Autor Wątek: DCS A-10C home cockpit  (Przeczytany 18842 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: DCS A-10C home cockpit
« Odpowiedź #90 dnia: Stycznia 15, 2017, 21:57:57 »
A jak podłączałeś serwo do Arduino ?
Latamy dzisiaj?

Oficer polityczny Padi-Van. (Prostak-1)

« Odpowiedź #92 dnia: Stycznia 15, 2017, 22:01:53 »
Próbowałeś dać na serwo oddzielne zasilanie ?
Latamy dzisiaj?

Offline Marcin_B

• *
  • MABO
« Odpowiedź #93 dnia: Stycznia 15, 2017, 22:14:01 »
Nie

« Odpowiedź #94 dnia: Stycznia 15, 2017, 22:24:05 »
Znalazłem coś takiego.
http://forbot.pl/blog/artykuly/programowanie/kurs-arduino-cz-5-silnikipwm-zewnetrzne-biblioteki-id3913

Najważniejsze dwie zasady korzystania z serwomechanizmów:
1.Bez potrzeby nie przekręcamy ręcznie położenia wału. Może to uszkodzić stosunkowo delikatne, plastikowe koła zębate, z których zbudowano przekładne.
2.Nie zasilamy serw bezpośrednio ze źródła, którym zasilana jest reszta układu. Każdy silnik pobiera stosunkowo duży prąd. Szczególnie na początku ruchu. Może to zakłócić pracę pozostałych układów, a w skrajnych przypadkach doprowadzić do ich uszkodzenia.
Latamy dzisiaj?

Offline Marcin_B

• *
  • MABO
« Odpowiedź #95 dnia: Stycznia 15, 2017, 22:26:41 »
Takie zasilanie Uno z baterii 9V stosowałem - bez efektu.

« Odpowiedź #96 dnia: Stycznia 15, 2017, 22:31:12 »
A całkiem oddzielne, tak jak tu ?  http://akademia.nettigo.pl/serwomechanizm/ Do Arduino dajesz tylko sygnał i masę.

Można jeszcze sprawdzić nowszą bibliotekę  https://github.com/dcs-bios/dcs-bios-arduino-library/releases/tag/v0.2.8 , jest tam jakaś funkcja ServoOutput dodana. Może to cos da ?
Latamy dzisiaj?

Offline Marcin_B

• *
  • MABO
« Odpowiedź #97 dnia: Stycznia 15, 2017, 22:33:18 »
Tego nie próbowałem.

« Odpowiedź #98 dnia: Stycznia 16, 2017, 20:14:41 »
Ok, serwo, rewerser oraz stabilizator napięcia na 5V nabyłem. Jak przydzie zacznę testować to ustrojstwo.
W linii:
DcsBios::ServoOutput flapPos(0x10a0, 13, 900, 1550);
Wartość  900 i 1550 dobieram sobie sam, to zakres wychylenia serwa ?
Latamy dzisiaj?

« Odpowiedź #99 dnia: Stycznia 21, 2017, 13:12:08 »
Marcin zrobiłem u siebie testy na Arduino Uno, serwo i diody działają bez problemu na zasilaniu z USB, mimo to i tak będę dawał osobne zasilanie do serwo. Może twoje serwo bierze za dużo prądu lub USB daje za mało? U mnie działa wszystko poprawnie.
Latamy dzisiaj?

« Odpowiedź #100 dnia: Lutego 11, 2017, 15:12:48 »
Czy orientujesz się, czy podobnie jak w Arduino UNO, w Arduino MEGA można pod piny analogowe podłączyć  wyświetlacze czy encodery ?
Latamy dzisiaj?

« Odpowiedź #101 dnia: Lutego 26, 2017, 10:51:21 »
Tak z ciekawości, zrobiłem sobie pomiary 2 diodek żółtych pod jedno wyjście Arduino.
Spadek napięcia na diodzie żółtej to jakieś 2,4V zatem:

5V - 2,4V = 2,6V

Przy zastosowanych rezystorach 220oma:

2,6V : 220oma = 0,011818mA

Mam dwie diody równolegle, zatem pobór prądu powinien być  to 0,02363mA. Oczywiście to tylko wyliczenia, jednak wynika z nich, że mogę podłączyć więcej diodek pod jedno wyjście z Arduino.
Dla pewności zrobiłem pomiar miernikiem, wynik to 17,9mA. Troszkę odbiega od wyliczeń, ale daje nam pewność, że podłączenie 2-3 diodek równolegle pod jedno wyjście Arduino ( max 40mA ) nie powinno być problemem dla wyjścia.

Latamy dzisiaj?

« Odpowiedź #102 dnia: Lutego 27, 2017, 06:02:07 »
Padonis - bezpieczniej byłoby użycie tranzystora do sterowania tymi diodami - pamiętaj, tranzystor NPN czy PNP kosztuje grosze w porównaniu z arduino :) potrzebne jest oczywiście zewnętrzne źródło zasilania lecz domyślam się, że masz takowe (ładowarka etc.)

« Odpowiedź #103 dnia: Lutego 27, 2017, 09:13:15 »
Do 4 szt diodek  zrobiłem na tranzystorku (zasilanie z gniazda 5V Arduino), do 3 zostawiłem tak ( 3 diody po pomiarze dają mi 24,5mA ) . Diody te nie działają ciągle, to kontrolka otwarcia kabiny oraz  dwie kontrolki podejcia do lądowania. Niestety by przerobić  to na tranzystorki potrzebne mi jest więcej kabelków których w tej chwili mi zabrakło. Do serwo używam zewnętrznego zasilania 5V.
Tak się zastanawiam, czy diody muszą być umieszczone koniecznie po stronie kolektora, jak na tym schemacie, Czy mogę je też umieścić po stronie emitera. (w takim układzie bym miał dużo łatwiej to przerobić i nie muszę ciągnąć dodatkowych kabelków.   

Latamy dzisiaj?

« Odpowiedź #104 dnia: Lutego 28, 2017, 19:09:17 »
No i jak mądre głowy, czy te diody muszą być koniecznie po stronie kolektora, czy mogą być po stronie emitera ? W zasadzie jeśli tranzystor robi za wyłącznik to wydawać by się mogło, że to bez znaczenia, ale mogę się oczywiście bardzo mylić...? I zapewne tak jest, bo to nie jest taki zwykły wyłącznik...
Latamy dzisiaj?