Autor Wątek: Free Track w IL-2 BoS  (Przeczytany 16143 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Free Track w IL-2 BoS
« Odpowiedź #30 dnia: Czerwca 29, 2015, 08:37:08 »
a kiedy FreeTrack będzie działał tak, żeby można było patrzeć wprost ponad siebie? Jeszcze mnie otrząsa, że jest taka kicha z FT.

Używasz FreeTracka czy OpenTracka? Ja mam Opentracka 2.2 ( stabilna ) i działa 90 stopni w górę. Natomiast późniejsze wersje mają tak jak mówisz.

« Odpowiedź #31 dnia: Czerwca 29, 2015, 09:03:54 »
Co prawda dalej uważam, że BoS kompletnie nie ma duszy, ale Freetrack akurat działa bez problemu; dokładnie tak samo jak w RoF. Nawet udało mi się zastosować tą samą sztuczkę na przybliżanie ruchem głowy. Faktycznie, po jednej z aktualizacji wydawało się, że FT nie będzie już działał z tą grą, ale dodali przecież parametr "kompatybilności" ze starymi wersjami "tracków".

Tak na marginesie to chętnie bym się przesiadł na FN, czy OT, ale mimo wielu prób nie udało mi się dotychczas uzyskać takiego efektu jak z poczciwym FT.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #32 dnia: Czerwca 29, 2015, 09:55:09 »
Nie no - rozmowa pewnie na inny wątek - ale FT działa z BoSem, tylko nie można spojrzeć wprost ponad siebie, takie ograniczenie. I rację ma Sensu, że poprzedni OpenTrack 2.2 działa OK, coż z tego jednak, że mogę spojrzeć w górę, jak ruch głowy jest bardzo nierówny, skokowy, niewygładzony. Prosiłbym o plik konfiguracji na priv'a, chętnie przetestuję Twoje ustawienia.
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline Misiek

• JG300
  • *
« Odpowiedź #33 dnia: Czerwca 29, 2015, 12:29:48 »
U mnie na FT wersja taka: http://prntscr.com/7mnd7s  wszystko działa w porządku. Można się patrzeć 90 stopni do góry.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #34 dnia: Czerwca 29, 2015, 17:05:02 »
Wow, przez lata myślałem, że mam ostatnią wersję FT, a Ty masz 2.2.0.279, a ja 2.2.0.267. Spróbuję update, a potem test w BoS.
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #35 dnia: Czerwca 29, 2015, 17:29:49 »
Dziękuję - zadziałało. Wersja *.279 działa pięknie. Nie wiem dlaczego miałem ciut wcześniejszą - coś mi się kołacze, że w ostatniej wersji coś zostało usunięte ze względu na wymogi NP, nie pamiętam, może to haiku? ;)   Nieważne. W każdym bądź razie teraz można się rozglądać jak we wszystkich innych grach i jest dobrze. Inna sprawa, że nadal winię BoS'a - najnowszy OT też sobie nie radzi... 
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #36 dnia: Kwietnia 01, 2016, 21:26:57 »
Razem z aktualizacją 1.201 i wprowadzeniem wersji 64-bitowej przestał działać FreeTrack.

Rozwiązanie jest na rosyjskojęzycznym forum http://forum.il2sturmovik.ru/topic/4168-obsuzhdenie-versii-1201-moskva-karta-i-kampaniya-ope/page-4 - post 130

W skrócie:
1. Pobieramy OpenTracka - tutaj: LINK
2. Wypakowujemy z archiwum sam plik NPClient64.dll i zmieniamy jego nazwę na NPClient.dll
3. Umieszczamy ten nowy plik NPClient.dll w folderze FreeTracka w miejscu oryginalnego NPClient.dll (warto zrobić jego kopię)

I gotowe!

Pyotrech

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: Kwietnia 02, 2016, 11:25:49 »
A nie lepiej dać sobie spokój z przestarzałym FT i przesiąść się na OpenTracka, który jest na bierząco uaktualniany i wspierany?

