Autor Wątek: Na warsztacie U-boot VIIC/41 "wersja atlantycka".  (Przeczytany 23096 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: Na warsztacie U-boot VIIC/41 "wersja atlantycka".
« Odpowiedź #45 dnia: Listopada 24, 2015, 20:13:11 »
Poszedł dziś Sidoluks. Eeeee, to nakłada się naprawdę spoko, niepotrzebnie panikowałem. Ten: http://drogerix.pl/userdata/gfx/0696b0ba3e3ba89c0596b9b56429ce96.jpg .
Dam dwie warstwy tak na wszelki wypadek, więc z całym schnięciem parę dni musi postać w spokoju.

« Ostatnia zmiana: Listopada 24, 2015, 22:39:41 wysłana przez YoYo »
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Qbeesh

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: Listopada 25, 2015, 11:50:31 »
Wypas!. Szkoda, że nie mam obecnie miejsca ani czasu. U rodziców figurka Kronikarza Space Marines od pół roku stoi w połowie zrobiona, a co tu dopiero mówić o przerzuceniu się na pancerkę albo coś podobnego... aero się kurzy. Zajebiste. Załoszuj złotawe elementy torpedy jakąś sepią, albo ciemnym ziemistym brązem. Brudzing i zardzewing - pierwsza klasa.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #47 dnia: Listopada 25, 2015, 14:52:34 »
Załoszuj złotawe elementy torpedy jakąś sepią, albo ciemnym ziemistym brązem.

No właśnie nie bardzo. O ile reszta może robić za brudasa, to torpedy to w zasadzie jednorazówki o które się dbało, pieściło, smarowało i podgrzewało. Prawie jak u mamy ; >. Jakby była zardzewiała to znaczyłoby, że słaby dowódca hihi.

www.yoyosims.pl

Qbeesh

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: Listopada 25, 2015, 15:09:52 »
Nie chodzi o rdzę, brud, zużycie czy niezadbany wygląd. Chodzi o zdefiniowanie trójwymiarowej bryły i nadanie jej głębi. A także wtopienie jej w resztę modelu. (najprościej:  z tyłu-ciemniej, z przodu-jaśniej),  Washing to nie tylko zabrudzenia i weathering. To też cieniowanie. A cienie tam by się przydały.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #49 dnia: Listopada 26, 2015, 09:57:44 »
Aaa, czyli mówisz o preshadingu? : >.

www.yoyosims.pl

Qbeesh

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: Listopada 26, 2015, 10:25:07 »
Może być pre-, teraz to bardzie post- ;) 

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #51 dnia: Listopada 28, 2015, 16:20:51 »
Podeschło można się brać za resztę. Zalania:

I po wytarciu.

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #52 dnia: Listopada 29, 2015, 11:33:30 »
No dobra, postarzanie skończone. Jest też sól ;>. Na koniec pójdzie mat, chociaż powiem, że ten cały weathering to w sumie i tak nieźle zmatowił model tworząc gdzieniegdzie mat, a gdzieniegdzie satynę, w sumie nawet by stykało jak jest, ale do przyzwoitości machne dziś matowym.

Nie ma to jak fotki za dnia, przy takim świetle to przynajmniej lepiej widać kolorki, nie jak na tych wieczorową porą ;).

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #53 dnia: Listopada 29, 2015, 17:22:58 »
Trochę się pokleiło dziś graty do kupy. Ten to miał ten kiosk rozbudowany...

Ps. a jakby ktoś chciał sobie zbudować własnego i pływającego to tu ;) : http://www.dailymail.co.uk/news/article-2176938/Homemade-U-Boat-sails-English-canal-goes-sale-30-000.html (przewińcie tylko na dół jak to w środku wygląda hehe).

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #54 dnia: Listopada 29, 2015, 19:45:35 »
Nie ma to jak fotki za dnia, przy takim świetle to przynajmniej lepiej widać kolorki, nie jak na tych wieczorową porą ;).

Szacun YoYo!!! Powiem Ci że obserwowałem od początku budowę tego modelu i mimo świetnie dopracowanych detali jakoś tak w całości średnio mi się to podobało. Teraz już wiem że to była kwestia sztucznego oświetlenia podczas robienia zdjęć. Dopiero w świetle dziennym widać ile roboty w to włożyłeś i jak doskonały jest efekt finalny. Jeszcze raz szczerze gratuluję  ;)

P.S. Ostatnio u siebie w mieście miałem okazję zobaczyć na wystawie w jednej z galerii handlowych, model kartonowy Bismarck'a, wykonany przez użytkownika Art z forum kartonwork.pl.
Przyznam że szczena opada, szczególnie jeśli weźmiemy pod uwagę że to model kartonowy. Dla zainteresowanych przebieg budowy modelu:

http://www.kartonwork.pl/forum/viewtopic.php?t=14110

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #55 dnia: Grudnia 01, 2015, 22:07:25 »
Szacun YoYo!!!

Podziękował! No światło jak widać sporo daje, co prawda można doświetlić jakimiś ostrymi żarówami, ale to i tak nie to co dzienne dla pokazania szczegółów. W świetle o ciepłych barwach niestety kolory ciemnieją dla oka i to sporo (jak widać).
Ten model Bismarcka znam, niesamowity czadzik. Gościu zdaje się robił go kilka lat nawet, posty dawał między 2010, a 2014.

Mały udpate. Jak ładawnie torpedy, to port, jak port to wcześniej parada, a jak parada to musi być flaga Kriegsmarine. Nie miałem tego w planach ale dojdzie, chociaż zestaw tego nie zawierał. Malusia, fotka może dobrze tego nie oddaje. Poszło na papier kredowy, tu po retuszu malarskim i luźnym kształtowaniu na wietrze  :icon_wink: . Na to lakier by papier nie zżółkł w tym dziesięcioleciu...

www.yoyosims.pl

Poko

• Gość
« Odpowiedź #56 dnia: Grudnia 01, 2015, 22:26:59 »
Miodzio! Masz talent kolego.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #58 dnia: Grudnia 02, 2015, 23:26:06 »
Tu jedno ze zdjęć modelu Siary:
https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xat1/n31.0-8/1292836_590115531071199_962069481_o.jpg

Spokojnie dobijasz Yoyek do jego precyzji :)

Jakby ktoś chciał pooglądać arcydzieła Siary to jest na FB pod nazwiskiem Apoloniusz Musiałek.
Wybacz że trochę zaśmiecam wątek ale od czasu uboota Siary nie widziałem równie dobrego jak Twój :)
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #59 dnia: Grudnia 03, 2015, 10:51:07 »
Zaraz, zaraz to TEN właśnie to Siary? No znam go doskonale, nawet był w postach wcześniej tutaj. Cudo i kupa roboty. Praca mistrza Yody, ja to najwyżej młody padawan Skywalker przy tym ;> . Na obronę mogę podać jedynie, że ten to 1:72, a ja dziergam w 1:144 więc w skali dwa razy mniejszej, chociaż pozostaje mieć nadzieję, że Siara może by się nie powstydził mając go przy kibelku ;>.

www.yoyosims.pl