Autor Wątek: Jak ustawić dzieloną przepustnicę i osobny odwracacz ciągu na każdy silnik?  (Przeczytany 2108 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Szanowni Forumowicze!

Mam małą zagwozdkę z FSX i odwracaczami ciągu.

Otóż wszędzie odwracanie ciągu osiągane jest poprzez mapowanie położenia manetki na przycisk i przypisanie tego przycisku do opcji "decrease thrust quickly". Niestety jest jedna wada tego rozwiązania - odcina to ciąg WSZYSTKICH silników. A tymczasem jak chcę mieć podwójną przepustnicę i osobny odwracacz dla każdego silnika...
Jak to zrobić? Tylko czymś w stylu Link2fs / simconnect?

(jak niektórzy wiedzą robię sam elektronikę do sprzętu i mam na jednym kabelku USB i joystick i komunikację szeregową w 2 strony)

Z góry dzięki za pomoc.
« Ostatnia zmiana: Lutego 27, 2017, 07:46:16 wysłana przez KosiMazaki »

Online some1

• Global Moderator
Odp: [FSX] Reverse thrust a joyscick
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 27, 2017, 07:16:56 »
W standardowych opcjach FSX chyba nie ma tego dla poszczególnych silników, musisz to oprogramować sam albo użyć płatnego FSUIPC żeby przypisać odwracacz osobno do każdej przepustnicy.

Można też zrobić odwracacz ciągu jak w prawdziwym samolocie - czyli nie na przycisku a na osi.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Z tego co pamiętam, to standardowo pod ośkami nie ma. Tylko jest przycisk (jak ma się TH Warthog to można podpisać pod przycisk cofania przepustnicy i podniesienia). Standardowo jest zdaje się tylko tak: https://www.youtube.com/watch?v=Kk7d8vQznbk .
Jedyne sensowne rozwiązanie to FSUiPC. Obowiązkowy program dla FSowego simmera, mam od lat wersję full i nie wyobrażam sobie życia bez ;).
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Można też zrobić odwracacz ciągu jak w prawdziwym samolocie - czyli nie na przycisku a na osi.
Z tego co kojarzę, to można rozdzielić oś. Część zakresu będzie pracowała jako "ciąg" a część jako rewerser.
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

Dzięki.

Co do ostatniego wpisu powyżej - nie widzę w FSX opcji reverser ani nic takiego w osiach analogowych.

Co do powyższych - można też  przez simconnect ustawić throttle na ujemny. Muszę pobawić się z deskryptorami joysticków USB i zobaczyć czy da się wysłać ujemną wartość z joysticka.
« Ostatnia zmiana: Marca 01, 2017, 07:39:02 wysłana przez KosiMazaki »

Offline rafgath

• *
  • Lok'tar Ogar
Mialem kiedys tak ustawione przepustnice jak opisal RzEmYk w swoim poscie, chyba jesli sie nie myle to w Fsuipc-u, a moze to LINDA byla juz nie pamietam, ale kompletnie sie to nie sprawdzilo. Teraz mam pod jednym przyciskiem ustawiony throttle quick decrease a pod drugim cut throttle. I to sie u mnie najlepiej sprawdza. Mysle ze mozna by cos takiego ustawic w fsuipc- u dla osobnych silnikow.

Sent from my iPhone using Tapatalk
System: Intel Core I-7 7700K CPU @ 4.8GHz, Corsair H100i v2, EVGA Z270 FTW-K, Kingston HyperX Fury Black 16GB PC 21300, EVGA GeForce GTX 1080 FTW GAMING ACX 3.0 , Windows 10 64 bit

Prepar 3D v4 / X-Plane 11