Autor Wątek: Kokpit do M4  (Przeczytany 25762 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Kokpit do M4
« Odpowiedź #105 dnia: Marca 17, 2016, 13:48:32 »
Wygląda świetnie. Gratuluję postępów.

Offline Yossarian

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #106 dnia: Marca 21, 2016, 20:15:29 »
Obiecane zdjęcie panelu z bokami oklejonymi czarną taśmą elektryczną.

Jest trochę zabawy ze skalpelem, bo przełączniki przeszkadzają w szybkim wycięciu, ale efekt końcowy mi się podoba.

Izolacja światła jest bardzo dobra, a sama estetyka wykonania nie jest gorsza od malowania boków na czarno.
Jedyny minus to w wypadku wymiany, któregoś z przełączników, konieczność nakładania taśmy od nowa.

Falcon 4 BMS, DCS, FSX, VR: Pimax8KX, TrackIR3 Pro+vector, Thrustmaster Hotas Warthog, Slaw Rudder, Windows 10 64b, 32GB RAM, AMD Ryzen 5 5600X , RTX3090

« Odpowiedź #107 dnia: Marca 21, 2016, 20:23:58 »
Napisy są podświetlone rewelacyjnie, ale wydaje mi się że miejsca w których wystają dźwignie przełączników (a szczególnie ten z zabezpieczeniem) troszeczkę są za jasne. Nie wiem może to taki efekt tylko na zdjęciu. A może warto je troszkę zamaskować jakąś półprzepuszczalną farbą lub taśmą?

Offline Yossarian

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #108 dnia: Marca 21, 2016, 21:04:40 »
Napisy są podświetlone rewelacyjnie, ale wydaje mi się że miejsca w których wystają dźwignie przełączników (a szczególnie ten z zabezpieczeniem) troszeczkę są za jasne. Nie wiem może to taki efekt tylko na zdjęciu. A może warto je troszkę zamaskować jakąś półprzepuszczalną farbą lub taśmą?

To trochę wina zdjęcia. Zdjęcia robię telefonem i niestety mimo kilku prób, rzeczywisty efekt podświetlenia na zdjęciu jest wypaczony. W rzeczywistości nie ma żadnych takich rozbłysków. I nie razi to tak jak na tym zdjęciu. Ale też się zastanawiam czy tego nie zamaskować. Zobaczę jak to będzie się prezentować w całości. Ale wstępnie chyba tak zostanie.

To zdjęcie zostało zrobione przy większym oświetleniu zewnętrznym, ale nawet tu widać takie mocniejsze przebłyski światła. Muszę wyciągnąć aparat z prawdziwego zdarzenia i kiedyś wrzucę fotki z lepszą jakością.

Falcon 4 BMS, DCS, FSX, VR: Pimax8KX, TrackIR3 Pro+vector, Thrustmaster Hotas Warthog, Slaw Rudder, Windows 10 64b, 32GB RAM, AMD Ryzen 5 5600X , RTX3090

« Odpowiedź #109 dnia: Marca 21, 2016, 21:18:49 »
Efekt bardzo dobry! :)

« Odpowiedź #110 dnia: Marca 22, 2016, 06:27:58 »
Gratulacje.

Offline Yossarian

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #111 dnia: Kwietnia 08, 2016, 08:55:31 »
Wszystkie panele gotowe.  :banana:

Powoli je programuję, testuję i weryfikuję klawiszologię z BMS'em.
W tej chwili spowalnia mnie konstrukcja kokpitu. Szkielet z MDF'u mam już skręcony. Niestety muszę zrobić małe korekty w otworach pod panele i na koniec wszystko pomalować i złożyć. Ale najszybciej uda mi się to zrobić dopiero za tydzień.

