Autor Wątek: F-16 MFS – kokpit miłośników symulatorów i technologii lotniczych  (Przeczytany 72208 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: F-16 MFS – kokpit miłośników symulatorów i technologii lotniczych
« Odpowiedź #90 dnia: Czerwca 23, 2013, 18:44:26 »
Kolejny etap za nami :)

Dawny magazyn opróżniony, założona klimatyzacja, nowa instalacja elektryczna, sieć LAN, odmalowane, wyczyszczona mechanicznie podłoga, sprzęt przeniesiony.
Krzesło i stoliki - są ;)

Przeprawa przez ten etap trwała 2 miesiące, ale efekt jest świetny - wypada tylko podziękować mi wszystkim, którzy przyczynili się do powstania naszego Hangaru: od administracji, przez ekipy przenoszące sprzęt, elektryków, malarzy i ekipę sprzątająca, no i oczywiście, i przede wszystkim Kierownictwo
- Dziękujemy :532:

Nareszcie mamy własny "Hangar" :D

« Odpowiedź #91 dnia: Czerwca 23, 2013, 23:29:06 »
Wypada pogratulować tak szybkiej realizacji "Hangaru" oraz wsparcia uczelni. Jak tak dalej pójdzie to do końca roku będzie gotowy kokpit.

« Odpowiedź #92 dnia: Czerwca 24, 2013, 09:36:51 »
Znowu jestem pod wrażeniem, Gratulacje :)

Postęp w pracach nad kokpitem: Galeria zdjęć Google+

« Odpowiedź #93 dnia: Czerwca 24, 2013, 09:41:21 »
Dziękuję w imieniu całego zespołu :)

« Odpowiedź #94 dnia: Lipca 04, 2013, 15:44:53 »
Drejku, mam pytanie, czy w Twoim projekcie dalej rozwijasz koncepcję subwofera w fotelu?

Nie ukrywam, że dla mojego projektu jest to również koncepcja kusząca, tym bardziej, że w przyszłości (mam nadzieję, że niedalekiej) zamierzam robić fotele dla kapitana i F/O. Fajnie byłoby zaprojektować je tak, aby cokolwiek czuć podczas np przyziemiania, startowania, czy kołowania.

Z uwagi na low-cost'owy typ projekt, butkicker nie wchodzi w rachubę.

« Odpowiedź #95 dnia: Lipca 05, 2013, 07:34:39 »
Butkicker wcale nie musi być tak drogi jak myślisz... Głównym elementem jest sam przetwornik który możesz kupić za nie duże pieniądze. Później potrzebujesz już tylko zasilania, można zbudować końcówkę mocy z filtrem dolnoprzepustowym albo wykorzystać jakieś gotowe rozwiązanie (końcówka car audio). Trzeba poczytać jak to ugryźć żeby przyniosło zamierzony efekt ale myślę że przy skali Twojego projektu to raczej mały nakład kosztów i pracy ;)

P.S. Rozmawiałem kiedyś z kolesiem który namietnie lata w ROF'a i mam włąśnie butkickera w kokpicie, podobno wrażenia są niesamowite  :)

« Odpowiedź #96 dnia: Lipca 05, 2013, 10:13:15 »
Dzięki Freeman.

Jak już zacznę projekt foteli, czy w razie czego byłbyś w stanie mi trochę pomóc - jestem zielony w tym temacie.

Po poszukiwaniach, znalazłem coś takiego - chodzi mi o opis: http://archiwumallegro.pl/subwooferwooferwibratorkino_domowedvd-134455149.html

W każdym razie to co napisałeś zrozumiałem w następujący sposób (przykładowe linki z Alledrogo):

1. Zailanie: pewnie ok 12-14V - jak w instalacjach samochodowych, duży prąd i znaczna moc zasilacza; czy jakiś kondensator jak w car-audio jest potrzebny? zasilacz np: http://allegro.pl/zasilacz-stabilizowany-impulsowy-z10a-13v-i3317618303.html
kondensator np: http://allegro.pl/esx-se1000c-kondensator-1f-promocja-i3362344181.html

2. Końcówka mocy z filtrem dolnoprzepustowym - rozumiem, że finalnie coś takiego jak w subwooferze.
- Końcówka mocy z danych w sieci powinna nie być słabsza niż 300Wat - np ta (tylko ta jest słabsza): http://allegro.pl/tda7294-mostek-uruchomiony-wzmacniacz-subwoofer-i3367075494.html
- Filtr dolnoprzepustowy np: http://allegro.pl/filtr-basowy-dolnoprzepustowy-4-ohm-150-w-super-i3302994972.html

3. Zastanawia mnie tylko przetwornik - wyczytałem, że to ma być prztwornik niskich częstotliwości wydajny, mocny i działający w pełni liniowo. Nie wiem, jak on wygląda i gdzie można dokonać zakupu.

« Odpowiedź #97 dnia: Lipca 05, 2013, 12:13:31 »
Jak już zacznę projekt foteli, czy w razie czego byłbyś w stanie mi trochę pomóc - jestem zielony w tym temacie.

