Piszę w wątku macieja chociaż temat jest bardziej ogólny. Dotyczy uszkodzeń Cougara. Mam już nie działającą kolejną funkcję "pickle" związaną z przyciskiem S2 w drążku. Sprawdziłem omomierzem i jest prawdopodobnie uszkodzony rejestr. Teraz mam pytanie do macieja to jest ważne. Czy w Twoim przypadku w drążku nie działały wszystkie przyciski, przełączniki oraz haty. Czy sprawdzałeś to w programie Cougar Buttons and Logical Flag state. Czy nie działały tylko niektóre przyciski, przełączniki oraz haty.
Widziałem na viperpits wykresy. Czy zrobiłeś je podłączając analizator równolegle do pracującego Cougara. Przy okazji czy możesz je przesłać na mój mail.
Pytam dlatego, że chcę zrozumieć co faktycznie jest uszkodzone i u macjeja oraz u mnie. Nie mam analizatora sygnałów, ale chcę zrobić tester do badania samego drążka. Można zrobić odwrotnie, ale ta informacja plus wspomniany program do testowania flag wystarczy. Kolejne pytanie dla zainteresowanych czy jest możliwość kupienia gniazda łączącego drążek z podstawą Cougara. Na viperpits ktoś kiedyś się chwalił, że gdzieś to zdobył. W moim przypadku miałbym uproszczone zadanie przy budowie testera. To jest zadanie na dalszy plan, teraz muszę zrobić prowizorkę.
Na początek wyprowadziłem z drążka 2 przewody od przycisku S2 (pickle) na zewnątrz przez otwór spustu TG, jest to możliwe. Podłączyłem kolejno do DMKeys8 oraz simIN. W DMKeys8 to nie zadziała, ponieważ nie ma funkcji "continuos" takiej jak w MJoy. W HSC są 2 funkcje Sendkeysdown oraz Sendkeysup, które są do tego celu, ale z jakiegoś powodu program ich nie widzi. W związku z czym zrobiłem prowizorkę polegającą na przerzuceniu funkcji S2 na przycisk T6 w przepustnicy. Jest to mniej wygodne, ale działa. Na przyszłość będę chciał naprawić drążek, ale na początek chcę mieć metodę jego testowania, dlatego zapytałem macieja o metodę sprawdzanie Cougara. Czy faktycznie błąd jest u niego w elektronice na płycie w podstawie Cougara.