Autor Wątek: F-16 MFS – kokpit miłośników symulatorów i technologii lotniczych  (Przeczytany 72203 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: F-16 MFS – kokpit miłośników symulatorów i technologii lotniczych
« Odpowiedź #255 dnia: Września 27, 2014, 16:13:43 »
Moje gratulacje widzę, że już powstaje CP.

« Odpowiedź #256 dnia: Września 28, 2014, 23:31:23 »
Moje gratulacje widzę, że już powstaje CP.

Powstawało by szybciej, tylko jak wiesz, z czasem krucho, wiele rzeczy zostało rozpoczętych i nie mogę skończyć - sam wiesz ;)

W zeszłym tygodniu, przed Nocą Naukowców chciałem skończyć "brudną" robotę z frezarką i wyszło mi coś takiego:
- lewa strona

- prawa strona

« Odpowiedź #257 dnia: Października 06, 2014, 09:43:32 »
Cześć Drejku.

Mam pytanie techniczne o "knoby" - gdzie, jak, skąd, itp.?? Czy gałki to odlewy żywiczne?

Z góry dzięki za info.

Postęp w pracach nad kokpitem: Galeria zdjęć Google+

« Odpowiedź #258 dnia: Października 09, 2014, 23:17:08 »
Cześć Drejku.
Mam pytanie techniczne o "knoby" - gdzie, jak, skąd, itp.?? Czy gałki to odlewy żywiczne?
Z góry dzięki za info.

Gałki to rzeczywiście odlewy żywiczne, które można kupić na viperpit's. Po zakupie trzeba je powiercić, przeszlifować gniazda pod śruby mocujące, nawiercić i zagwintować - ja dawałem inbusy M3 i umyć. Potem to już tylko zabawa w malowanie ;)

« Odpowiedź #259 dnia: Października 11, 2014, 01:26:25 »
Miło mi poinformować, że jakimś cudem ( ;) ) trafił do nas dziennikarz Dziennika Polskiego i 10.10.2014 ukazał się krótki artykuł o budowanym przez nas symulatorze.
Oczywiście z godzinnej rozmowy pozostało w artykule stosunkowo niewiele treści, ale to normalne - takimi prawami rządzi się przygotowywanie tekstów zrozumiałych dla ogółu :). Oczywiście wspominałem o vito_zm, mavericku i EGHI jako pionierach symulatorów F-16 i o wielu innych rzeczach, m.in o forum il2, które się nie pojawiły w artykule, ale jak mnie zapewniano, obszerniejsze treści znajdą się w kolejnym reportażu.

Link do Dziennik Polskiego: http://www.dziennikpolski24.pl/artykul/3603769,f16-nadleci-z-krakowa-zdjecia,id,t.html

Dziś trafił do nas również reporter Radia ESKA, czego konsekwencją była emisja 5 minutowych wstawek ok 16.40 w Radio PLUS - tam już można usłyszeć o vito i mavericku (sory EGHI - ciebie wycieli ;) ale też doceniam to co robisz). Prawdopodobnie w poniedziałek, w ESCE między 6.00, a 9.00, będzie również emisja rozmów na temat naszego symulatora, jak ktoś będzie chciał, to będzie miał okazję posłuchać (jeśli nie proszę przyciszyć radio ;) ).

PS. Przed wydawaniem jakichkolwiek opinii, pamiętajmy, że to są teksty i rozmowy montowane z większych całości ;).

« Odpowiedź #260 dnia: Października 11, 2014, 08:43:22 »
Gratulacje, jest szansa, że może pojawią się sponsorzy. Swoją drogą zrobiłeś bardzo dużo w tak krótkim czasie, powodzenia.

« Odpowiedź #261 dnia: Października 16, 2014, 22:27:24 »
Gratulacje, oby jak najwięcej sponsorów :) Od czerwca macie konkurencję z Warszawy :) Na WAT'cie też zaczęliśmy prace F-16 :)

« Odpowiedź #262 dnia: Października 17, 2014, 09:16:39 »
Możesz podać link lub przedstawić jakieś szczegóły.

« Odpowiedź #263 dnia: Października 17, 2014, 17:05:45 »
Tu link do naszego facebook'a https://www.facebook.com/FPWAT
I artykuł na portalu Polska Zbrojna http://www.polska-zbrojna.pl/home/articleshow/13743?t=Studenci-WAT-buduja-symulator-F-16#.VB_YPeI0Dq0.facebook

Korzystamy z materiałów dostępnych na xflight.de ale tworzonych pod nasze potrzeby. Szkielet projektował kolega wszystko z MDF, panele z laminatu i plexi są w trakcie wycinania. Pod każdym panelem będzie zaprojektowana przez nas płytka drukowana. Pierwsza faza projektu zakłada zbudowanie szkieletu i wszystkich paneli, w dalszych fazach będziemy dokładać elementy zobrazowania informacji typu MFD, HUD i wszelkiego rodzaju wskaźniki. Planujemy oprzeć się o Falcon'a ale szukamy również symulatora obsługowego, ponieważ symulator miałby być wykorzystywany do szkolenia studentów wojskowych, którzy w swojej karierze mogą trafić do obsługi F-16(Jeśli ktoś jakiś zna będę wdzięczny za informacje). Budżet póki co bardzo skromny ale dajemy radę :) Termin realizacji do 31 maja 2015 roku.

