scalakami są niewidoczne. Jeśli Damos zdecyduje, że lepiej realizować wersję z oryginalną płytką z 3 rejestrami to poproszę o kilka informacji dotyczących połączeń na J7 z którego są przewody na PS/2. Jest to bardzo prosta czynność. J7 ma 5 pinów ozn.1-5. Każdy z scalaków ozn.U1-3 na na pin 16 doprowadzone napięcie dodatnie i na pin 8 gnd. Wystarczy omomierzem zmierzyć na który pin J7 jest doprowadzone napięcie dodatnie oraz gnd. Następny pin na J7 doprowadzający zegar też można łatwo zlokalizować. Piny nr 10 na U1-3 są połączone i wyprowadzone na J7 jako zegar.
Wyjście szeregowe ostatniego rejestru pin 3 jest połączony z którymś pinem J7, to można określić omomierzem. Piny ozn 9 U1-3 są połączone i wyprowadzone na któryś pin J7, jest to sygnał określający rodzaj pracy rejestru.
Zauważyłem, że wejścia równoległe rejestrów są podpięte rezystorami do plusa napięcia. Trzeba jeszcze określić gdzie są podłączone haty i przyciski  na jaki rejestr i nr wejścia. Przy okazji naszego projektu. Co jakiś czas na viperpits sygnalizują problemy z Cougarem. Tutaj jest aktualny link
http://www.viperpits.org/smf/index.php?topic=8868.0;topicseen

« Odpowiedź #42 dnia: Marca 29, 2013, 10:40:29 »
1.Nie ma sensu robienia nowej płyty z I2C zastępującej oryginalną w uchwycie drążka.
Moim zdaniem jest sens :)
Uzasadniene:

- płytka do cougara była by nadal płytka uniwersalną, której można użyć w innym produkcie. Dodatkowo miała by kilka wejść analogowych
- płytka I2C obecnie stworzona nei jest cudem techniki i spokojnie można zrobić coś innego, co łatwiej da się umieścić wewnątrz uchwytu
- mam już projekt płytki w oczekiwanych rozmiarach - pozostaje jedynie kwestia szczegółów aby działały obecne przewody
- komunikacja po I2C jest mniej obciążająca dla DMJoy niż ciągłe odpytywanie rejestrów. Płytka-córka może przetwarzać dane z enkoderów, HAT'ów, potencjometrów - i wysyłać gotową informację do płytki - matki.
- Sundowner planuje w innym "sticku" umieszczenie potencjometrów, które musiały by być obsługiwane - świetna okazja do upieczenia 2 pieczeni na jednym ogniu. To prędzej, czy później nadejdzie. Prawdę mówiąc - wolał bym zrobić raz uniwersalną płytkę na I2C niż osobną wersję dla Cougara i osobna dla drążków z analogiem.

Oczywiście - odpada jakakolwiek matryca! Ilość elementów musi być zredukowana do minimum.

Co do Przepustnicy - nie wiem, ile tam jest elementów, ale możliwe, że obsłużyła by ja druga sztuka tej samej płytki? W końcu też nie więcej niż 24 przyciski i kilka osi analogowych? Połączenie po I2C i wszystko gotowe - bo zrobione w drążku?

Jeśli już mówimy o alternatywach:
Ta większa płytka, o której powiedział Sundowner jest o tyle interesująca, że umożliwi zbudowanie urządzenia "composite" - zawierającego w sobie zarówno Joystick jak i konfigurowalną klawiaturę - czyli połączenie DMKeys8 i DMJoy8. Paradoksalnie - zawiera mniej części a sam uC jest tańszy i ma sprzetowe ADC 12bitowe (DMJoy tylko 10 bit). Jeśli na 10-cio bitowym przetworniku z DMJoy udało mi się dzięki oversamplingowi uzyskać 12-to bitową efektywna rozdzielczość (co potwierdzają testy zrobione przez vito_zm) to  12-to bitowy przetwornik daje nadzieje na 14-to bitową oś.