Przy okazji programowania płytki od Damosa DMKeys8, napotkałem pewien problem. Może ktoś kto ma DMKeys8 też się spotkał z tym problemem?
Ja go rozwiązałem, więc może komuś to pomoże.
Opis problemu:
W czasie przypisywania kolejnych przycisków do konfiguracji, bodajże przy 4 panelu, po wgraniu konfiguracji na płytce zaczęły się dziać dziwne rzeczy. Najpierw miałem problemy z wierszem PC6 (myślałem na początku, że może to ten sam problem co z wierszem PF1), a później przy kolejnych próbach wgrywania DMKeys8 się zwiesił i musiałem odtwarzać jego konfigurację z plików hex i eep. Niestety po ponownym wgraniu konfiguracji problem się powtórzył. Moja konfiguracja zajmowała ok. 25% pamięci. Zacząłem się trochę martwić. Ale postanowiłem wgrać konfigurację testową, którą dostałem od Vito_zm. I tu o dziwo wszystko było OK, a konfiguracja zajmowała dużo więcej pamięci niż moja. Czyli problem leżał po stronie konfiguracji a nie samej płytki DMKeys8.
Przyjrzałem się, czym rózni się moja konfiguracja od tej testowej. Enkodery! W mojej były 2 enkodery, w testowej 0. Usunąłem enkodery z mojej konfiguracji i wtedy wgrała się poprawnie. Co nie rozwiązało problemu, gdyż enkoderów mam sporo na moich panelach. Zauważyłem też, że w starej konfiguracji wpisałem enkodery, przypisałem im pin'y wierszy i kolumn ale nie przypisałem im żadnych skrótów klawiatury (akurat te enkodery nie były używane w BMS'ie i zostawiłem je w rezerwie bez skrótów klawiszy). Okazało się, że właśnie ten brak przypisania skrótów spowodował zawieszenie się DMKeys8.
Jeżeli ktoś miał podobny problem to pamiętajcie aby w DMKeys8 zawsze przypisywać skróty klawiszy do enkoderów. Ja mam kilka przełączników bez przypisanych skrótów ale to nie wpływa na działanie DMKeys8. To się dzieje tylko przy enkoderach. I już dokładnie tego nie pamiętam, ale wydaje mi się, że problem nie objawia się od razu. Ja chyba wprowadziłem enkodery bez przypisania i wszystko działało, dopiero dopisanie kolejnego panelu z przełącznikami spowodowało, że wszystko się wysypało. Ale tego już nie jestem na 100% pewien.

« Odpowiedź #112 dnia: Kwietnia 08, 2016, 09:34:00 »
Dzięki za informacje. Jak mówi Damos ten kto testuje zawsze wpadnie na pomysł o którym nie pomyśli twórca. W tym przypadku nawet ja testując DMKeys8 nie wpadłem na ten "test". Ja także mam w ICP  nie przypisane do skrótów klawiaturowych enkodery, ale mam przypisania do tekstu np. "LFup"  co w komentarzu ozn. ICP lewy góra itp.
Dobrze, ze opisałeś ten problem.

Offline Yossarian

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #113 dnia: Kwietnia 10, 2016, 19:05:15 »
Witam,

Mała relacja fotograficzna. Niestety zdjęcia dosyć słabe.
Lewa strona:

i prawa:

Kiedyś mówiłem, że zrobię lepsze zdjęcie podświetlanych kontrolek:

Od dwóch dni podpinałem kontrolki pod SimOutXL, weryfikowałem połączenia, zmieniałem kod skryptu.
Napotkałem kilka problemów:
1. Panel TWA wymaga podświetlenia z jednego wyjścia 4 LED. Nie sprawdziłem tego wcześniej, mój błąd. Chciałem to zasilić z jednego wyjścia SimOutXL ale niestety jasność spadła poniżej zadowalającej. Próbowałem zrobić jakieś sterowanie przez tranzystor ale niestety, tak skonstruowałem panel TWA, że nie mogę bez totalnej demolki, dobrać się do polutowanych LED'ów. Generalnie TWA wygląda OK ale od strony technicznej to najgorszy panel jaki zrobiłem. Może kiedyś zrobię jakąś nową wersję TWA. Stanęło na tym, że 4x LED steruję z tego samego bita. Doszedłem do wniosku, że patrząc na modułowe podejście do projektu będę potrzebował jeszcze jednej płytki SimOutXL. Także, Vito_zm, będę prosił o jeszcze jedno zaprogramowanie SimOutXL.  :)

2. Kolejny problem wyniknął podczas testowania z BMS'em. Okazało się, że płytka SimOutXL zawiesza się podczas testowania liczników flar i chaff. Czasami wyrzuciłem 10 flar lub chaff i licznik stawał, czasami trochę więcej.
Wydaje się, że znalazłem błąd. Co prawda testowałem to tylko raz ale wszystko działało do pełnego wyrzucenia flar i chaff. Chyba ktoś na forum też miał podobny problem?

