Witam
W końcu się złamałem i kupiłem ten monitor z G-Sync. Padło na Acer XB271HU (1440p, IPS, G-Sync, 165 MHz, 4 ms). Droga zabawka, nie warta raczej swojej ceny - ale tego miałem akurat świadomość i mogłem sobie w tym momencie finansowo na taką zachciankę pozwolić. Co do działania G-Sync - nie mam żadnych zarzutów, w końcu wiem jak to działa, efekty są rewelacyjne jeśli chodzi o płynność obrazu.
Chciałem natomiast skupić się na jakości matrycy IPS, a konkretnie zjawisku "IPS Glow" (nie wiem jaki jest tego polski odpowiednik - srebrzenie ekranu?). Kolory w monitorze prezentują się rewelacyjne i na początku (przy świetle dziennym) nie było się do czego przyczepić. Schody zaczęły się po zmroku, w czasie grania w dość ciemnym pokoju (czyli tak jak lubię). Normalnie określiłbym to jako nierównomierne podświetlenie, ale jeśli dobrze rozumiem to zjawisko "IPS glow" to chyba trochę coś innego. W moim przypadku dotyczy to głównie prawego dolnego narożnika oraz lewego górnego. Wygląda to jak taka "mgiełka", która pokrywa ekran. Jest to widoczne wyłącznie na czerni i na dodatek praktycznie tylko po zmroku (gdzieś wyczytałem, że monitory IPS nie są stworzone do grania po ciemku - noż k..... bez jaj!). Z tego co zdążyłem sprawdzić po fakcie - ten monitor po prostu tak ma i wielu ludzi zgłasza takie zjawisko (jest bardziej lub mniej rozległe, z tego co widzę - u mnie nie jest jeszcze tak źle).
Niby traktuje się to jako coś normalnego i typowego dla matryc IPS, ale kurde - powiem szczerze, że za tą cenę spodziewałem się, że matryca jest lepszej jakości. Nie jest to na razie jakoś bardzo uciążliwe, bo jak wspomniałem dotyczy tylko czerni i używania monitora po zmroku, ale jednak jestem nieco zawiedziony. Zastanawiam się czy nie lepiej było wziąć wariant tego monitora z matrycą TN (tańszy o 800 zł, jeśli dobrze pamiętam), bo może tam paradoksalnie matryca jest lepsza w ogólnym odbiorze.
Jakie są wasze doświadczenia ze zjawiskiem IPS Glow? Czy jest to traktowane jako powód do reklamacji? Zastanawiam się nad zwrotem, choć z drugiej strony poza tym niuansem (ale dość istotnym), to z monitora jestem zadowolony (barwy wyglądają rewelacyjnie i nie ma żadnych bad pixeli).
PS. W przypadku ASUS PG279Q problem występuje również, z tego co wyczytałem. Może nawet w jeszcze większym stopniu.