Od początku wiadome było, że symulator ten będzie w wielu aspektach przypominał starego FSXa za sprawą tego, że na nim bazuje. Jest to wersja alpha, która zawiera dużo bugów, takich np. jak:
-przytrafiły mi się chmury tuż przy samym gruncie
-pomimo otworzenia okienka na bocznej szybie, efekt deszczu wciąż był widoczny w tym miejscu (jakby wciąż była tam jakaś powierzchnia, po której kropelki mogły spływać)
-przy zmianie ustawień graficznych, za każdym razem automatycznie zmieniała się rozdzielczość na najwyższą
-ciągła informacja w dolnym, lewym rogu na czerwono, że mam wciśnięte hamulce (nawet podczas startu i samego lotu).
Przydałyby się jakieś odbicia na owiewce, ponieważ bez opadów atmosferycznych odnosi się wrażenie, jakby w ogóle nie było żadnej szyby. Zniszczenia statku powietrznego wyglądają tak samo, jak w FSX. Struktury plików/folderów wyglądają bardzo podobnie (lub tak samo) jak w produkcie Microsoftu, także np. te czerwony napisy informacyjne można łatwo wyłączyć w plikach .CFG. Z racji, że jest to wersja wczesnego dostępu, wiele opcji wciąż nie działa. Wiedziałem, czego możemy się spodziewać, także nie jestem jakiś zawiedziony. Moim zdaniem nie można od razu skreślać tego produktu, ponieważ minęło zaledwie kilka godzin od premiery Early Access.
PS, scenerie z FSXa działają w FSW.