Jedyną wadą jest to, że moim zdaniem amator nie będzie w stanie złożyć jej samodzielnie (TQFP100) :(

« Odpowiedź #43 dnia: Marca 29, 2013, 10:56:04 »
Uzasadnienie.
-Płyta oryginalna jest prostym rejestrem szeregowo równoległym (3 połączone w szereg) i łączy się z sterownikiem z pomocą 5 przewodów (zegar, rodzaj pracy rejestru, wyjście oraz zasilanie). Jeśli zostanie uszkodzony rejestr to nie ma problemu z wymianą. Mogę zrobić projekt klona takiej płyty jeśli będzie taka potrzeba.
-Płyta z I2C którą widziałem na Damosa zdjęciu jest już zrobiona i jest uniwersalna. Nie ma sensu robienia wersji I2C tylko pod jeden projekt drążka Cougara.
-Jest sens zrobienie dedykowanego wsadu do Cougara dla DMJoy.

Trudno się tutaj nie zgodzić z Vito, moim zdaniem jeśli udało by się wykorzystać oryginalne pcb z rękojeści to było by toeretycznie mniej pracy w kwestii hardware'owej. Z drugiej strony kompletnie przygotowany hardware mod elektroniki (komplet pcb do wszystkich elementów zestawu) był by chyba pierwszym Polskim projektem zrealizowanym w tym temacie i to jest napewno powód do dumy :) Choć wiadomo że taka modyfikacja nie wyklucza przecież zachowania oryginalnej pcb z rękojeści bo nie w niej tkwi problem... 
Wszystko zależy w zasadzie od decyzji Damosa bo On jest autorem softu więc nie możemy Mu narzucić własnych koncepcji...
Damos, Sun i Vito pomyślcie też nad inna kwestią,  ukończony mod mógłby z czasem zostać opublikowany nie ograniczając się do naszego forum oczywiście.
Później może udało by się opracować kolejne modyfikacje mechaniki joya i rozwiązać kwestię wymiany potencjometórw odpowiadających z osie na coś bardziej precyzyjnego.
Ludzie na świecie robią takie modyfikacje komercyjnie więc dlaczego u nas nie można... Mogło by to być korzystne dla Was jako osób bezpośrednio zaangażowanych w projekt (wykluczając oczywiście moją osobę bo mój wkład jest znikomy). Wiem że to może nie jest temat na chwile obecną ale poprostu piszę co mi przyszło do głowy...

Swoją drogą jeśli to nie problem to zróbcie jak najwięcej zdjęć Kocura w środku i wrzućcie je w postaci paczki na forumowy upload. Może z czasem się komuś przyda, a z czasem może powstanie jakaś baza wnętrz joysticków rodem z Sitek.ru.

W kwestii dokumentacji fotograficznej możecie na mnie liczyć, zrobię to najlepiej jak się da i po świetach zamieszczę na uploadzie paczkę ze szczegółowymi zdjęciami Cougara.

P.S. Szkoda tylko że dopiero teraz zrodził się taki pomysł z bazą zdjeciową wnętrz joystisków, przez moje łapy przeszło już kilka kontrolerów i praktycznie każdy z nich rozkręcałem... Ale jak by co to temat mam na uwadze i przy każdej możliwej okazji nadrobimy zalegości  ;) 

« Odpowiedź #44 dnia: Marca 29, 2013, 12:21:10 »
Wszystko zależy w zasadzie od decyzji Damosa bo On jest autorem softu więc nie możemy Mu narzucić własnych koncepcji...
Jest też autorem hardware'u więc dla niego to nie problem zrobić jedną płytkę więcej. Przed DMKeys8 powstało kilka różnych wariantów i własnie po testach wprowadzam kolejną zmianę do płytki (sekcja zasilania ADC).

Damos, Sun i Vito pomyślcie też nad inna kwestią,  ukończony mod mógłby z czasem zostać opublikowany nie ograniczając się do naszego forum oczywiście.
  Sam mod Cougara to jedynie mały krok zrobiony w kierunku bardziej złożonego urządzenia. I to raczej krok w bok :)

Ludzie na świecie robią takie modyfikacje komercyjnie więc dlaczego u nas nie można... Mogło by to być korzystne dla Was jako osób bezpośrednio zaangażowanych w projekt
Powodzenie finansowe jest czysto iluzoryczne. Za mało potencjalnych kupców. Ja liczę raczej na satysfakcję z rozwiązania kolejnego problemu.