Ok, po 1,5 godzince zabawy.
Co mi się podoba:
- oczywiście oświetlenie,
- nowe cienie i wszystkie nowe graficzne bajerki, (najlepsze cienie w kabince!)
- płynność pod wzg FPS (ale dodam, że właściwie hula u mnie jak FSX ostatnio)
- prawie brak stuttera
- ostre teksturki,
- żadnego doładowywania się tekstur, jakis białych, czarnych kwadratów,
- nowe maszynki od Alabeo i Carenado
- parę rzeczy nowych w opcjach vs FSX jak rozd. tekstur, większy LOD niż 4.5 itp.
- efekty pogodowe wraz z przestrzenną mgiełką,
- działają tweeki FSX'owe,
- piękne oświetlenie nocą,
- wydaje się dość stabilny (ale patrz niżej)
Co mi się nie podoba:
- słabe wygładzanie i wymuszanie przez sim ustawień, olewanie tych z karty,
- brak supersamlingu,
- jak dam Show Scenario Startup Screen to mam black screen,
- właściwie wszystkie pozostałe maszyny (poza Mule, F-35) to jeden wielki gniot i to od razu potem wywalę, może ew. zostawię Irisa,
- wyciągnięcie menu to - 15 fps,
- lepiej latać z external limiterem niż tradycyjnie tym z sima,
- słabe to całe menu wyboru i w ogóle nie jest to tytuł w zakresie startu jako user friendly, tutaj totalny bezsens,
- trzeba pogrzebać ręcznie by działały panele Saiteka lub Go Flight (jeszcze tego nie robiłem),
- czemu okno ATC nie jest transparentne jak było w X?
- czy Wam też dźwięk czasem się sam zmienia (jakby z przestrzennego 7.1 na 2.0 po jakimś czasie)?
- czy ta woda ma jakieś animacje? Mieni się ok, odbija fajnie chmury, księżyc, gwiazdy, ale fale - stoją!
- ten HDR, raczej wole ostre obrazy, ale może tutaj poprawi to Sweet FX. Kwestia gustu jednak.
- miałem jakiś bug po zasejwowaniu lotu jako default by nie startować od razu tym F-22, ale pomogło to:
http://forum.avsim.net/topic/427229-no-mouse-click-spots/page-2 .
- miałem już 2x CTD przy wyjściu: StackHash .
- latarnie świecą za dnia?
Brak mi na pewno (do sprawdzenia):
- kompatybilności z Shade,
- programu do tekstur w Dx11 (pewnie dopiero będzie w nowym ReX i AS), pogodę z Active Sky 2012 mi zaciąga bez problemu (zaciąga, ale bez chmur zdaje się, ostatni SP2, nie beta SP3 - ok mam w Wx Options należy wybrać opcję Choose sim at the startup, jakoś tak, wtedy możemy wybrać P3D i działa, również zdaje się wybór wszystkich tekstur, więc
super).
- nie wiem czy działa ze Sweet FX.