Autor Wątek: Saitek X-55/X-56 Rhino  (Przeczytany 36675 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline some1

• Global Moderator
Odp: Saitek X-55/X-56 Rhino
« Odpowiedź #90 dnia: Stycznia 11, 2015, 18:02:50 »
W Bf-109 i Bf-110 o ile pamiętam sterowanie skokiem jest na trójpozycyjnych przełącznikach. W CloD nawet jak przypiszesz do nich oś, to dalej będziesz miał tylko pozycje zwiększ/neutralna/zmniejsz, a nie np. jak w Iłku, gdzie skok jest ustawiany płynnie tak jak przepustnicą. Więc akurat do sterowania śmigłem ani mieszanką (auto) w tych samolotach dodatkowe osie na przepustnicy się nie przydadzą.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #91 dnia: Stycznia 11, 2015, 18:49:35 »
Jak masz parcie, to kup sobie świńską pałę, a nie plastik-fantastik.

Ale świniak to już pała dla dużych chłopców za porządna kasę i nie wiem czy w moim przypadku nie byłby to przerost formy dla kogoś kto nie lata suszarkami w ogóle.
W Bf-109 i Bf-110 o ile pamiętam sterowanie skokiem jest na trójpozycyjnych przełącznikach. W CloD nawet jak przypiszesz do nich oś, to dalej będziesz miał tylko pozycje zwiększ/neutralna/zmniejsz, a nie np. jak w Iłku, gdzie skok jest ustawiany płynnie tak jak przepustnicą.
Fakt, zapomniałem że chce do tego wajch używać :o
Cóż, przekonałem się że mogę liczyć tylko na swoje gadżeciarstwo ;)
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #92 dnia: Stycznia 11, 2015, 19:34:18 »

Ale świniak to już pała dla dużych chłopców za porządna kasę i nie wiem czy w moim przypadku nie byłby to przerost formy dla kogoś kto nie lata suszarkami w ogóle

Ja przez 2 lata z powodzeniem latałem tym sprzętem w RoFa. Precyzja samej wajchy jest godna podziwu (dodam, że w ogóle jej nie rozkręcałem i nie smarowałem), a parę jpysticków w swoim życiu już miałem... Przewrotnie napiszę, że do `suszarek` bardziej mi pasowała przepustnica od X-45, która miała pokrętła wykorzystywane przeze mnie do zbliżeń (LO/FC/DCS), dzięki którym łatwiej było wypatrzeć przeciwnika. Teraz gram w `nowych` kokpitach 6DOF i przyzwyczaiłem się przybliżać głowę do ekranu, zamiast korzystać z lekko cziterskiego przybliżenia.
Reasumując, osobiście sugerowałbym się precyzją, trwałością Warthoga niż - imho - drugoplanowymi cechami, do których idzie się przyzwyczaić lub odzwyczaić. A poza tym Towarzyszu Rutkov! pomyślcie o dotyku czarnej i zimnej stali, który pała wam zafunduje, zamiast ciepłego plastiku w kabinie BFki (wtf?)  :evil:. Zróbcie sobie dobrze jakościowo, a nie ilościowo  :evil:.

Tako rzecze,
Zaratustra

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #93 dnia: Stycznia 11, 2015, 21:04:15 »
Po pierwsze temat o jednym i drugim joyu istnieje na forum, a ten akurat dotyczy X-55, więc może trzymajmy się jego. Nie róbmy bałaganu. Z trwałością Warthoga też bym nie przesadzał, bo ten joy też lubi padać. Swojego sam reklamowałeś. Nie mówiąc o tym, że teraz ciężko wysyłkowo dopaść coś pewnego. Ktoś opisywał na forum swoje przeboje z odsyłaniem i reklamowanie "nowych" egzemplarzy. Haty też są w nim plastikowe jak mnie pamięć nie myli. Poza tym jest także dość duży i trzeba sobie znaleźć na niego miejsce na biurku. Warto to uwzględnić przy wyborze. Mój kocur też ma swoje wady, a oczekiwał bym, że przy tej kasie i klasie sprzętu to nie powinno mieć miejsca. Niemniej nie są to jedyne wajchy na rynku. Są ludzie na forum zadowoleni z X-55 nawet jeśli pod względem wykonania przypomina zabawkę. Nie chcę też powiedzieć, że Warthog jest złym joyem, po prostu jest miejsce na rynku na egzystowanie obu, a tym samym jest wybór :).

