Rysuję w Sketchupie - bo go bardzo dobrze znam no i jest darmowy

Druk 3D będzie się odbywał w technologii Reprap (Prusa i3).
Nie obawiam się o wytrzymałość mechaniczną, bo mogę zrobić wydruk nawet ze 100% wypełnieniem z ABS lub wytrzymalszego PLA. Z dotychczasowych wydruków mogę śmiało stwierdzić, że drukowane elementy są na tyle mocne, że tak jak w zwykłym joyu plastikowe komponenty wystarczą - tym bardziej że będą osadzone na metalowych łożyskach, więc nie będą przenosić aż tak dużych obciążeń, żeby plastik nie dał rady (przypominam, ze nie będzie to cała kolumna sterowa, a jedynie góra). Na pewno wytrzymałość, tam gdzie konieczne, będę podnosił za pomocą odpowiednio dużych wymiarów części i zachowania odpowiednich kształtów (brak rantów itp.) - dlatego wybrałem dość duże łożyska (32mm i 24mm), żeby nie trzeba było martwić się o filigranowość mocowań do nich.
Zrobiłem research mechanizmów wewnętrznych rozbierając chyba z 7 różnych joysticków różnych firm i najsolidniejszym mechanicznie rozwiązaniem wydaje się chyba F-16 Fighter Stick firmy CH, więc pewnie coś podobnego wydłubię
Na pewno do celów wydruku niektóre części będą wymagały technologicznego podzielenia, tak żeby drukarka to ogarnęła.
Planuję uwzględnić specyficzny dwu-płaszczyznowy model wychylania osi (tak jak w spicie), czyli górna płaszczyzna z wychylaną osią lotek i dolna płaszczyzna z osią steru wysokości. Rozwiązanie to de facto podnosi walory wytrzymałościowe joya, bo mechanizmy obydwu osi są od siebie oddalone i nie ma konieczności upakowywania ich w małych gabarytach blisko siebie - tak jak ma to miejsce w joystickach, których osie wychylają się na tej samej płaszczyźnie i są blisko siebie.
Nie planuję wkomponowywania ruddera w joystick - może zrobię oddzielny orczyk na podłogę, ale o tym zdecyduję jak zobaczę jak mi wyjdzie joystick

Dzisiaj zrobiłem projekt 3D elementów potrzebnych do budowy - płytka kontrolera, łożyska, przyciski, sensor.