Autor Wątek: Brak oświetlenia ulic w P3D v3 po zainstalowaniu ORBX Global i ORBX Vector.  (Przeczytany 2042 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Witam serdecznie, nazywam się Rafał jestem tu nowy i tak w dwóch słowach o moich przygodach w FS. Wystartowałem ok 15 lat temu na FS2004 później FSX, a następnie długa przerwa. Około 3 lata temu wróciłem do FSX oraz dokupiłem pewne dodatki typu PMDG itd.
Wszystko pięknie gdyby nie to, że przy wysokich ustawieniach FSX ścina nawet przy dobrym cfg. Dlaczego? Wiemy, że w gruncie rzeczy korzysta z 1 jednego rdzenia prawie bez GPU oraz 4GB RAM max.

Win7
I7 4790K
16 gb Ram
Płyta Asus Gaming 5
GTX 760 2GB

Do rzeczy. Postanowiłem zrobić przesiadkę na P3D rezultat? Oszałamiająca grafika, piękna wydajność -  bomba no! Wreszcie widzę zużycie ośmiu wątków i karty graficznej. Postanowiłem doinstalować FTX ORBX Global oraz ORBX Vector w wersji 1.30 i tu pojawia się problem. Mianowicie przy instalacji FSX w nocy widoczne są świata w miesicie latarnie itd. (road lights), natomiast po instalacji w P3D v3 nie ma ich po uprzednim zaznaczeniu ptaszka w FTX Center. Próbuję to rozgryzłszy 3 rozgryźć trzeci dzień i nic, więc zwracam się o waszą pomoc co jest nie tak.
Dziękuje za odpowiedz i pozdrawiam.

1. Pisownia i interpunkcja.
2. Polskie znaki.
3. Regulamin.
4. Nazwa tematu.
« Ostatnia zmiana: Września 14, 2016, 17:50:25 wysłana przez KosiMazaki »

Odp: Brak oświetlenia ulic w P3D v3 po zainstalowaniu ORBX Global i ORBX Vector.
« Odpowiedź #1 dnia: Września 14, 2016, 19:01:26 »
Do KosiMazaki !

Dzięki tobie przypomniały mi się czasy podstawówki, za co jestem ci wdzięczny.  :) :)
Te dyktanda i kartkówki, coś pięknego. Obiecuje że dołożę wszelkich starań by poprawić błędy. Naprawdę to poczułem.  ;D
Pierwszy raz spotykam tak fantastycznego moderatora, może to dlatego iż ostatni mój post w sieci, był bardzo dawno temu, a wtedy moderatorzy nie bawili się w tak szczegółowe poprawki.
Szacunek i pozdrawiam.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: Brak oświetlenia ulic w P3D v3 po zainstalowaniu ORBX Global i ORBX Vector.
« Odpowiedź #2 dnia: Września 14, 2016, 21:00:39 »
Czy instalowałeś na koniec ORBX libs?

Tu przykład, że w P3Dv3 u mnie wszystko działa jak pod X:

webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #3 dnia: Września 14, 2016, 21:54:38 »
Nie nie instalowałem, czyżby to był problem ?  :x

« Odpowiedź #4 dnia: Września 14, 2016, 22:46:28 »
Jak mogę doinstalować ORBX libs ?

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #5 dnia: Września 14, 2016, 22:50:57 »
Jak mogę doinstalować ORBX libs ?

https://www.fullterrain.com/support Obecnie jest juz v.906 - zawsze to instalujesz na koniec.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #6 dnia: Września 15, 2016, 00:17:43 »
W dwóch słowach ! Jesteś wielki pobrałem i zainstalowałem, działa !
Problem w tym iż w FSX nie było takie potrzeby.
Jeszcze jedno pytanie, mam kilka dodatków z fsx jak Balice 2012, po "ręcznej instalacji nie ma świateł w nocy na podejściu, wiesz może co z tym zrobić mistrzu ?

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #7 dnia: Września 15, 2016, 07:42:40 »

Problem w tym iż w FSX nie było takie potrzeby.

To dobrze, że udało się rozwiązać problem. Tu też zawsze na koniec musisz instalować ten plik ORBX Libs w wersji dla FSX - po instalacji wszystkich dodatków od FTX.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #8 dnia: Września 15, 2016, 09:08:11 »
Czy jest możliwość, ustawiania zasięgu wczytywania światełek ?

« Odpowiedź #9 dnia: Września 15, 2016, 20:26:57 »
Raf1986 pamietaj ze plik orbix library zmienia sie co jakis czas.Gdy wypuszczaja nowa scenerie przewaznie wychodzi tez ten plik a to dlatego ze zawiera on obiekty potrzebne dla tej scenerii.
Jeśli raz posmakowałeś latania, będziesz już zawsze chodził z oczami utkwionymi w niebo; bo tam byłeś i zawsze będziesz chciał tam wrócić.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #10 dnia: Września 16, 2016, 09:34:02 »
Zasiegu nie ma ale jest jakby intensywnosc oswietlenia i to mozesz regulowac.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #11 dnia: Września 16, 2016, 18:34:10 »
Mam jeszcze kilka pytań. Czy da się do instalować Balice 2012 od Drzewieckiego.
Czy cfg w P3D, również trzeba twekować jak w FSX ? Mam na myśli dodanie dwóch podstawowych tweaków.

Czy będzie widoczna różnica w wydajności, pomiędzy GTX760 a GTX1070 ?
Pozdrawiam i dzięki
« Ostatnia zmiana: Września 16, 2016, 20:02:03 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #12 dnia: Września 16, 2016, 20:34:27 »
Jasne ze sie da.Mozesz instalowac jakie chcesz dodatki to nic nie zmieni dla FTX GLobal.
P3D nie trzeba tweekowac.W necie mozesz jednak znalezc nieraz cos i sprobowac jak ci to bedzie dzialac.Zawsze zrob sobie kopie zapasowa aby jak cos przywrocic zmiany.
Odpowiedzi na ostatnie pytanie nie udziele ci jednak bardzo precyzyjnej ale watpie by ta zmiana dala duzego kopa.
P3D to nadal sim dla CPU, chociaz poprawiono obsluge GPU wzgledem FSX.Nie spodziewal bym sie skoku klatek np.30-40.
Jeśli raz posmakowałeś latania, będziesz już zawsze chodził z oczami utkwionymi w niebo; bo tam byłeś i zawsze będziesz chciał tam wrócić.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #13 dnia: Września 16, 2016, 20:44:32 »
Raf1986, prośba o trzymanie się wątku który założyłeś. Zadajesz tutaj kolejne pytania, które są od czapy w kwestii działania świateł pod FTX. Użyj szukajki i napisz w odpowiednich tematach pytania lub załóż nowy. Tworzy się chaos. Tutaj dbamy o ortografię oraz ordnung, jak w dobrej niemieckiej szkole lotniczej ;) .

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #14 dnia: Września 17, 2016, 17:18:56 »
Właściwie to, chciałem uniknąć zakładania kolejnego wątku. Ok
Dzięki panowie za podpowiedzi.