Problem był w skrypcie do flar i chaff. Pierwotny skrypt wyglądał tak:
script "Falcon - SimOUT - Chaff-flare"
{
variable $ChaffCount { module = "FalconData"; id = "ChaffCount"; type = double; direct = in; }
variable $CHAFF { module = "simOUT"; id = "CHAFF"; type = string; direct = out; }
variable_changed $ChaffCount
{
if ($ChaffCount < 0)
{
$CHAFF = "00";
}
else
{
$CHAFF = FormatNumber ( $ChaffCount,"00" );
}
}
variable $FlareCount { module = "FalconData"; id = "FlareCount"; type = double; direct = in; }
variable $FLARE { module = "simOUT"; id = "FLARE"; type = string; direct = out; }
variable_changed $FlareCount
        {
if ($FlareCount < 0)
{
$FLARE = "00";
}
else
{
$FLARE = FormatNumber ( $FlareCount,"00");
}
}
}

Mój wygląda tak. I tu już wszystko działało:
script "Falcon - SimOUT - Chaff-flare"
{
variable $ChaffCount { module = "FalconData"; id = "ChaffCount"; type = double; direct = in; }
variable $CHAFF { module = "simOUT"; id = "CHAFF"; type = string; direct = out; }
variable $FlareCount { module = "FalconData"; id = "FlareCount"; type = double; direct = in; }
variable $FLARE { module = "simOUT"; id = "FLARE"; type = string; direct = out; }

variable_changed $ChaffCount
{
if ($ChaffCount < 0)
{
$CHAFF = "00";
}
else
{
$CHAFF = FormatNumber ( $ChaffCount,"00" );
}
}
variable_changed $FlareCount
        {
if ($FlareCount < 0)
{
$FLARE = "00";
}
else
{
$FLARE = FormatNumber ( $FlareCount,"00");
}
}
}

Różnica jest w definicji zmiennych. W pierwszej wersji definicje są rozbite, w mojej scaliłem je w pierwszych liniach skryptu.

3. W BMS 4.33 wszystko chodzi OK ale wersja 4.33U1 wymaga już zmian. Będę musiał nad wersją 4.33U1 trochę posiedzieć i pozmieniać skrypty i przypisania klawiszy.

I ostatnia kwestia skierowana do znawców obsługi SimOutXL i SharedMemHeader. W jednym z moich paneli mam kontrolkę AVTR, przy pomocy programu dołączonego do BMS 4.33 o nazwie BMSFlightData.exe, znalazłem, że kontrolka AVTR jest dostępna pod bitami o nazwie HsiBits , 13. Chciałem dodać do skryptu następujące linie:
variable $HsiBits { module = "FalconData"; id = "HsiBits"; type = int; direct = in; }
variable_changed $HsiBits
{
//AVTR
$led_001_029 =  GetBitState( $HsiBits , 13 );

}

Ale w czasie uruchamiania skryptu dostawałem zwrotkę, że moduł FalconData nie może odnaleźć zmiennej HsiBits...  :-[
Odszukałem, że moduł FalconData jest to część oprogramowania HomeSimCockpit. Ja mam wersję 1.1.1.2.
Czy ktoś wie jak to zrobić? Czy trzeba ściągnąć nowszą wersję HomeSimCockpit? Chyba nie ma nowszej...
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 10, 2016, 19:33:35 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #114 dnia: Kwietnia 10, 2016, 19:59:34 »
Nie masz się co wstydzić zdjęć, wszystko jest widoczne tak jak trzeba ;) Swoją drogą gratuluję, świetnie Ci to wyszło. W milczeniu obserwowałem postęp prac, teraz jak widzę wszystko w całości to aż "ślinka cieknie", zazdroszczę takiej zabawki :) Jeszcze raz gratulacje!!!

« Odpowiedź #115 dnia: Kwietnia 10, 2016, 20:23:14 »

Ja mam wersję 1.1.1.2.
Ja też mam tę wersję. AVTR sprawdzę i dam znać. Gratuluję wykonania paneli oraz ich uruchomienia. Ja w niektórych przypadkach dawałem dodatkowy tranzystor dla LED, ale tych przypadków jest mało.

« Odpowiedź #116 dnia: Kwietnia 10, 2016, 21:26:38 »
Gratulacje! Bardzo fajnie to wszystko wygląda! ;)

« Odpowiedź #117 dnia: Kwietnia 10, 2016, 22:09:38 »
Sprawdziłem w HSC w module wejściowym  FalconData i jest "rejestr" HsiBits. AVTR odpowiada liczbie 13 w tym rejestrze, czyli wszystko jest ok. Ja nie mam u siebie AVTR. W share memory też jest HsiBits oraz AVTR, czyli tak jak w HSC. Może Maciej ma u siebie AVTR FAST VAR 18 B13.

« Odpowiedź #118 dnia: Kwietnia 11, 2016, 07:37:55 »
Sprawdziłem jeszcze raz moje ustawienia. Mam u siebie AVTR, ale jest sterowany z OC a nie z SimOUT. Powinno także działać z simOUT.

« Odpowiedź #119 dnia: Kwietnia 11, 2016, 07:51:33 »
Ja korzystam z FAST'owej konfiguracji bitów więc mam VAR0012 bit 1.
Patrząc po instrukcji FAST'a w oryginale jest tak jak piszecie VAR0018 bit 13