Autor Wątek: Falcon BMS 4.33  (Przeczytany 49566 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
Odp: Falcon BMS 4.33
« Odpowiedź #75 dnia: Listopada 13, 2015, 09:46:49 »
Jeśli, pomimo prawidłowej konfiguracji serwer/klient, udostępnienia odpowiednich portów (konfiguracja firewalla, routera w domu), wciąź nie będziecie mogli się połączyć, to znak, że problem leży po stronie dostawcy internetu.

Czasem bywa tak, że postawić działającego serwera się nie da, ale można się podłączyć jako klient. Wówczas rozwiązqniem dla Was może być skorzystanie z serwera ogólnodostępnego np. Veterans Gaming gdzie można ustawić własną misję TE/dogfight, nawet z hasłem, aby nikt przypadkowy się nie doczepił.

Należy tylko pamiętać, że BMS 4.33 na serwerze VG chodzi w trybie 32bitowym.
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

« Odpowiedź #76 dnia: Listopada 13, 2015, 13:48:23 »
Właśnie obawiam się, że problemem jest dostawca. Jest to internet w akademiku, więc możliwe, że jakieś porty są poblokowane. No nic, dzięki za rady, będziemy jeszcze kombinować.

Poko

• Gość
« Odpowiedź #77 dnia: Listopada 13, 2015, 14:12:56 »
Tomala117 dał ci w ostatnim linku dobrą instrukcję. Ja dodam tylko, że powinieneś forwardować porty:

Dla BMS:
2934 - 2937

Dla IVC:
9987 - 9989

Host musi ustawić IP dla BMSa: 0.0.0.0
A dla IVC takie IP: 127.0.0.1

Dołączający się gracz musi wpisać prawdziwy adres IP hosta dla BMS i IVC. Chyba, że macie zamiar rozmawiać tylko przez TS, wtedy nie zaznaczasz okienek IVC przy stawianiu serwera.

« Odpowiedź #78 dnia: Listopada 13, 2015, 15:38:00 »
W 4.33 wygląda to trochę inaczej:

BMS needs UDP ports 2934 and 2935 to be opened.
IVC does not need any ports opened anymore.

BMS-Manual.pdf

Poko

• Gość
« Odpowiedź #79 dnia: Listopada 13, 2015, 16:18:18 »
Czyli się zmieniło w 4.33 (a może podałem ustawienia dla Falcon-Online.org?). RTFM! ;)

« Odpowiedź #80 dnia: Listopada 15, 2015, 00:34:09 »
Ok, udało się na tym ogólnodostępnym serwerze. Dzięki wszystkim za pomoc.