« Odpowiedź #264 dnia: Października 17, 2014, 17:42:26 »
Dzięki za linki. Myślałem, że jest nas niewielu a okazuje się, że  są  już następcy. Jest to budujące. Jeśli mogę coś doradzić to zmieńcie MJoy na DMKeys8 dla obsługi przełączników, przycisków i enkoderów. Analogi na innym sterowniku. Z MJoy mogą się pojawić po jakimś czasie problemy chociaż nie muszą, ale to jest inna bajka. Jeszcze raz gratuluję i życzę powodzenia.

« Odpowiedź #265 dnia: Października 17, 2014, 18:22:03 »
Mjoy służył jedynie na początku do zbudowania paneli związanych z rozruchem silnika i pokazania Dziekanowi, że prężnie działamy :)  W kokpicie tak jak pisałem będziemy bazować na opencockpit, które mam nadzieję, że niedługo będziemy mieli już u siebie. Zachęcam do odwiedzania facebooka, prawdopodobnie tam będą aktualizacje na bieżąco. Mam nadzieję, że po skończeniu prac spotkamy się na wspólnych lotach :)

« Odpowiedź #266 dnia: Października 18, 2014, 20:50:37 »
W kokpicie tak jak pisałem będziemy bazować na opencockpit, które mam nadzieję, że niedługo będziemy mieli już u siebie.
Jest to dobry wybór, ponieważ mają duży wybór pakietów. Są też gotowe pakiety oraz soft pod BMS4, takie rozwiązanie wybrał Drejku. Nie jestem specjalistą od symulatorów F16, ale obecny BMS4 jest najlepszy z tych dostępnych. Są symulatory profesjonalne, ale bardzo drogie. Koledzy na forum mają większą wiedzę, ale trzeba zapytać o to w innym wątku.
Pierwsza faza projektu zakłada zbudowanie szkieletu i wszystkich paneli, w dalszych fazach będziemy dokładać elementy zobrazowania informacji typu MFD, HUD i wszelkiego rodzaju wskaźniki.

Pierwsza faza jest stosunkowo prosta, ciekawsza jest faza druga HUD oraz wskaźniki. Tak z ciekawości czy macie koncepcje jak zrobić drążek oraz przepustnicę.

« Odpowiedź #267 dnia: Października 19, 2014, 00:32:16 »
Tu link do naszego facebook'a https://www.facebook.com/FPWAT
I artykuł na portalu Polska Zbrojna http://www.polska-zbrojna.pl/home/articleshow/13743?t=Studenci-WAT-buduja-symulator-F-16#.VB_YPeI0Dq0.facebook

Witaj @maciej! Cieszę się, że nie jesteśmy sami, że coś się zaczyna dziać również w tej kwestii na polskich uczelniach.
Gratuluję determinacji i podjęcia wyzwania.
Mam na tyle zdrowe podejście, że nie traktuję was jako konkurencji, tylko kolegów "po fachu" ;) , choć jak wiecie są tacy co będą mówili, że przecież w Polsce sprzedaje się 10x lepsze symulatory niż każdy inny niż ten ich - komercyjny ;)  :651: .
Będzie wiele trudności po drodze, bo części do wykonania jest nawet nie setki - tylko tysiące jeśli, tak jak piszecie ma to być replika, a budżet jest raczej skromny. Nie dajcie się i WITAM na pokładzie :)

« Odpowiedź #268 dnia: Października 19, 2014, 17:25:53 »
vito
Jeśli chodzi o drążek i przepustnicę jeszcze nad tym się nie głowiliśmy ale zakładałem użycie gotowego systemu np. Cougar.

drejku
Myślę, że takie projekty powinny łączyć, a nie dzielić, bo jest to naszą pasją :)  Pojawia się sporo komentarzy, że "to już było" ale również wiele słów wsparcia dla takich inicjatyw. Osoby, które twierdzą, że to bez sensu chyba nie mają pojęcia ile pracy nas to kosztuje, ile możemy się przy tym nauczyć, a wytykać i narzekać przecież jest łatwo :) Nie poddamy się :)

« Odpowiedź #269 dnia: Października 20, 2014, 02:02:42 »
Myślę, że takie projekty powinny łączyć, a nie dzielić, bo jest to naszą pasją :)  Pojawia się sporo komentarzy, że "to już było" ale również wiele słów wsparcia dla takich inicjatyw. Osoby, które twierdzą, że to bez sensu chyba nie mają pojęcia ile pracy nas to kosztuje, ile możemy się przy tym nauczyć, a wytykać i narzekać przecież jest łatwo :) Nie poddamy się :)

Święte słowa!