Autor Wątek: Modernizacja Thrustmaster F-22PRO i F-16TQS na USB - specjalista poszukiwany  (Przeczytany 5360 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Modernizacja Thrustmaster F-22PRO i F-16TQS na USB - specjalista poszukiwany
« Odpowiedź #30 dnia: Listopada 13, 2016, 21:00:21 »
Ja mam wersję z ciągniętymi  kablami.... wszystkimi. Oddzielnie TQS i F-22. TQS mam stareńkiego, jeszcze od FLCS. Jestem w trakcie modernizacji kilku przełaczników. Tzn. mój Szanowny Kuzyn jest...... Ja jestem tylko kierownikiem projektu:)
Pozdrawiam,
Stulee

Odp: Modernizacja Thrustmaster F-22PRO i F-16TQS na USB - specjalista poszukiwany
« Odpowiedź #31 dnia: Listopada 13, 2016, 21:09:08 »
Dobrze mieć takiego kuzyna :)
Dzięki za odpowiedź, tak podejrzewałem, że nie może być za łatwo :)
A przepraszam, że spytam z jakiego miasta jest Szanowny Kuzyn, jeśli z W-wy to może by chciał pobawić się w reanimację drugiego zestawu (oczywiście nie bezinteresownie) :)

« Odpowiedź #32 dnia: Listopada 13, 2016, 21:26:22 »
Jeżeli Szanowny Kolega może poczekac do lutego, to myślę, że da się to zrobić. Obecnie jestem "wyjechany", więc łaczność z Kuzynem jest utrudniona. Z drugiej jednak strony, to nic trudnego jeżeli jesteś w posiadaniu płytki PCB, o której pisałem wcześniej. Strasznie ułatwia pracę. Na początek przetestuj kilka przełączników. Koniecznie zaopatrz się goldpiny itp....
Aha ..... miasto nie ma znaczenia.

« Odpowiedź #33 dnia: Listopada 13, 2016, 22:17:23 »
Liczyłem na listopad, ewentualnie początek grudnia. Zima to okres kiedy w miarę wolnego czasu intensywnie zasiadam przed symkiem, w lutym to raz że jakieś nartki/deska, a dwa że powoli zacznę się przymierzać do latania modelami.
To chyba nie mam wyjścia tylko muszę spróbować - nie znoszę lutowania, ale trudno :)
Ale dzięki :)
A jakie goldpiny?

« Odpowiedź #34 dnia: Listopada 14, 2016, 08:22:54 »
Już wiem co to goldpiny :)
Używałem takich, nie wiedząc że się tak nazywają.
No cóż, człowiek uczy się całe życie.

« Odpowiedź #35 dnia: Listopada 14, 2016, 10:21:01 »
Ciekawe rozwizanie jest do TQS Cougar http://realsimulator.com/html/tusba.html.
W najbliższym czasie planuję zakupić do mojego zestawu Suncom F-15/SFS takie coś: http://realsimulator.com/html/fusba.html.

« Odpowiedź #36 dnia: Listopada 14, 2016, 16:28:48 »
Zgadza się, fajne, ale nie do starego TQS-a, zdaje się że coś chyba z rok temu pisałem do nich maila z pytaniem czy mają coś do reanimacji zestawu F22+TQS i odpowiedzieli negatywnie.

« Odpowiedź #37 dnia: Stycznia 13, 2017, 14:20:17 »
W dniu dzisiejszym otrzymałem przesyłkę od Leo Bodnara z płytką i układem BU i wejściem USB do reanimacji F22 + TQS. Co ciekawe w opakowaniu były dorzucone gratis goldpiny.
Wymyśliłem sobie, że płytkę schowam w obudowie F22, kable do TQS-a wyprowadzę na zewnątrz i jakąś wtyczką chciałbym połączyć je z kablami wychodzącymi od TQS-a. Jaki rodzaj wtyczki wybrać, aby z jednej strony było jak najprościej, a z drugiej łączyło solidnie i dało się odłączać/podłączać?
Jeśli ktoś ma jakieś propozycje i pomysły będę zobowiązany za sugestie :)

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #38 dnia: Stycznia 13, 2017, 14:24:33 »
A ile pinów musi być we wtyczce?
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #39 dnia: Stycznia 13, 2017, 14:49:41 »
Słusznie, nie podałem szczegółów:)
Rysunek połączeń jest w poście nr. 2 tego wątku, czyli jak dobrze liczę TQS jest podłączony do płytki 20 kabelkami.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #40 dnia: Stycznia 13, 2017, 18:02:07 »
Chciałem zasugerować gniazdo "com" ale to tylko 9 pinów ale za to można je dokręcić śrubkami. To może LPT? :D
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #41 dnia: Stycznia 13, 2017, 19:38:54 »
Dzięki wielki :)
Trafiłem na jakąś stronę sklepu z różnościami elektronicznymi i też pomyślałem o LPT, albo jeszcze opcja dwóch gniazd, jednego nad drugim (mogę jakąś skrzyneczkę z cienkiej sklejki polaminowanej wydłubać i tam to zainstalować).

« Odpowiedź #42 dnia: Stycznia 13, 2017, 19:59:53 »
To zgrabnie wygląda i 26 torów.
https://www.piekarz.pl/pl/?item=45764

« Odpowiedź #43 dnia: Stycznia 14, 2017, 15:15:17 »
Fajne :)
Dzięki

« Odpowiedź #44 dnia: Stycznia 29, 2017, 21:56:16 »
Zabrałem się za reanimację najpierw F22. Joy już działa i część przycisków. Hat 1 jest dobrze wytłumaczony w instrukcji, natomiast mam kłopot z Hatem 2,3,4.
Stąd pytanie do Kolego Stulee. Z polutowanych przełączników Hat wynika że każdy z hatów ma jeden kabel wspólny, podobnie do hat 1, natomiast z diagramu i instrukcji wynika że hat 2 i połowa hat3 ma jeden wspólny idący do rzędu 2, natomiast druga połowa hat 3 i hat 4 ma tez jeden wspólny idący do rzędu 3. Trochę się to nie zgadza z polutowanymi kabelkami na hat 3, gdzie tylko 1 kabelek jest wspólny, a nie 2x2. Czy ja jakoś źle patrzę, czy mam podzielić ten wspólny na hat 3 na 2 po 2. A może prościej, czy Kolega ma może jakieś własne notatki, który kabel do czego?