« Odpowiedź #81 dnia: Listopada 17, 2015, 10:39:00 »
Zastanawiałem się gdzie napisać o moich problemach związanych z BMS 4.33 tak aby wzbudzić jakieś zainteresowanie oraz uzyskać pomoc i doszedłem do wniosku, że ten wątek jest odpowiedni. Zajmuję się głównie budową kokpitu do Falcona co nie znaczy, że nie mam jakiegoś pojęcia o symulatorze. Koledzy którzy także budują swoje kokpity mam na myśli drejku oraz macieja jeszcze nie czują tych problemów. Mam nadzieję, że nowy pitbuilder Yossarian może bardziej pomóc, ponieważ jest aktywnym pilotem. Tyle wstępu a teraz krótko o problemach.
 Przeglądałem pobieżnie dokumentację 4.33. Jest dobrze zrobiona tzn. jest uporządkowana. Poprzednio tylko RedDog zrobił dobre dokumenty, które ułatwiły prace przy budowie kokpitu. Jest to istotne dla pitbuilderów oraz pilotów. Mamy wybór pliku konfiguracyjnego key z dobrym opisem. Jest kilka możliwości wyboru, można nawet wstawić swój z 4.32, ale trzeba pamiętać o zmianach i je uwzględnić. Jeszcze nie zdecydowałem czy będę modyfikował swój plik pod te zmiany czy wybiorę plik z przypisanymi klawiszami. W przypadku wyboru pliku np BMS - Pitbuilder musiałbym u siebie w różnych dokumentach SIOC oraz DMKeys8 zmieniać przypisania klawiszy. Następny problem to nowe callbacks oraz likwidacja niektórych starych. Jeszcze inne zmieniły swoje nazwy. Chcąc zachować swój stary plik key trzeba to uwzględnić. Pojawiły się nowe możliwości sterowania przełączników, które były atrapami. Tyle moich spostrzeżeń. Teraz moja prośba o pomoc.
Uruchamiam po 2 latach swój kokpit w BMS 4.32 i mam problemy. Te problemy są także w wersji 4.33 i dotyczą konfiguracji Cougara. Tutaj mały wstęp. Ja mam Cougara, ale problem dotyczy także Warthoga. Mój Cougar pracował poprawnie w opcji emulacji korzystając z profili Foxy. Te pliki TMJ oraz TMM pobrałem od Jangstang i je trochę zmieniłem pod swoje potrzeby, ale to było parę lat wstecz. Walczę z tymi plikami od 2 dni i mam pewien postęp, ale zastanawiam się czy nie zrezygnowąć z Foxy i wybrać opcję Windows. W tym momencie pytanie do kolegów pilotów. Każdy ma jakiegoś Hotasa i musi go zaprogramować. Kto ma Hotasa w opcji emulacji może to być Foxy lub Target a kto bez emulacji. Na tej podstawie podejmę dalsze testy. Może ktoś ma Cougara i pracuje z Foxy, może ktoś pracuje  w opcji Windows.
Sprawdziłem jeszcze raz pliki w BMS 4.33 i zauważyłem, że zarówno BMS-Full jak i BMS-Pitbuilder mają dopisane DirectX co by sugerowało, że mogę pracować z profilami Dunc w Foxy pamiętając o ustawieniu set g_bHotasDgftSelfCancel 1
Natomiast plik BMS-Blank jest bez przypisań. Mam nadzieję , że koledzy włączą się to tego tematu.

Offline Yossarian

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #82 dnia: Listopada 17, 2015, 11:12:29 »
Ja kiedyś miałem Cougara ale wtedy miałem Windows'a XP i tak jak Vito_zm używałem oprogramowania Foxy.
Po zmianie HOTAS na Warthoga przesiadłem się też na Windows 7, a oprogramowanie HOTAS realizuję wyłącznie skryptami.
Oprogramowanie z interfejsem graficznym TM HOTAS ma swoje zalety: prostotę, lepszą wizualizację ustawień, ale też ma wady: dużo więcej zabiera pamięci RAM i nie pozwala wykorzystywać wszystkich możliwości, które dają skrypty.

Ja polecam zrezygnowanie z Foxy i szybką naukę "skryptologii". To daje naprawdę dużo więcej możliwości. Po przesiadce na 4.33 praktycznie nic nie zmieniałem w ustawieniach.

Falcon 4 BMS, DCS, FSX, VR: Pimax8KX, TrackIR3 Pro+vector, Thrustmaster Hotas Warthog, Slaw Rudder, Windows 10 64b, 32GB RAM, AMD Ryzen 5 5600X , RTX3090

« Odpowiedź #83 dnia: Listopada 17, 2015, 17:56:00 »
Dzięki za szybką odpowiedź. Pobrałem plik Target v 1.0 i jest to alternatywa dla Foxy. Przy okazji rozebrałem drążek i sprawdziłem przycisk S3, który u mnie nie działa. Trochę dziwnie jest połączony 3 przewody, ale zgodnie z dokumentacją. Nie miałem cierpliwości do demontażu i sprawdzania, ponieważ jest tam trochę ciasno. Może zamówię ten przycisk i później się tym pobawię. Jest on głównie potrzebny do definiowania dodatkowych funkcji w Cougar, mnie na tym obecnie nie zależy. Myślę, że można to także zdefiniować z poziomu klawiatury. Jeszcze bawię się Foxy usuwając to co nadmiarowe i osiągam sukcesy. Trzeba maksymalnie zmniejszać ilość przypisań DirectX i zastępować przypisaniami klawiatury. Wprowadziłem także użyteczną funkcję use H1 as POV co daje mi widoki bez stosowania klawiatury. Pozostała jedna zagadka, którą muszę rozwiązać.
Myślę, że jak zmienię system na Win7 to zabiorę się za Target. Chciałbym jak najszybciej uruchomić 4.33 na tym co mam i zrobić modyfikację mojego pliku key sprawdzając działanie paneli. Później można się bawić w Win7, ponieważ jest już pewność, że to działało w XP. Wracając do mojego pytania o konfigurację Cougara to jestem ciekawy czy ktoś na forum ma to zrobione z poziomu setup BMS4 traktując joystick tak jak go widzi Windows.

