Sorki za post pod postem - może Administracja połączy?
Nie wiem już skąd u mnie wzięło się przekonanie, że patch 5.0, czyli Afryka Północna będzie darmowy? Analizując od nowa pierwsze oświadczenia TF i obecne nie znajduję tam nic takiego. Wręcz przeciwnie - od początku wspomina się o Afryce jako pierwszym komercyjnym dodatku.
Kolejność publikacji prac ma być następująca:
1 Zbiorczy patch (3.0-4.312 - nic nowego) dystrybuowany przez Steam jako opcjonalna aktualizacja.
2 Zbiorczy patch (3.0-4.312) zostanie przekompilowany, by być w zgodzie z oryginalnymi standardami CoD, za pomocą otrzymanych od 1C narzędzi i dostępu do kodu źródłowego gry. Będzie to oficjalna aktualizacja, dystrybuowana tylko przez Steam. Jako bonus mają być dołożone jakieś małe dodatki o których na razie cicho sza. Aktualizacja ta będzie darmowa.
3 Pierwszy płatny dodatek: Afryka Północna
Jeśli chodzi o dodanie współpracy z DX11, to sprawa wg mnie jest niejednoznaczna. W jednym miejscu piszą, że będzie to dodane w oficjalnym, już przekompilowanym, darmowym dodatku. W drugim, że będzie to dostępne dopiero w płatnej wersji 5.0 czyli Afryka.
Jak by na to nie patrzeć - dobra wiadomość. Gra ożyje i jest nadzieja na dalszy rozwój. Do póki nie sięgnie ona frontu wschodniego - jest nadzieja na realistyczne osiągi samolotów dostępnych w grze.
Pojawiająca się również konkurencja dla serii BoS/BoM powinna pozytywnie wpłynąć na rynek.