Od dłuższego czasu przymierzam się do zrobienia modu do Cougara. Ponieważ nie udało mi się zdobyć uszkodzonego drążka od joya to postanowiłem zrobić jego model do testów "mojej" koncepcji. Moim celem jest zrobienie modu podobnego do oryginału FCC3, ale w oparciu o testy rozwiązania Francisco Pizarro. Aby to zrealizować postanowiłem zrobić na początek model drążka z sensorami FSR 402 oraz układ korekcyjny. Model będzie podłączony do DMJoy Damosa. Wyniki testów będą podstawą do koncepcji zrobienia precyzyjnej mechaniki podobnej do rozwiązania FCC3. Tutaj drejku przejmie pałeczkę, ponieważ technologia wykonania projektu oraz zastosowane materiały są po za moimi możliwościami. Taki mam cel. Teraz chciałbym wrócić do mojej pierwszej koncepcji. Ponieważ jest tego dużo to będę umieszczał fragmenty mojego projektu oraz testy w kolejnych post.
Na początku chciałem zrobić mod wg. projektu Francisco Pizarro opisanego w internecie pod nazwą My Low Cost FSSB
www.benchmarksims.org/forum/showthread.php?7047-MY-LOW-COST-FSSB!!!&highlight=low+cost+FCC . Ten projekt w prosty sposób modyfikuje drążek Cougara. Na wymienionej stronie można znaleźć różne modyfikacje tego projektu. Na załączonym zdjęciu są pokazane miejsca umieszczenia czterech sensorów FSR 402. Są one umieszczone po obu stronach pots pod kołyskami.

Projekt docelowy o którym myślę byłby podobny do tego na zdjęciu, ale to jest jeszcze daleka droga.

Mój model jest połączeniem idei Francisco Pizarro oraz modu zrobionego w RealSimulator pod nazwą FSSB R1, R2. Opis jest pod linkiem
http://www.realsimulator.com/html/fssb.html . Na zdjęciu widać główny element tego projektu.

Nie ma części mechanicznych drążka, jest możliwość wyboru siły nacisku na sensory oraz korekcja zera.
Pewnym zaskoczeniem jest dla mnie wersja FSSB R3 dla Warthog. Myślałem, że w tym przypadku nie potrzeba dodatkowego modu. Mod jest opisany pod linkiem
http://www.realsimulator.com/html/fssb_r3_warthog.htmlMyślę, że jest to nadal polepszona wersja poprzednich modów zrobiona na innych elementach.

Myślę, że mod FCC3 różni się się od rozwiązań RealSimulator między innymi tym, że sensory umieszczono po bokach drążka a nie na podstawie. Po za tym autor projektu Patterson opatentował swoje rozwiązanie. Podejrzewam, że zastosował bardziej skomplikowaną mechanikę.
Po tym wstępie chciałbym wrócić do mojego modelu oraz testów. Podstawowym elementem modelu sa cztery sensory FSR 402 umieszczone trochę inaczej w porównaniu do projektu Pizarro, co nie ma wpływu na testy. W jego przypadku umieszczenie sensorów po obu stronach pots było uzasadnione budową drążka Cougara. W moim przypadku nie ma takich ograniczeń. Po za tym w rozwiązaniu docelowym będą umieszczone w innym miejscu przestrzeni podobnie jak w FCC3.