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #84 dnia: Listopada 17, 2015, 18:31:01 »
Ja już Ci Vito pisałem w innym wątku, podobnie jak Yossarian, zrezygnowałem z programowania Cougara poprzez Foxy na rzecz prostej edycji plików .TMM i .TMJ w notatniku.
IMHO łatwiej w ten sposób tworzyć profil, choć później może jest trudniej zaprogramowane funkcje pokazać innym - jak przypisania klawiszy miałem na początku na kartce, a po paru dniach i tak to człowiek opanował.

W mnie Hat1 działa w trybie podstawowym jako "Trim", a razem z "shift" jako rozglądanie (awaryjnie, bo korzystam z TrackIR).

Jak na razie nie miałem siły, aby przerabiać profil pod nowe pliki *.key, więc do BMS4.33 wgrałem stary *.key z BMS4.32 i profil działa bez problemów.

Oczywiście Win7 (64bit).

13WELT YouTube Channel

« Odpowiedź #85 dnia: Listopada 17, 2015, 19:37:54 »
Ja też piszę pliki TMM oraz TMJ w notatniku, ale kompilacja oraz wgrywanie do Cougara przez Foxy. Też miałem trim oraz widoki przez H1, ale mam uszkodzony S3  muszę go kiedyś wymienić. Pliki key będą działać w 4.33, ale dla tych co już mają panele może w kilku miejscach trzeba będzie coś pozmieniać lub dodać.

« Odpowiedź #86 dnia: Listopada 18, 2015, 10:13:26 »
Pomału zaczynam ogarniać problem konfiguracji Cougara, który może pracować albo w trybie emulacji lub nie. Można mu przypisać klawiaturę lub nie. W tym drugim przypadku musimy pracować w opcji emulacji i przypisać przyciskom, hat i przełącznikom DirectX. Wybór opcji dokonujemy w CCP. Jeśli emulacja to potrzebujemy pliki TMJ oraz TMM, które compilujemy w Foxy i ładujemy do sterownika Cougara. I to cała filozofia. Można zrobić profil pod swoje potrzeby wykorzystując możliwości programowe Foxy opisane w Hotas Cougar Reference Book. Wracając do mojego profilu to już pracuje, ale chciałbym jeszcze zrobić pewne zmiany. Tutaj prośba do bip3r, czy mogę prosić o Twoje pliki TMM oraz TMJ, podam adres maila na pw.

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #87 dnia: Listopada 18, 2015, 23:34:51 »
Wysłane :)

13WELT YouTube Channel

dufay

• Gość
« Odpowiedź #88 dnia: Lutego 11, 2016, 00:08:02 »
Chciałem sobie ściągnąć, a tu taki psikus:
Hi Everyone:

You may have noticed that the post and associated thread for accessing the 4.33 install materials has been removed from public view. This is we hope a temporary measure.

The original Falcon 4.0 game has transferred to new ownership. The BMS group has been contacted by the new owners pointing out among other things that references to Atari being the owner are no longer correct. We are discussing this and related licensing issues with the new owners and we hope to have a resolution satisfactory to all shortly. In the meanwhile the owners of Falcon 4.0 have asked for removal of the links to the 4.33 installer and also to correct any statements in the web site here that incorrectly state ownership of Falcon 4.0. The BMS group is cooperating with those requests in service of reaching agreement with the new owners.

Thus the BMS group has requested of this site's admins and moderators that some changes be made to the site content where Atari was previously referenced and as of right now there is no offer a link to installer materials.

The BMS group would appreciate it if members of the community would also refrain from sharing or posting links to the 4.33 installer and avoid making reference to Atari as the owner of Falcon 4.0 (aside from in historical context). Support of the community in this matter will likely help simplify reaching the appropriate agreements with the new owners of Falcon 4.0.

We expect this situation to be temporary and soon resolved. As more information becomes available we will of course share that. In the meanwhile, we appreciate your patience and support.

dufay

• Gość
« Odpowiedź #89 dnia: Lutego 11, 2016, 08:34:19 »
Link do torrenta na szczęście nadal działa. Seedów nie brakuje.