Nie wiem czy moja wiedza w tym temacie jest na tyle wystarczająca żeby coś doradzać ale postaram się... :D
Sam planuję wbudować w mój simpit jakiś shaker, dlatego co nie co czytałem jakiś czas temu... Co prawda sam nie zdecydowałem jeszcze czy u mnie będzie to gotowy zestaw buttkicker czy coś DIY.
Ale patrząc na ceny gotowych zestawów nie wiem czy jest sens kombinować na własną rękę, trzeba to dobrze przemyśleć bo jak mamy zaoszczędzić kwotę rzędu 200-300zł to chyba szkoda zachodu z budowaniem na własną rękę. Zresztą zobacz sobie jak kształtują się ceny gotowych zestawów:

http://www.buttkickergear.com/

Mnie interesuje ten zestaw:

http://www.buttkickergear.com/ButtKicker_Simulation_Kit_p/bk-sk.htm

Zresztą jak sam pewnie zauważyłeś czasem można trafić używkę w dobrej cenie...

Jeśli jednak chciał byś za wszelką cenę sam zbudować shakera to trzeba zacząć od początku...

Przetwornik czyli to co kopie nas po tyłkach musi być dedykowany do takich właśnie rozwiązań, więc tutaj nie ma co kombinować. Trzeba wybrać rozwiązanie odpowiednie dla naszych potrzeb, generalnie czym większa moc głośnika tym większe kopniaki  ;)
Z sensownych cenowo propozycji można by przemyśleć coś takiego:

http://www.parts-express.com/pe/showdetl.cfm?partnumber=299-028

http://www.parts-express.com/pe/showdetl.cfm?partnumber=300-9408

Końcówka którą pokazałeś powinna dać radę, wszystko zależy od przetwornika jaki byś chciał z nią zastosować. Ja osobiście chyba szukał bym czegoś na tranzystorach mosfetowych, powinny się lepiej sprawdzić w takim zastosowaniu.  Co do mocy wzmacniacza to tutaj nie ma sztywno przyjętych reguł, trzeba kierować się podobnymi kryteriami jak w pozostałym sprzęcie audio. Na pewno nie możesz dobrać końcówki na styk do mocy przetworników, dobrze jest mieć jakiś zapas żeby nie obciążać jej za bardzo na wyjściu. Swoją drogą wzmacniacz w takiej aplikacji pewnie dostaje nieźle po tyłku wzmacniając non stop impulsy o takiej częstotliwości  ;)
Zasilanie proponował bym zrealizować w sposób bardziej konwencjonalny, czyli dobry transformator troidalny + mostek prostowniczy i kondensatory filtrujące. Tutaj dużo zależy od wymagań końcówki  co do zasilania. Zasilacze impulsowe chyba średnio się tutaj sprawdzą...
Jeśli chodzi o filtr dolnoprzepustowy to było by dobrze aby miał regulowane odcięcie niskich częstotliwości, to pozwoli dobrze zestroić wzmacniacz z przetwornikiem...

« Odpowiedź #98 dnia: Lipca 22, 2013, 14:58:24 »
ButtKicker w wykonaniu samodzielnym nie jest złym pomysłem tylko trzeba mieć czas.
Jak będzie taka możliwość (finanse) to może uda się zamówić oryginał.
Co do zasilania, potwierdzam, toroid, duży mostek i pojemności w zasilaczu powiedzmy 2x4700u powinny wystarczyć. Tu zapasu energii nie trzeba magazynować w wielkim kondensatorze, bo zawsze można go pociągnąć z sieci, a w samochodzie tak nie ma ;) Nie chodzi również o czystość dźwięku więc jakością wzmacniacza też nie należy się przejmować. Tanie wzmacniacze klasy D powinny się tu sprawdzić i sądząc po wielkości obudowy wzm od ButtKickera to tam też jest końcówka klasy D.
Można wykorzystać układ IRS2092, albo nawet TL072 do kluczowania dwóch tanich MOSFETów, ale ... najpierw musimy uporać się z wieloma innymi elementami ;)

« Odpowiedź #99 dnia: Lipca 23, 2013, 17:25:07 »
ACESII FDR

FDR na "surowo":

... i po malowaniu:

Na górnym panelu dodane gniazdo do słuchawek, mikrofonu i zasilanie 12V (będzie jeszcze 2xUSB, ale tylko do zasilania urządzeń 5V - np. TrackIRClip).

Jeśli ma ktoś pomysł z czego wykonać złącze elektryczne aby było podobne do oryginału to czekam na propozycje.

« Odpowiedź #100 dnia: Lipca 23, 2013, 17:27:29 »
Indexery

Na razie tylko obudowy, ale dobre i to :)

« Odpowiedź #101 dnia: Lipca 23, 2013, 17:38:36 »
ACESII - Pojemnik spadochronu, zagłówek, rurki Pitota

Prawy strona:

Lewa strona zintegrowana z zagłówkiem:

Rurki Pitota na stelażu:

Tył:

Prawy bok:

... i efekt po malowaniu, bez obić materiałowych (kiedyś będą ;) ):

Niestety z planów Brendy nie dało się tego elementu "w prost" wykonać, więc trzeba było bazować na dokumentacji fotograficznej, dopasowując elementy z każdej strony osobno. Wszystko przez skosy, ale efekt jest chyba niezły.

Po bokach i z tyłu brakuje jeszcze zaczepów do spadochronu - zapomniałem pomalować ;)

« Odpowiedź #102 dnia: Lipca 23, 2013, 22:42:52 »
Perfekcyjna robota myślę, że nawet RedDog byłby zachwycony.

« Odpowiedź #103 dnia: Lipca 23, 2013, 23:59:54 »
Perfekcyjna robota myślę, że nawet RedDog byłby zachwycony.

Dzięki, ale nie śmiem się porównywać ;)

« Odpowiedź #104 dnia: Lipca 28, 2013, 00:33:54 »
Witaj Drejku,
Jak zwykle czapki z głów :)

Powiedz, czym malujesz elementy.