Autor Wątek: Budowa mojego pierwszego kokpitu  (Przeczytany 4345 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Budowa mojego pierwszego kokpitu
« dnia: Grudnia 22, 2016, 10:01:33 »
Witam
Zacząłem budowę lewej i prawej konsoli (na razie pracuję nad prawą), dzisiaj ją przytnę, wyrównam i pomaluję na czarno ale nie wiem jak się zabrać za napisy, może ktoś z szanownych kolegów by podpowiedział?
Pozdrawiam Jacek 

Odp: Budowa mojego pierwszego kokpitu
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 22, 2016, 10:47:26 »
Zanim cokolwiek wytniesz i wygładzisz polecam zbudować w głowie jakiś plan i koncepcję budowy kokpitu. Unikniesz marnowania swojej pracy i środków. Odrobina wiedzy i doświadczenia w majsterkowaniu mocno wskazana. Chęci i zapał w samodzielnym poszukiwaniu rozwiązań napotykanych problemów również. Inaczej wygląda  to na słomiany zapał.
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 22, 2016, 11:07:38 »
Tzn znaczy mam już koncepcję jak to będzie wyglądać, rozrysowałem sobie na brudno i zacząłem już budować prawą stronę, na razie wygląda to tak, dzisiaj chciałem to dopracować i pomalować:

« Ostatnia zmiana: Grudnia 22, 2016, 11:32:46 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 22, 2016, 11:28:56 »
Przepraszam źle umieściłem zdjęcie, oto foto, a raczej link do strony bo nie wiem jak umieścić foto. Wklejam adres zdjęcia pomiędzy [img][img] a zdjęcie się nie wyświetla co to może być za przyczyna? http://www.fotosik.pl/zdjecie/6cca1292c49b87b4.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 22, 2016, 11:32:29 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 22, 2016, 12:20:14 »
Polecam też eksperymentowanie z kartonem, taśmą itp itd. Lepiej zbudować coś "na krótko" posiedzieć dzień czy dwa, sprawdzić czy jest wygodnie, a dopiero potem wykonać finalną wersję w twardym materiale.

« Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 22, 2016, 12:48:19 »
Przepraszam źle umieściłem zdjęcie, oto foto, a raczej link do strony bo nie wiem jak umieścić foto. Wklejam adres zdjęcia pomiędzy [img][img] a zdjęcie się nie wyświetla co to może być za przyczyna? http://www.fotosik.pl/zdjecie/6cca1292c49b87b4.

Nie wstawiaj adresu strony tylko zdjęcia. To znaczy otwórz zdjęcie na stronie fotosik, powiększ, wciśnij prawym przyciskiem myszy  na fotce"właściwosci" i tam znajdziesz adres URL fotki. Ten wląśnie wstaw u nas na stronie.

PS. 1. Ja dzisiaj pewnie dokończę panel z TACA, ILS i światłem zewnętrznym, zostały mi tylko jeden wyświetlacz i dwa potencjometry. Po tem zabieram się za ponowne wycięcie UFC :) .
      2. Poproś o przeniesienie tematu do działu "Sprzęt wykonany samodzielnie " .
Latamy dzisiaj?

Oficer polityczny Padi-Van. (Prostak-1)

« Odpowiedź #6 dnia: Grudnia 23, 2016, 07:57:47 »
Witam ponownie
Bardzo proszę administratorów o przeniesienie tematu do działu "Sprzęt wykonany samodzielnie"

Dziękuję za podpowiedzi. Niestety nie udało mi się wczoraj pomalować kokpitu, może dzisiaj i zrobię foto jak wygląda i opiszę jak chciałem zrobić.

« Odpowiedź #7 dnia: Grudnia 24, 2016, 08:22:28 »
Mam do was pytanie jak zrobić napisy na konsoli?
Konsole z przełącznikami, podstawki pod joystick i przepustnicę wykonałem z paneli podłogowych, będą one zamontowane do boku fotela. Zrobiłem zdjęcia jak mniej więcej chciałem zrobić kokpit, prawa konsola jeszcze nie jest zamontowana, ułożyłem tylko do zdjęcia. Obok konsoli z przełącznikami jest miejsce na joystick. Z lewej strony będzie tak samo, panel z przełącznikami i miejsce na przepustnicę.

Brakuje jeszcze kilku przełączników, po świętach dotrą.

Klawiatura będzie trochę w inny miejscu zamontowana, ale to później
Chyba będę malował jeszcze raz ale matem ponieważ pomalowałem połyskiem i bardzo widać paluchy.  W późniejszym czasie chciałem zbudować też wyświetlacze jak kolega "=OPS=padonis".

« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 03, 2017, 18:39:06 »
Zbudowane już mam oba panele prawi i lewy, po przełączniki niestety jeszcze nie dojechałem, ale w przyszłym tygodniu już przywiozę. Zawiozę też panele do grawerowania i mam dużą prośbę o kontakt z kolegą Damosem w sprawie DMkeys8, czy wykonał by mi tą płytkę? Z góry dziękuję
Troszkę słabej jakości foto ponieważ robiłem telefon.

« Ostatnia zmiana: Stycznia 03, 2017, 19:13:09 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 03, 2017, 20:39:33 »
Panele z napisami na razie na komputerze

« Ostatnia zmiana: Stycznia 03, 2017, 20:45:09 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #10 dnia: Lutego 23, 2017, 12:39:24 »
Witam, po dłuższej przerwie.
Mam wykonane już panele z napisami, zamontowane przełączniki i podłączone kabelki, teraz prośba do was jak to podłączyć do kompa, niestety nie jestem elektronikiem, ale będę próbował. Pisałem do użytkownika Damosa o wykonanie płytki DMKeys8 niestety kolega chyba bardzo zajęty. Proszę o pomoc jak to wszytko ogarnąć. Jeszcze jest jeden mały panel z "GEAR, LIGTHS LAND, ANTISKID" Który jeszcze nie dokończyłem.
Przepraszam za zdjęcia trochę słabej jakości bo robiłem telefonem.

« Ostatnia zmiana: Lutego 23, 2017, 12:54:22 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #11 dnia: Lutego 23, 2017, 13:04:22 »
Daemos wykonał już płytki. Sam właśnie poprosiłem o jedną i miał mi wysłać ale mówił, że zrobił więcej. Obecnie wyjechał na tygodniowy urlop chyba. Następną metodą jest Arduino i DCS-Bios.
Waday Wady i zalety - Arduino jest prostrze prostsze a płytki tańsze, no i większa skala zastosowań, jednak zazwyczaj przypisuje sie się je do jednego samolotu. Płytka od Damosa jest trudniejsza w uruchomieniu ale dziłą działa na zasadzie wirtualnej klawiatury, wiec więc możesz ją zastosować do wszystkich samolotów.
Ja mam to i to.
« Ostatnia zmiana: Lutego 23, 2017, 13:33:33 wysłana przez KosiMazaki »
Latamy dzisiaj?

« Odpowiedź #12 dnia: Lutego 23, 2017, 14:56:03 »
Niech będzie Arduino. Jaki wybrać i gdzie najlepiej kupić? Na stronie np: http://nettigo.pl są różne UNO, MEGA, YUN, FIO. Proszę o konkretne namiary z góry dziękuję.
« Ostatnia zmiana: Lutego 23, 2017, 15:50:41 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #13 dnia: Lutego 23, 2017, 15:49:39 »
Najczęściej różnice to ilość wejść, MEGA ma 52 wejścia + 10 analogowych (można też ich użyć jako zwykłe), Uno ma 13 wejść + 6 analogowych. Tu wszystko zależy gdzie chcesz ich użyć i ile masz  przełączników i przycisków do podłączenia. Przycisk-przełącznik jednopolowy wymaga jednego wejścia, przycisk-przełącznik 2-3-4 polowy odpowiednio więcej. Dzwigniowe są oczywiście jedno i dwupolowe, przycisk jest jednopolowy. Policz teraz ile czego masz, no i zobacz ile po której stronie, kiepsko się lata z kabelkami po całym kokpicie, lepiej dać po Arduino na stronę.

Arduino najczęściej nabywam tutaj:   http://allegro.pl/klon-arduino-mega2560-r3-atmel-atmega2560-avr-usb-i6543166587.html

http://allegro.pl/promocja-arduino-uno-r3-atmel-atmega328-klon-avr-i6561236135.html
Latamy dzisiaj?

« Odpowiedź #14 dnia: Lutego 23, 2017, 16:20:59 »
Przewody już mam pociągnięte pod biurko nie przeszkadzały by mi i tam chciałem zamontować kontroler. Przyciski jednopolowe mam 33szt. dwupolowe 10szt. i przyciski 7szt. Razem wyszło by 60szt. Czyli Mega by mi wystarczył bo miałby 62 wyjścia?
« Ostatnia zmiana: Lutego 23, 2017, 19:49:44 wysłana przez KosiMazaki »