« Odpowiedź #38 dnia: Kwietnia 02, 2016, 14:01:18 »
Lepiej, ale o ile w FT wszystko działa jak należy, tak w OT mam wieczny problem z poprawną konfiguracją. I co jakiś czas program gubi mojego Clip'a.
System: Intel Core i7-13700K, MSI Z790 Edge WiFi, G.Skill 32GB 6800 MHz, MSI GeForce RTX 4080 Ventus 3X OC 16GB, Corsair RM1000x, Windows 11 64 bit

Zapraszam do odwiedzenia mojego kanału na YouTube - Filmy z latania w FSX, X-Plane i innych gier oraz symulatorów

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #39 dnia: Kwietnia 02, 2016, 15:48:03 »
A po skopiowaniu DLL'ki ten sam FT dalej działa z innymi grami jak stary Ił, WT czy CloD? Czy trzeba mieć dwie wersje FT, ewentualnie żonglować dll'kami?

PS: Ja też zostaję przy FT ze względu na lepsze filtrowanie i stabilność niż OT (jak na razie nie daje się mi ustawić OT by dorównał FT).
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #40 dnia: Kwietnia 02, 2016, 18:13:10 »
Używam opentracka do wielu gier i wszystko jest w porządku. W BOS wystarczy wyłączyć obsługę plików FT i używać pliki TrackIr wszystko śmiga cacy.. Co ciekawsze gram na 64 bitach w Elite i mogę używać FT (co jest niemożliwe w BOS).

Zdania rozpoczynamy wielką literą, a kończymy kropką. Mazak.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 02, 2016, 20:36:38 wysłana przez KosiMazaki »

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #41 dnia: Kwietnia 02, 2016, 21:29:08 »
Ja pitolę. :) Zawsze musi być jakiś problem. OK, działa, z jednym małym ale - oś pitch (góra-dół) jest odwrócona! Przy każdej zmianie coś musi być zepsute. Można się zniechęcić.

PS: Ciekawe dlaczego mój poprzedni NPClient.dll ma ponad 500Kb a nowy 64b ma ich niecałe 20Kb. Poprzedni był w wersji debug?
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #42 dnia: Kwietnia 02, 2016, 21:40:46 »
Patent z "NPClient64.dll" przerabiałem już z 64-bitową wersją Falcona BMS w zeszłym roku - wystarczyło wrzucić ten plik do katalogu FT bez zmiany nazwy (stary 32-bitowy funkcjonuje niejako obok). Faktycznie oś "pitch" jest odwrócona, ale co za problem zaznaczyć "invert" w opcjach?

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #43 dnia: Kwietnia 02, 2016, 22:17:47 »
Niby żaden, zmieniłem to w profilu do BoS'a w FT, ale niedoróbka, partactwo i brak szacunku dla użytkownika wychodzą jak zwykle. Oprócz tego zresetowała mi się część opcji, np VSync miałem wyłączony. Ale dość marudzenia. :)   

PS: Szukałem też opcji zmiany kierunku osi w plikach cfg i map gry, ale jakoś słabo mi to wyszło. Powinno się dać, ale jakoś nie. BTW oś pitch trackir'a w plikach jest nazwana ze znakiem _ z przodu, dziwne.
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #44 dnia: Kwietnia 03, 2016, 21:53:25 »
Niby żaden, zmieniłem to w profilu do BoS'a w FT, ale niedoróbka, partactwo i brak szacunku dla użytkownika wychodzą jak zwykle. Oprócz tego zresetowała mi się część opcji, np VSync miałem wyłączony. Ale dość marudzenia. :)   

PS: Szukałem też opcji zmiany kierunku osi w plikach cfg i map gry, ale jakoś słabo mi to wyszło. Powinno się dać, ale jakoś nie. BTW oś pitch trackir'a w plikach jest nazwana ze znakiem _ z przodu, dziwne.

Ja bym nie powiedział - problemy, które napotkałeś dotyczą tylko otwartego oprogramowania używanego do śledzenia ruchów głowy. Trudno oczekiwać żeby ekipa BOS/BOM zawracała sobie po raz kolejny głowę obejściami dla starych wersji TrackIRa, o reszcie "tracków" nawet nie wspominam. Ja jestem zadowolonym, że póki co FT dalej działa.

Restarty ustawień zdarzają się przy każdej "poważniejszej" łatce.

Nie sprawdzałem tego, ale w pliku "current.map" są wpisy:

action("bc_head_yaw_p","State","_trackir_axis_YAW");
action("bc_head_pitch_p","State","trackir_axis_PITCH");

Próbowałeś je zamienić?