Testowałem podstawy/stojaki
MONSTERTECH STANDARD
MONSTERTECH LONG
MONSTERTECH MOUSE EX
WHEELSTAND PRO SUPERWARTHOG
Skupię się na minusach bo plusy chyba wszyscy znają
MONSTERTECH STANDARD
Jeżeli chodzi o Monstertech to wykorzystuje on zacisk stolarski pionowy Bessey i profile aluminiowe ze złączkami, które można wyszukać w necie.
Podstawową wadą tego urządzenia jest to, że się zgina (ramię jest za długie, zastosowane materiały za cienkie i zbyt giętkie brak kątowników itp. głównie chodzi o część odpowiedzialną za mocowanie bazy drążka)
co przy np. ForceSensing jest moim zdaniem niedopuszczalne. Przy zwykłym użytkowaniu jest to niezauważalne, ale perfekcjoniści tego raczej nie zaakcepują. Większość użytkowników raczej tego nawet nie zauważy. Moim zdaniem za proponowaną cenę powinno być to lepiej zaprojektowane.
Filmy na których widać zginanie:
https://youtu.be/1fDfnafFk44?t=16https://youtu.be/TAEO5w81rVE?t=247MONSTERTECH LONG
Zgina się w podobny sposób co wersja standard. Niby dolna półka jest dłuższa, ale siły są większe, dłuższe ramię.
Moim zdaniem jest za krótka a testowałem przy 12cm "przedłużaczu". Standardowo powinno być tak że ramię oparte na udzie i podstawa dłoni powinna spotykać się z podstawą rękojeści. Tutaj niestety rękojeść jest za wysoko tzn. nie da się niżej ustawić podstawy, brakuje cm. Da się z tym żyć ale do perfekcji daleko.
MONSTERTECH MOUSE EX
Spełnia swoje zadanie, tylko cały ten mousepad jest przyklejany na "naklejki", pytanie jakiej jakości są te naklejki, ile wytrzymają?
WHEELSTAND PRO SUPERWARTHOG
Moim zdaniem lepsze/stabilniejsze od Monstertech ale też "zgina się" minimalnie i jest to chyba problem, który będzie występował zawsze przy
jednym punkcie zaczepienia. Zdaje się zginać mniej niż Monstertech ale są to tylko wrażenia pamięciowe, nie porównywałem tego z "chyłometrem".
Można zainstalować drążek z przedłużaczem, ale trzeba spiłować/skrócić centralną rurę mocującą. Zakres wysokości bardziej ergonomiczny niż w przypadku Monstertech.
Całość jest raczej do ustawienia "na stałe" z osprzętem waży chyba ponad 20kg więc problematyczne jest składanie/rozkładanie tegobez uszkodzenia podłogi/dywanu. Dodatkowo żeby wszystko mniej się bujało trzeba bardzo mocno dokręcić zaciski, pytanie ile wytrzymają ciągłe skręcanie i rozkręcanie, w moim przypadku oprócz zaciskania klamek musiałem je jeszcze dokręcać żeby konstrukcja była bardziej stabilna. Producent przestrzega (instrukcja) przed zbyt silnym dokręcaniem. Pod podstawą można zainstalować hub USB tak żeby wszystko było pod jednym kablem co jest bardzo wygodnym rozwiązaniem.
Istnieją jeszcze mocowania od VKB i VPC które wydają się być bardziej stabilne/pancerne i chyba mniej się zginają ale
nie podobają mi się wizualnie. Co do tego nie mam pewności, ale są też przeznaczone tylko do konkretnych modeli "tylko ze stajni..."