Autor Wątek: Pierwsze wrażenia z Viggenem  (Przeczytany 15690 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Pierwsze wrażenia z Viggenem
« Odpowiedź #30 dnia: Stycznia 30, 2017, 22:43:03 »
Szczerze mówiąc to ciekawe jest, jaki jest model zniszczeń statków? Czy do ostatniej chwili mają taką samą siłę rażenia. Mniejsze jednostki zatapiałem GBU-10, ale czym dysponują większe statki do obrony przed lotnictwem to nie wiem.
Latamy dzisiaj?

Oficer polityczny Padi-Van. (Prostak-1)

« Odpowiedź #31 dnia: Stycznia 30, 2017, 23:20:40 »
Szczerze mówiąc to ciekawe jest, jaki jest model zniszczeń statków? Czy do ostatniej chwili mają taką samą siłę rażenia. Mniejsze jednostki zatapiałem GBU-10, ale czym dysponują większe statki do obrony przed lotnictwem to nie wiem.

Moska to ma chyba takie fajne rewolwerowe zasobniki z pociskami plot. Dość skuteczne.
Śmigłowce nie mogą latać - są po prostu tak brzydkie, że ziemia je odpycha.

« Odpowiedź #32 dnia: Stycznia 31, 2017, 07:22:23 »
To widziałem, tylko co to za rakiety są, zasięg wysokość?
Latamy dzisiaj?

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #33 dnia: Stycznia 31, 2017, 07:41:41 »
Odpowiednik S-300/SA-10.
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

« Odpowiedź #34 dnia: Stycznia 31, 2017, 08:49:33 »
Uuuuu to grubo, nie dla A-10C.
Latamy dzisiaj?

Qbeesh

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: Lipca 25, 2017, 10:34:08 »
Viggen jest zaje. W ogóle Szwedzi to mieli wtedy łeb. Przemyślana maszynka. Kilka prostych myków i lądowanie z zamkniętymi oczami idzie zrobić. Tylko znów, jak w MiG-21 na początku, coś tam w kokpicie klatki zżera.

« Odpowiedź #36 dnia: Lipca 25, 2017, 16:27:35 »
Jedyny minus dla mnie to taki ze podczas latania mozna oszalec od ilosci i roznorodnosci piskow w kabinie

« Odpowiedź #37 dnia: Lipca 25, 2017, 16:43:46 »
Dzwieki RWR mozna wylaczyc .

Viggen jest fajny do latania , niestety w multiplayerze bez dedykowanych dla niego misji uderzeniowych/celi dla niekierowanych bomb to niestety kiepsko (BK90 nie funkcjonuje jak powinno https://forums.eagle.ru/showthread.php?t=181548&page=36 , RB-75-ala-Maverick trudny w uzyciu i max 3-4 mozna zabrac). W obecnym ksztalcie samolot o bardzo waskim zastosowaniu w multiplayerze (praktycznie skuteczna jest tylko rola przeciwokretowa, ARAK i low-level CCIP bombing + nie ma do tego misji za duzo).

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #38 dnia: Kwietnia 16, 2018, 20:46:06 »
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #39 dnia: Lipca 01, 2018, 01:04:41 »
Jest okazja, żeby kupić Viggena za pół ceny, więc opiszę swoje wrażenia.
Jeśli ktoś się waha, może to pomoże w decyzji.
Samolot jest na pewno bardzo nietypowy, dysponuje potężnym uzbrojeniem przeciw okrętowym. RB15F potrafi pacnąć przeciwnika z 75km, przed trafieniem w cel robi uniki, warto zobaczyć :-)
Kolejny atut to BK90, bomba kasetowa, która zamienia spory obszar w stertę gruzu, niestety nie działa prawidłowo w muti... jak sam Viggen.
Tutaj od razu wspomnę o największej wadzie Viggena, czyli katastrofalnej stabilności pracy tego modułu. Wyłączyłem losowe awarie w ustawieniach DCS, sam Viggen dostarcza ich w wystarczającej ilości.
System nawigacji AJS-37 jest unikatowy i dość skomplikowany w obsłudze. Komunikujemy się z nim za pomocą wyświetlacza, który potrafi wyświetlić tylko kilka cyfr, jest jednak dość intuicyjny w obsłudze jak na tak spartański interfejs. CK37, czyli jeden z pierwszych komputerów pokładowych, jest prawdopodobnie jednocześnie źródłem niestabilności Viggena w DCS.
Spora część problemów to błędy obsługi tego ustrojstwa. Niestety genialne tutoriale Chucka to fajne wprowadzenie, ale to zdecydowanie za mało, aby komfortowo latać AJS-37.
Przeczytanie pełnej instrukcji jest niezbędne, a i to nie wszystko. Manual niestety ma sporo błędów i nie jest kompletny, dlatego warto polecieć w kampanii dodanej do modułu, czytając uważnie odprawy. Są w nich zawarte informacje, których nie ma w instrukcji załączonej do modułu.
W ostatnim czasie sporo problemów zostało poprawionych przez devsów, niestety ED większości poprawek nie wrzuciło do openbety, a na dobitkę zaklepano problemy poprzez zmergowanie  openbety z wersją stabilną :-/.
Dobrze zaplanowana misja w Viggenie, to jak kurs samolotem pasażerskim, nie ma miejsca na niespodzianki. W każdych warunkach robi co trzeba i wraca do domu bez stresu.
Wytrzymałe podwozie, odwracacz ciągu, autopilot, AFK i  TILS który prowadzi jak po sznurku nawet przedszkolaka, sprawiają, że lądowanie bokiem przy huraganowym wietrze nie jest jakieś szczególnie trudne.
W skrócie, w singlu genialny moduł z ogromną ilością wariantów uzbrojenia i sposobów wykorzystania, w multi tak sobie, o ile nie jest przewidziany w scenariuszu.

« Odpowiedź #40 dnia: Lipca 01, 2018, 20:48:10 »
Na misji OPS Polonez czasami latałem nim jako myśliwiec i dawał radę choc z powodu braku radaru i enigmatycznego RWR jest na pewno trudno.

« Odpowiedź #41 dnia: Października 25, 2018, 23:28:10 »
Nowa misja w Quick Mission, Beggar's Canyon...starwarsowy easter egg. :)

« Odpowiedź #42 dnia: Października 27, 2018, 00:24:22 »
Tylko korytarz jakby szerszy ;)

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

--------------------------------
Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #43 dnia: Maja 05, 2024, 19:53:25 »
Premiera Coca - KOLI natchnęła mnie do poznania Viggena. Chyba doskonała okazja dla tego "pioruna" na przyciągnięcie nowych pilotów 8).
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl