Już jestem

1. W zamierzeniu, chciałem zrobić nowy mod jako mechanizm naciskowy, bo pierwszy był zbyt skomplikowany i wymagał dużej dokładności wykonania. Z informacji od @vito_zm wynika, że to się udało. Swojej puszki jeszcze nie skończyłem więc nie mogę nawet przetestować u siebie.
2. Podobnie, w założeniu drążek może być dowolny i mieć dowolną długość - im dłuższy tym mniejsza siła będzie potrzebna do przyłożenia do pełnego wychylenia w danej osi.
3. Rurkę można skrócić - trzeba będzie przyłożyć większą siłę, wydłużyć mniejszą. Ale,... akurat w symulatorze jaki buduję zależy mi na dłuższej rurce ze względu na problem z mocowaniem modu do grubszej części burty, no i nad panami jest jeszcze nakładka o wysokości 5,12" (w oryginale).
4. Można wykorzystać jako drążek sprężynę gazową lub dowolną rurkę o maksymalnej średnicy 23mm. Jeśli drążek będzie węższy, trzeba dać tulejkę, która go pogrubi w miejscu przechodzenia przez puszkę - najlepiej jeśli tulejka będzie z jakiegoś metalu np. cienkiej blaszki mosiężnej lub stalowej. Nie wchodzę w to rozwiązanie dokładnie.
5. Póki co, luz wynika nie z budowy puszki, ale z zastosowanego przegubu u podstawy. W puszce też można regulować luz, ale nie sądzę, aby było to potrzebne i nie zakładam, aby wraz z eksploatacją pojawiał się tam jakikolwiek, znaczący luz.
Czekam na opis @vito