Autor Wątek: CRJ 200 - domowy kokpit - postęp prac  (Przeczytany 23138 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

CRJ 200 - domowy kokpit - postęp prac
« dnia: Lipca 06, 2013, 12:31:35 »
Witajcie.
Z uwagi na fakt, że zbliżam się w swoich pracach do coraz bardziej skomplikowanych dla mnie rzeczy, postanowiłem utworzyć nowy wątek.

Większość wyzwań, jakie zaczynają się pojawiać, to elektronika oraz wyświetlanie informacji zwrotnej z symulatora na ekranach LCD.
Ponadto jest mnóstwo spraw, które obecnie są gdzieś porozrzucane, a wypadałoby je zbierać w jednym miejscu.

I. Autopilot:
Wczoraj prawie skończyłem panel autopilota - w połączeniu z SimOUT, diody zapalają się wtedy, kiedy mają się zapalić - więc ten temat jest jasny - jak wygląda prawie skończony panel - foto poniżej.
Planuję dodatkowo zrobić i przykręcić płytkę pcb, która będzie się w sposób uporządkowany komunikowała z DMkeys8 oraz SimOUTem. Obecnie, z uwagi na brak miejsca z panelu wyłazi "troszkę" przewodów.
Te przewody obsługują:
6 enkoderów
18 przycisków (w tym 5 wbudowanych w enkodery)
13 par diod (połączenie z SimOUT)
1 przełącznik on-of
http://i.imgur.com/PbzToZo.jpg

II. Kolejne wyzwania i następne kroki:
Wczoraj również odebrałem powycinane elementy z plexi do komputera pokładowego - CDU (FMS). http://i.imgur.com/SD5j4qc.jpg ; http://i.imgur.com/2VfUCW4.jpg

Wszystkie przyciski spokojnie będą obsłużone przez DMkeys8, natomiast wielkim dla mnie tematem do rozwiązania jest wyświetlacz.
Otwór to 9x9,5 cm (można dopasować LCD 5,6") i tu pytanie do doświadczonych kolegów:
"czy podpinać ekran np. przenośny TV z gotową elektroniką, czy myśleć o zamontowaniu matrycy LCD i realizować wyświetlanie wszystkiego za pomocą SimOUT (na razie jest to dla mnie czarna magia).

a. Nie ukrywam, że podpięcie przenośnego wyświetlacza jest prostsze, ale wymaga nakładu w postaci jakiegoś dodatkowego komputera (np. rasberry PI). CRJ 200 w X-plane posiada możliwość odpalenia komputera pokładowego na dowolnym kompie połączonym z siecią poprzez wpisanie IP oraz portu (na moim filmiku widać Ipada, na którym jest wyświetlony CDU). Nie jest to rozwiązanie uniwersalne.
b. Podpięcie LCD i obsługa za pomocą jakiegoś kontrolera wyjścia np. poprzez XPUIPC (plugin emulujący FSUIPC pod X-plane) jest moim zdaniem profesjonalnym rozwiązaniem, ale tego akurat nie jestem w stanie ogarnąć.

Postęp w pracach nad kokpitem: Galeria zdjęć Google+

Odp: CRJ 200 - domowy kokpit - postęp prac
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 06, 2013, 14:10:04 »
Z tego co wiem to kolega zajac stosuje w swoim kokpicie wyświetlacze tekstowe oparte na HD 44780, które są sterowane z kontrolera SimOut. W tym kontrolerze można sterować LCD znakowe posiadające max. 80 kolumn oraz 8 wierszy. SimOut posiada moduł obsługujący FSX. Platforma codeking  HSC jest dosyć uniwersalna i posiada dużo modułów, ale czy obsługuje x-plane tego nie wiem.  Można o to zapytać autora codeking lub zajca. Jeśli obsługuje to trzeba napisać skrypt w którym jest opisana forma wyświetlanych informacji. Tutaj zajac ma duże doświadczenie, ponieważ to zrobił u siebie.
Wyświetlacze LCD mogą być graficzne, ale te nie są sterowane z SimOut.
Są  jeszcze monitory LCD o różnych wymiarach z sterownikami. Ja mam u siebie kilka w tym małe 3.5'' oraz 4.8''. Tutaj jest potrzebny program, nie potrzeba dodatkowego pc, chociaż taka opcja także istnieje (LAN, IP). To co piszę dotyczy BMS (Falcon), ale tak jak napisałeś możesz sterować u siebie moduł poprzez sieć. W przypadku BMS niektórzy stosują dodatkowe pc oraz sieć w celu poprawy fps. Ja mam 6 monitorów podłączonych do jednego pc. Tak jak wspomniałem w moim przypadku jeden z pitbuilderów napisał program MFDE, który organizuje wyświetlanie informacji na LCD. Jestem pewien, że w przypadku x-plane też jest taka możliwość dlatego dziwię się, że myślisz o dodatkowym pc do wyświetlania CDU. Poszukaj trochę na forum związanym z x-plane, może znajdziesz jakieś informacje. Może tutaj coś znajdziesz http://www.opencockpits.com/index.php/en/forum/xplane-variables-xpluipc-datarefs

« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 06, 2013, 21:40:42 »
Dzięki Vito.
Temat jest dla mnie nowy, stąd wiele pytań i niewiadomych.
Co do dodatkowego PC, obecnie korzystam z laptopa - dosyć mocnego, ale on już obsługuje 3 monitory, stąd myślałem, żeby użyć kolejny PC, w celu mniejszej utraty wydajności w głównym kompie. Myślę o przygotowaniu komputera tylko pod X-plane, ale na razie nie mogę sobie na to pozwolić.

X-plane skomunikowałem z SimOutem za pomocą XPUIPC, ale na razie tylko informacja zwrotna na diody.
Poczytam, pomyślę, potem dalej będę pytał. Na razie zastanawiam się, jak to wszystko rozwiązać.

« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 06, 2013, 22:26:41 »
X-plane skomunikowałem z SimOutem za pomocą XPUIPC
Jeśli masz komunikację HSC z x-plane to możesz podłączyć LCD tekstowe do SimOut i zacząć pisać proste skrypty. Napisz pw do zajca. On ma to zrobione dla FXS, mam na myśli przykład skryptów dla LCD. Ja też mam u siebie LCD znakowe podłączone do SimOut, ale mój moduł realizuje bardzo proste wyświetlanie komunikatów (3 wiersze, 16 znaków).

« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 07, 2013, 05:58:05 »
Znalazłem swoje post związane z moją aplikacją LCD. Są tam opisane problemy na które natrafiłem http://il2forum.pl/index.php/topic,12641.60.html , zaczyna się od strony 5. Przydatne strony to codeking http://homesimcockpit.com/ oraz zajca http://simproject.tk/simout-xl
Z tego co pamiętam to najwięcej skryptów do LCD napisał zajac. Próbuj nawiązać z nim kontakt.

« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 10, 2013, 23:36:21 »
Rozwiązałem temat wyświetlania - tak mi się wydaje.
Na ostatnich fotkach widać zamontowany, działający ekran - odpaliłem jakiś film przez złącze video.
http://crj200athome.wordpress.com/2013/07/10/cdu-control-display-unit-first-stage/
Od twórcy zdalnego komputera do CRJ uzyskałem następującą odpowiedź, czyli wyświetlenie zdalnie ekranu komputera pokładowego nie jest problemem - mogę wyświetlanie edytować w dowolny sposób:)

Remember the remote CDU is just a website!

So by using a different stylesheet you can design the output any way you like.

Just take a look at the HTML document and CSS stylesheet in CRJ-200/plugins/CRJAvionics/Resources/docroot_old for the old, non-rotated view. You can modify these web documents to have the CDU look whatever you like.

« Odpowiedź #6 dnia: Lipca 11, 2013, 07:20:33 »
Jeśli dobrze zrozumiałem to masz podłączony 5.6'' LCD do pc i możesz pobierać dane CDU do wyświetlania z symulatora. Jest to realizowane za pomocą programu. Czyli jest pewna analogia do rozwiązań w symulatorach Falcona w wersji OF oraz BMS co wydaje się logiczne. Moje gratulacje.

