Jeszcze nie testowałem SPS-141, czekam na poprawę fpsów najpierw. Ale mam nadzieję zwracasz uwagę w którą stronę kierujesz włączony, nadający zasobnik? Pamiętajmy, że ECM te podwieszane i montowane wewnątrz myśliwców są urządzeniami kierunkowymi - zwykle ich pokrycie zamyka się w dwóch stożkach, po 45-60° w przód i tył, w pionie skierowane do 15° w dół.
Czesc,
Testowalem w takich warunkach: 2x LN HAWKa + 1x SR + 1x TR (w 1 grupie, jej skill = Average). SPS zawsze rozgrzany (on) i wlot w zasieg wyrzutni tylko na "zielonym" (active)

Nie byly uzywane recznie ASO.
Kilka dni temu: nalot z malej wysokosci (10-100m), zawsze bezposrednio w kierunku SAM, z manewrami unikowymi do <10m, dobre o tyle ze czasami udaje sie zerwac bezposredni kontakt i uwolnic sie od pocisku przez uksztaltowanie terenu, itd. Ryzykowne, ale to tylka gra. Wszystkie kombinacje przetestowalem, nigdy sie "Signal" nie zaswiecilo, nigdy sam z siebie na auto/full SPS/ASO nie zarzucal zrzucac paskow/flar.
Dzis (po Twoim poscie): nalot z duzej wysokosci 8-9km, zawsze bezposrednio w kierunku SAMa na poczatku. Pozniej standardowo manewry gora/dol na wytracenie energii pocisku z unikami. Wszystkie kombinacje przetestowalem, nigdy sie "Signal" nie zaswiecilo, nigdy sam z siebie na auto/full SPS/ASO nie zarzucal zrzucac paskow/flar.
Testowane kombinacje:
1) active / program down (I) / impulse -- raczej nie dziala
2) active / program up (II) / impulse -- ze skutecznym manewrami (o tym dalej) udalo mi sie przedrzec raz przez chyba 6 pociskow (2 wyrzutnie po 3)
3) active / program down (I) / continues -- raczej nie dziala
4) active / program up (II) / continues -- raczej nie dziala
Mialem przez chwile wrazenie ze wariant#2 jako tako TROCHE moze pomoga (robilem kilka porownan tych programow), i doszedlem ze jezeli cos pomaga to ... dopalacz.
Co jest dla mnie problemem:
1) nie moge dokopac sie do zadnej informacji czego tak na prawde oczekiwac od tego SPS-141, rozumiem ze uniknac trafienia bez walki manewrowej sie nie da, ale co on realnie w DCS (nie w rzeczywistosci ma dawac) a co mogl dawac w rzeczywistosci. Czytalem o roznych cwiczeniach ELINT i zazwyczaj pisane o nich ze byly - za wyjatekiem tego Slowackiego S300PS zdaje sie ktore skopalo troche tylki.
2) dlaczego Signal (jestesmy celem) sie nie swieci mimo ze SPO wyje ze jestesmy juz dawno sledzeni (czyli, nie zaden radar dozoru)
3) manual nie pomaga