Autor Wątek: DCS: World (Open Beta)  (Przeczytany 184098 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: DCS: World (Open Beta)
« Odpowiedź #1620 dnia: Października 05, 2023, 18:38:44 »
Jak ktoś czekał na łatkę w tym tyg. to jeszcze nie ten czas: https://forum.dcs.world/topic/233848-patch-status/#comment-5300532.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #1621 dnia: Października 17, 2023, 12:12:55 »

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims

www.yoyosims.pl

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #1623 dnia: Października 19, 2023, 18:04:08 »
Duża. Kilkadziesiąt GB, w zależności od zainstalowanych map.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #1624 dnia: Października 20, 2023, 15:29:05 »
Nooooo, pany... Ten pucz uratował mnie przed wydaniem 10k na nowego kompa. Nagle przestałem odczuwać taką potrzebę. No więc skok na DLSS quality mam śmiało 30-40 klatek. Z 50-60 do 100 dobijam na Kaukazie (na Syrii mniej, ale i tak wrażenia zupełnie inne, mimo że nie narzekałem wcześniej). Blokada na rivatunerze 80 i ani drgnie. Do tego dochodzi większa stabilność i płynność. Sharpening, wydajny AA, plus jakiś myk z cieniowaniem terenu... o jak to wygląda dobrze. No ED się postarało na więcej niż 30%. Tylko musiałem MSFS odinstalować, bo miejsca już zabrakło. Oczywiście dokomplikowali tym Voice chatem i nową zakładką datalink w edytorze. Kompletnie nie wiem o co chodzi. Latałem z funflem na SRS i sobie chwaliliśmy.
Dawniej Qbeesh.

« Odpowiedź #1625 dnia: Października 20, 2023, 19:13:12 »
Ładne efekty trawy i drzew przy niskim z(a)wisie śmigłowca. Z moich zachwytów to by było na tyle.

To jak działa DLSS pozostawia jeszcze nieco do życzenia - zwłaszcza chodzi o chmury. W oddali jakieś dziwne cuda mi się pojawiają. Chyba, że to wina czegoś innego.

Te nowe cienie terenu bardzo ładne, ale również jeszcze muszą zostać dopracowane, bo płatają figle i pokazują się jakieś cuda.

U mnie wszystko na ultra i mam pod korek (120 fps), w sumie bez DLSS. Ale co ciekawe Mariany nawet z DLSS dalej dają w kość. Tragedia jak ta mapa jest zoptymalizowana. Toć Syria wygląda lepiej i śmiga aż miło.

PS. A opcję supersampling wyrzucili? Czy jak ustawię DSR w panelu NV ręcznie to będzie ten sam efekt?

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #1626 dnia: Października 20, 2023, 21:31:46 »
Powinno być to samo.

Ogólnie całkiem udany patch, choć z tymi kropkami zamiast samolotów w oddali to nieźle przesadzili (w VR, na monitorze wygląda to lepiej). DLAA z dodatkowym wyostrzaniem wygląda całkiem dobrze i praktycznie eliminuje "shimmering", ale miejscami widać powidoki i rozmycie obiektów w ruchu. Chyba jednak zostanę na razie z MSAAx2.

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #1627 dnia: Października 21, 2023, 10:23:34 »
Jeszcze jeden nieudokumentowany ficzer dodany w tej wersji: wreszcie dodali możliwość nawigacji kursorem po menu komunikacyjnym. Zamiast sięgania po myszkę albo F1-F12 można teraz sobie przypisać skróty next/previous/enter do jednego z HAT'ów na joysticku i w ten sposób wydawać komendy AI/ATC.

Skróty są na osobnej warstwie ("Command Menu" layer), więc nie kolidują z normalnymi funkcjami przypisanymi do tego samego klawisza, są aktywne tylko jeśli menu komunikacyjne jest widoczne na ekranie.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #1628 dnia: Października 21, 2023, 10:49:35 »
A i dlatego jest teraz tresc kokendy w radio na zolto pewnie? Pewnie zabarwienie na zolto wskazuje aktywna komende ktora mozna przesowac?

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #1629 dnia: Października 21, 2023, 18:40:22 »
Cześć

U mnie akurat siedzi karta AMD i z FSR niestety słabo to wygląda. Klatek fakt więcej ale w takim FA-18 kokpit strasznie rozmyty (nie pomaga ustawienie wyższego wyostrzania, nie pomaga podniesienie skalowania).
Czytam też na innych forach, że mają podobne problemy z czytelnością kokpitów. Mówię o 2D, a nie VR.
Bartek
Aztec.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #1630 dnia: Października 23, 2023, 08:38:45 »
Jakby ktos sie pogubil:
a/ opis opcji: https://forum.dcs.world/topic/335368-29-graphics-update-faq/#comment-5307364,
b/ bugi: https://forum.dcs.world/topic/335557-dcs-29-open-beta-known-issues/#comment-5308884 plus problem z CPU (stutter, freezy, na to teraz pomaga wylaczenie parkowania rdzeni). Tutaj na temat jak to odblokować i tu.
« Ostatnia zmiana: Października 23, 2023, 11:57:50 wysłana przez YoYo »

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #1631 dnia: Października 26, 2023, 16:26:05 »
Jakiś Patch/hot fix powinien być dziś.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #1632 dnia: Października 30, 2023, 19:31:51 »
Jeszcze jeden nieudokumentowany ficzer dodany w tej wersji: wreszcie dodali możliwość nawigacji kursorem po menu komunikacyjnym. Zamiast sięgania po myszkę albo F1-F12 można teraz sobie przypisać skróty next/previous/enter do jednego z HAT'ów na joysticku i w ten sposób wydawać komendy AI/ATC.

Skróty są na osobnej warstwie ("Command Menu" layer), więc nie kolidują z normalnymi funkcjami przypisanymi do tego samego klawisza, są aktywne tylko jeśli menu komunikacyjne jest widoczne na ekranie.

A gdzie i jak mogę to sobie przypisać, bo nie mogę tego w sterowaniu wyczaić.

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #1633 dnia: Października 30, 2023, 20:20:39 »
W ustawieniach skrótów klawiszowych z listy gdzie są wszystkie samoloty (oraz "UI Layer") wybierasz "Command Menu".

« Odpowiedź #1634 dnia: Października 30, 2023, 20:31:04 »
O dzięki wielkie, nawet tam w tą rozwijalną listę nie zaglądałem. Teraz znacznie wygodniej.