« Odpowiedź #7 dnia: Lipca 11, 2013, 12:31:34 »
Dzięki, też się cieszę z rozwiązania.
W sobotę jadę na urlop, więc prace będą wstrzymane, pewnie wszystko wyjaśni się na początku sierpnia.

« Odpowiedź #8 dnia: Lipca 30, 2013, 19:11:57 »
Witajcie.
Wreszcie po urlopie:)

Jutro i pojutrze pewnie coś popchnę do przodu.

To co dziś narysowałem, to dwoe płytki dla komputera pokładowego CDU - w pierwszej będą osadzone switche, druga ma obsłużyć połączenie switchy z DMkeys8.

W płytkę z przyciskami będą wlutowane przewody, zakończone złączkami, które będą przyłączone do drugiej płytki.

Vito, Damos, jak byście rzucili okiem, czy idę w prawidłową stronę.

Z góry dziękuję.

« Odpowiedź #9 dnia: Lipca 30, 2013, 20:19:19 »
Czy możesz udostępnić schematy ideowe obu płytek. Nie znam programu w którym zrobiłeś pcb, czy możesz podać średnicę ścieżek, wydają się trochę cienkie.

« Odpowiedź #10 dnia: Lipca 31, 2013, 09:44:03 »
Hello.

Nie jestem w stanie wygenerować schematu ideowego w PCB Artist  - prawa płytka bazuje na Twojej DMkeysOut, rysowałem ją wg Twojego schematu.

Płytka z lewej strony jedynie jest podstawką dla przycisków. Przyciski pogrupowałem w 3 grupy po 16 przycisków i 2 grupy po 14 przycisków.
W grupie przyciski posiadają jedną wspólną ścieżkę (w sumie 5 ścieżek, które mają pyć podłączone do pięciu z dziesięciu pinów DMkeys8) oraz każdy przycisk posiada niezależnie wyprowadzoną ścieżkę (każda grupa posiasiada 16 niezależnych wyjść do podłączenia poprzez prawą płytkę z DMkeys8 (z DMkeysMother) - zgodnie z macierzą.

Prawa płytka to tak naprawdę zmodyfikowana DMkeyOut - ma obsłużyć 76 przycisków - wykorzystuje 5 pinów z 10-pinowego wyjścia z DMkeys8.

Ścieżki mają 0,5 mm - PZB to zrzut z ekranu z programu, a nie załączony wdruk - stąd ścieżki wyglądają cieniutko.

Pozdrawiam
Leszek

« Odpowiedź #11 dnia: Lipca 31, 2013, 14:24:07 »
....prawa płytka bazuje na Twojej DMkeysOut, rysowałem ją wg Twojego schematu.
Jeśli tak to na pewno będzie dobrze. Musisz tylko doprowadzić 16 kolumn (PB0-PB7, PD0-PD7) oraz 5 wierszy do prawej płytki z DMKeys8. Nie znam szczegółów związanych z elementami umieszczonymi na lewej płycie, są tam przyciski. Trochę będzie dużo przewodów pomiędzy płytkami, ale dla druku jednostronnego to trudno coś zminimalizować.

« Odpowiedź #12 dnia: Lipca 31, 2013, 16:11:34 »
Dokładnie - Będzie w sumie 81 przewodów, czyli dwie taśmy po 40 żyłek i jakiś zabłąkany kabelek. Wszystko podzielone na wtyczki, żeby dało się to w razie czego bez problemu połączyć.

« Odpowiedź #13 dnia: Sierpnia 02, 2013, 14:01:53 »
Hi.
Jest pewien postęp w pracach - wczoraj udalo mi się odpalić nowy panel autopilota, w którym diody podświetlają się dzięki SimOutowi - pozostało trochę pracy konfiguracyjnej w X-plane.

HSC pięknie się komunikuje z X-plane - w ogóle nie ma rzeźby ;D

Ponadto zrobiłem prototym podójnego enkodera. dwa enkodery współosiowe.
Zapraszam do fotek:)
http://crj200athome.wordpress.com/2013/08/02/double-shaft-rotary-encoders/

« Odpowiedź #14 dnia: Sierpnia 02, 2013, 14:29:09 »
Nie miałeś problemów z przewierceniem otworu w enkoderze tym z prawej strony? Pomysłowe rozwiązanie, gratulacje.