Adaptery Serial/Bluetooth, jak HC05, HC06, XM-15 pracują w dwóch trybach:
- normalny tryb komunikacji, połączenia:
Adapter TX - badany układ RX
Adapter RX - badany układ TX
GND - GND
VCC - VCC
i nic więcej. Zakładam, że jest już sparowany z PC i widoczny w systemie jako dodatkowe jeden/dwa porty COM. Po włączeniu zasilania dioda miga dość szybko. Uruchamiamy PuTTy, czy inny terminal w PC i wybieramy numer COM wykrytego wcześniej adaptera, prędkość transmisji (fabrycznie 9600) i resztę parametrów jeśli potrzeba. Po ustanowieniu połączenia dioda moga dwukrotnie co jakiś czas. (tak jest w HC05, XM-15 może mieć inaczej). Układ jest gotowy do pracy.
- tryb komend AT. Jest to jakby wejście w ustawienia adaptera. W tym trybie przyjmuje on tylko zestaw komend, których wykaz można znaleźć w sieci. Ustawia się np. standardową prędkość transmisji, czy nazwę adaptera z jaką pojawi się on po przeskanowaniu otoczenia przez Bluetooth. Żeby ten tryb odpalić potrzebna jest zazwyczaj jakaś dodatkowa operacja. W HC05 musiałem zewrzeć jeden z pinów do masy i przeresetować adapter. W XM-15 jest to chyba ta linia CE. Ale, ale... jak to bywa z chińskimi producentami, wcale tak nie musi być, często istnieje kilka wersji sprzętowych pod tą samą nazwą. Najlepiej zajrzeć do dokumentacji, która niestety napisana jest w czystym Chinglish prosto z translatora.
W zasadzie użycie tego trybu nie jest potrzebne do normalnej pracy, używamy go jedynie, gdy chcemy zmienić jakieś ustawienia.
Do przetestowania komunikacji PC<-->XM-15 należy:
1. Zewrzeć TX z RX w XM-15, utworzy to pętlę.
2. Uruchomić program terminala na PC. Nie wiem czy to wina mojego systemu, czy programu, ale nie udało mi się jeszcze poprawnie nawiązać połączenia przy pomocy Terminal1.9b. Listuje wszytkieg porty COM, ale w rozwijanym menu są tylko dwa, nie te co trzeba oczywiście. Oprócz PuTTy używam i polecam również
Termite, jest nawet w polskiej wersji językowej.
3. Prosto z fabryki XM=15 ustawiony jest na 9600baud, 8N1, itd. Standardowe ustawienie.
4. Wpisujemy cokolwiek i wysyłamy. To samo powinno wrócić z powrotem.
Jeszcze odnośnie numerów COM. Po wykryciu adaptera przez Win pojawiają się u mnie dwa nowe numery. Jeden z nich nie działa. Trzeba spróbować obydwóch lub zajrzeć głębiej w ustawienia sprzętowe XM-15. Gdzieś tam powinien pojawić się właściwy numer.
Jeśli tak jest, to komunikacja działa. Zostawiamy już to 9600 i w programie joysticka zmieniamy linijkę
Serial1.begin(115200); na Serial1.begin(9600);