Poza tym nie wiem czy do 110-tki nie lepszy byłby dla Rutkova Saitek Throttle Quadrant.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #94 dnia: Stycznia 11, 2015, 21:49:59 »
A czysto teoretycznie - jak sprawdziłby się zestaw Warthog + przepustnica X55 ? Warthoga można kupić samego, a przepustnice z X55 można chyba podpiąć samą bez drążka.
Jak by to wyglądało przy konfiguracji - użycie 2 softów z Thrustmastera i Saiteka gryzłoby się za sobą ?

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #95 dnia: Stycznia 11, 2015, 22:36:10 »
Powinno działać bez problemu, sterowniki obu producentów się nie gryzą. Ale to już taniej kupić całego Warthoga.

Saitek Throttle Quadrant to specyficzny produkt, niezbyt wygodny jako główna przepustnica. Chociaż w Rofie ich używam, ale w tamtych samolotach były właśnie takie proste wajchy :)

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #96 dnia: Stycznia 11, 2015, 22:44:11 »
Saitek Throttle Quadrant to specyficzny produkt, niezbyt wygodny jako główna przepustnica. Chociaż w Rofie ich używam, ale w tamtych samolotach były właśnie takie proste wajchy :)

Masz rację. Cofam to co powiedziałem. Pozajączkowało mi się, że tam jest taka przepustnica bardziej zbliżona do cywilnych maszyn, a tam wajcha jak w Bf-109 :).

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #97 dnia: Stycznia 11, 2015, 23:03:52 »
Dziwna jest cena na zachodzie Rhino, 345 EUR, tyle samo kosztuje Warthog. Ale już cena w Polsce obu różnie się diametralnie na niekorzyść świniaka.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #98 dnia: Stycznia 12, 2015, 08:15:27 »

« Odpowiedź #99 dnia: Stycznia 12, 2015, 08:53:35 »
A może ta cena 345 EU za Warthoga to cena za samą wajchę bez przepustnicy?

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #100 dnia: Stycznia 12, 2015, 09:08:13 »
Nie, no cena ponad 300 ojro za Warthoga (wajcha + prz.) jest ok, to cena Rhino jest za wysoka. Ceny z niemieckiego A. faktycznie Saiteka można kupić w Polsce za 7 stów jak podał Kosi.

Qbeesh

• Gość
« Odpowiedź #101 dnia: Stycznia 12, 2015, 13:16:44 »
A czysto teoretycznie - jak sprawdziłby się zestaw Warthog + przepustnica X55 ? Warthoga można kupić samego, a przepustnice z X55 można chyba podpiąć samą bez drążka.

Jest to o tyle słabe rozwiązanie, że jeśli czuć gdzieś w X55 niedostatki w jakości wykonania, to właśnie głównie w trotlu.
Co do samego X55, to było już pisane. Jak na cenę, to jakość jest taka sobie. Ja kupiłem głównie z tego powodu, poza ceną, że Warthog nie ma skrętnej rączki, czyli i tak już spora cena zostaje zwiększona o jakieś dobre pedały. A na to zupełnie już kasy ani miejsca nie mam.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #102 dnia: Lutego 02, 2015, 12:21:06 »
Panowie, gdzie można kupić tego x55 za 7 stów? Może być za granicą. Przeglądam polskie sklepy i wymiotło go za tę kasę, tylko ten Altercośtam ma go w ofercie dostępny ale za ponad 800 zł. Może ktoś wie gdzie najlepiej go dostanę?

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #103 dnia: Lutego 02, 2015, 15:49:37 »
Dolar skoczył to mógł się skończyć.