Autor Wątek: MFG Crosswind rudder pedals  (Przeczytany 7468 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: MFG Crosswind rudder pedals
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwca 23, 2017, 10:52:07 »
Może i troszkę późno, ale zawsze może to komuś pomoże.

Mam te pendale już 4 rok S/N no. 0048, więc można powiedzieć, że wersja ALFA (w kolorze białym). Używałem ich w ROF gdzie w Camelach i innych Dr-kach trzeba się napendałować mocno. Licząc z grubsza 4 lata x 365 dni x 2h dziennie = 3000 rbg i poza kurzem nic się z nimi nie dzieje. Precyzja w porównaniu z Srajtekami jak niebo i ziemia, no i cisza całkowita. Też latam na boso nic nie zżółkło.

Jeden z Asów Asów RoFa kiedys tam pisał, że mu celność wzrosła o 10% (do 40% na SPADZIE w misji na WG, i nie mówimy o strzelaniu z zaskoczenia, znam tego gościa). Sam osobiści odczułem wzrost celności i w szczycie mojego skilla było naprawdę ok.

Minusem jest to że trzeba to przykręcić bo się przewraca i przy snaprolu można się z krzesłem wypierd...ć. Łożyska wyglądają na wyjęte z porządnej pralki, więc jeśli "joje" na plastikowych tulejkach chodzą kilka lat bez większych luzów to to pewnie będzie "wieczne".

Kolejnym ważnym elementem jest to, że co do gościa napisałem z jakimś pytaniem czy spostrzeżeniami to zawsze był chętny do pomocy i analizy spostrzeżeń.

MINUS: Kasa ale gdym siedział w Srajtekach to pewnie miałbym już drugie (czyli na okrągło zainwestowane 800) to kosztowało koło 1400 wiec jeszcze ze dwa lata i wyjdzie na to samo.
S!
« Ostatnia zmiana: Czerwca 23, 2017, 11:25:05 wysłana przez KosiMazaki »

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #16 dnia: Października 25, 2017, 23:50:52 »
Jak Wam działa soft of MFG? Ja niestety raz na jakiś czas muszę je sobie centrować i kalibrować, inaczej nie mam zakresu 0-4096.
Średnio raz na tydzień/dwa. Trochę to irytujące, może wreszcie przeczytam instrukcje, ale też tak macie?
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #17 dnia: Października 26, 2017, 16:32:41 »
Dałem teraz takie ustawienia u siebie, dość duży Dead Zone ale możliwe, że będzie okej. Może podzielicie się swoimi ustawieniami (o ile były dotykane, czyli nie default).
Zastanawia mnie opcje Avrg Filter i Round Filter. Ktoś wie o co z tym chodzi?

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #18 dnia: Października 28, 2017, 11:48:16 »
Chyba szanowny RedNacz jest jedynym, który tak głęboko wchodzi w ten soft :D. Ja, zgodnie z instrukcją, widziałem go na oczy raz w kwietniu, kalibrując po zakupie i montażu, nie dotykając go potem już więcej. W międzyczasie pedały raz mi lekko świrowały, jak się okazało - w rezultacie poluzowanej wtyczki USB.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #19 dnia: Listopada 02, 2017, 10:43:19 »
Chyba szanowny RedNacz jest jedynym, który tak głęboko wchodzi w ten soft :D. Ja, zgodnie z instrukcją, widziałem go na oczy raz w kwietniu, kalibrując po zakupie i montażu, nie dotykając go potem już więcej. W międzyczasie pedały raz mi lekko świrowały, jak się okazało - w rezultacie poluzowanej wtyczki USB.

Wiesz, akurat w Prepar3D (i FSX) jest tak, że jak działa coś nierównomiernie na pedałach, to wyświetla się komunikat, że niesymetrycznie hamujesz (Differential braking), stąd bardzo łatwo to zanotować.
Ten sim jest akurat na to mega czuły (i to opcja tutaj dość ważna) ale powiem, że przy tych ustawieniach jak powyżej jest wszystko okej. Szkoda, że wcześniej tego nie ustawiłem sobie, tylko kalibrowałem raz na 1-2 tyg.
Na razie te ustawienia sprawdzają się bdb. MFG jest za czuły :D.

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #20 dnia: Stycznia 13, 2020, 18:36:29 »
Jak Wam działa soft of MFG? Ja niestety raz na jakiś czas muszę je sobie centrować i kalibrować, inaczej nie mam zakresu 0-4096.
Średnio raz na tydzień/dwa. Trochę to irytujące, może wreszcie przeczytam instrukcje, ale też tak macie?

Ktoś ma MFG | Crosswind?

Ta sprawa z rekalibracją wciąż się niestety u mnie powtarza raz na X czasu (czasem przez miesiąc jest ok, czasem po tygodniu). Dotyczy tylko prawego pedała - hamulca.
Nie dochodzi do 100%, a do jakiś 70%. Co ciekawe wystarczy, że wyjmę wtyczkę USB i ją włożę i znów jest pełny zakres 0-100% w zakresie tej osi. Pozostałe działają ok (czyli ster kierunku oraz prawy pedał).
Taki temat pojawił się w FAQ więc zdaje się jest więcej osób pochodzących pod ten problem (BRAKE AXIS OFTEN LOOSE CALIBRATION AND NEED TO BE RECALIBRATED).
Tak jakby coś może nie stykało, traciło po pewnym czasie sygnał. Ciężko powiedzieć.

Jakieś pomysły co to może być?
Tak myślę, że sprawdzę sam kabel (zamówię nowy przedłużacz USB z takim wtykiem A-B) + przeczyszczę sprężonym powietrzem styki.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #21 dnia: Stycznia 13, 2020, 19:33:52 »
Szczerze to kalibrację zrobiłem kiedyś raz i więcej nie patrzyłem. W grach nie czuję żeby coś było nie tak... boję się teraz zaglądać ;)

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

--------------------------------
Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #22 dnia: Stycznia 13, 2020, 20:42:26 »
Szczerze to kalibrację zrobiłem kiedyś raz i więcej nie patrzyłem. W grach nie czuję żeby coś było nie tak... boję się teraz zaglądać ;)

To tylko czuć przy hamowaniu, kiedy hamując zbacza się na jedną ze stron, to chwila, że powinno się zajrzeć jak chodzą hamulce (no chyba, że jest spory wiatr boczny).

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #23 dnia: Stycznia 14, 2020, 10:22:11 »
Sprawdziłem i u mnie jest Ok. Coś musicie mieć namieszane.

Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #24 dnia: Lipca 08, 2021, 12:34:49 »
MFG wydaje dwa nowe upgrejdy. Można będzie je zamontować na swoim orczyku MFG Crosswind.

Jest to siłownik oraz sama nowe wersja kształtu pedała, bardziej przypominająca te stosowane w F-16:

Cenowo okolice 40Eu za zestaw więc znośnie.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #25 dnia: Lipca 08, 2021, 15:11:49 »
Mam ten siłownik i polecam.

Win10 64bit

« Odpowiedź #26 dnia: Lipca 09, 2021, 14:54:24 »
Amortyzator skrętu, a nie siłownik :P  Tak tylko napisałem :)
Miłego dnia :)
Jeśli kobieta Cię słucha i nie przerywa, nie budź jej !

« Odpowiedź #27 dnia: Lipca 09, 2021, 15:04:45 »
Spoko. Mogę dodać, że przy heli to się super sprawdza. Zdejmuję sprężynę jednym ruchem i jest gites z tym dumperem.

Win10 64bit