Zastanawiałem się gdzie napisać o moich problemach związanych z BMS 4.33 tak aby wzbudzić jakieś zainteresowanie oraz uzyskać pomoc i doszedłem do wniosku, że ten wątek jest odpowiedni. Zajmuję się głównie budową kokpitu do Falcona co nie znaczy, że nie mam jakiegoś pojęcia o symulatorze. Koledzy którzy także budują swoje kokpity mam na myśli drejku oraz macieja jeszcze nie czują tych problemów. Mam nadzieję, że nowy pitbuilder Yossarian może bardziej pomóc, ponieważ jest aktywnym pilotem. Tyle wstępu a teraz krótko o problemach.
Przeglądałem pobieżnie dokumentację 4.33. Jest dobrze zrobiona tzn. jest uporządkowana. Poprzednio tylko RedDog zrobił dobre dokumenty, które ułatwiły prace przy budowie kokpitu. Jest to istotne dla pitbuilderów oraz pilotów. Mamy wybór pliku konfiguracyjnego key z dobrym opisem. Jest kilka możliwości wyboru, można nawet wstawić swój z 4.32, ale trzeba pamiętać o zmianach i je uwzględnić. Jeszcze nie zdecydowałem czy będę modyfikował swój plik pod te zmiany czy wybiorę plik z przypisanymi klawiszami. W przypadku wyboru pliku np BMS - Pitbuilder musiałbym u siebie w różnych dokumentach SIOC oraz DMKeys8 zmieniać przypisania klawiszy. Następny problem to nowe callbacks oraz likwidacja niektórych starych. Jeszcze inne zmieniły swoje nazwy. Chcąc zachować swój stary plik key trzeba to uwzględnić. Pojawiły się nowe możliwości sterowania przełączników, które były atrapami. Tyle moich spostrzeżeń. Teraz moja prośba o pomoc.
Uruchamiam po 2 latach swój kokpit w BMS 4.32 i mam problemy. Te problemy są także w wersji 4.33 i dotyczą konfiguracji Cougara. Tutaj mały wstęp. Ja mam Cougara, ale problem dotyczy także Warthoga. Mój Cougar pracował poprawnie w opcji emulacji korzystając z profili Foxy. Te pliki TMJ oraz TMM pobrałem od Jangstang i je trochę zmieniłem pod swoje potrzeby, ale to było parę lat wstecz. Walczę z tymi plikami od 2 dni i mam pewien postęp, ale zastanawiam się czy nie zrezygnowąć z Foxy i wybrać opcję Windows. W tym momencie pytanie do kolegów pilotów. Każdy ma jakiegoś Hotasa i musi go zaprogramować. Kto ma Hotasa w opcji emulacji może to być Foxy lub Target a kto bez emulacji. Na tej podstawie podejmę dalsze testy. Może ktoś ma Cougara i pracuje z Foxy, może ktoś pracuje w opcji Windows.
Sprawdziłem jeszcze raz pliki w BMS 4.33 i zauważyłem, że zarówno BMS-Full jak i BMS-Pitbuilder mają dopisane DirectX co by sugerowało, że mogę pracować z profilami Dunc w Foxy pamiętając o ustawieniu set g_bHotasDgftSelfCancel 1
Natomiast plik BMS-Blank jest bez przypisań. Mam nadzieję , że koledzy włączą się to tego tematu.