Autor Wątek: Su-25 zasobniki podwieszane  (Przeczytany 2420 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Su-25 zasobniki podwieszane
« dnia: Maja 29, 2017, 10:40:03 »
Witam,
 Mam pytanie dotyczące podwieszanych kontenerów optycznych, interesuje mnie zwłaszcza stacja "Merkurij", z moich informacji wynika, że miała na wyposażeniu wyłącznie stację telewizyjną niskiego poziomu oświetlenia, czyli była to stacja wyłącznie nawigacyjna?? Czy była jakoś zintegrowana z systemem celowniczym samolotu? Jeśli tak to w jaki sposób, skoro nie miała w sobie ani dalmierza/oświetlacza laserowego?? Czy na obrazie pokazywanym ze stacji był np. punkt upadku bomb etc??

Odp: Su-25 zasobniki podwieszane
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 29, 2017, 13:01:27 »
"Merkurij" był pierwszą radziecką stacją termowizyjną typu zasobnik. Kamerami LLTV był "Szkwał", kamera układu naprowadzania KAB-500KR. Natomiast cała reszta to spekulacja, otóż nie ma (poza ogólnikami) żadnych konkretnych szczegółowych danych na temat tego systemu, zobrazowań, video, dokumentacji itd., i prawdopodobnie jeszcze długo (albo nigdy) nie będzie. Rozumiem, że Twoje  pytania są w kontekście DCS, w moim przekonaniu możesz założyć że to co jest tam pokazane to fikcja wymyślona przez ED (co w przypadku DCS nie jest niczym nowym ani zaskakującym).
« Ostatnia zmiana: Maja 29, 2017, 22:22:53 wysłana przez Leon »

Offline macieksoft

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 12, 2017, 22:51:59 »
ZTCP to właśnie ta stacja była systemem typu LLTV, nie termowizja. Ponoć wyposażona była w tubę jak noktowizory typu image intensification, dlatego były takie rozmiary tego ustrojstwa i także dlatego też z tego co słyszałem na forum ED zasięg w realu w warunkach nocnych to tylko 3km.

Niech jednak wypowie się Janek. On jest specem od takich gratów :)

« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 13, 2017, 13:39:49 »
I to jest właśnie cały problem, jedni piszą ( mam na myśli literaturę nie forumowe posty ) że termowizja, inni że noktowizja a jeszcze inni że LLTV. Wersji jest do wyboru i koloru, każdy może się zdecydować na własną. Czy rozmiary i masa były duże?, jest to rzecz bardzo względna, np. celowniczy LANTIRN ma długość 2,51 m i waży 240 kg, znane dane dla radzieckiego systemu to 350 kg masy całego kompleksu "Szkwał" ( czyli kanału dziennego, układu stabilizacji, komputera, laserowego dalmierza/podświetlacza, układu śledzenia/naprowadzania ppk i kanału nocnego czyli "Merkurego" ). Ile z tego ważył sam zasobnik to nie wiadomo, ale chyba nie było tak tragicznie ponieważ wchodził do nosa prototypów Ka-50 a jest tam zdecydowanie mniej miejsca niż w Su-25. Zasięg najczęściej jest podawany na ok 10 km. Dopóki światła nie ujrzą jakieś wiarygodne dokumenty to wszystko będzie się opierać na słowach typu "ponoć" i "prawdopodobnie", natomiast jestem pewien że implementację w wykonaniu EDa w DCS można na półkę z bajkami włożyć.

Offline macieksoft

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 13, 2017, 22:43:50 »
"Szkwał" ( czyli kanału dziennego, układu stabilizacji, komputera, laserowego dalmierza/podświetlacza, układu śledzenia/naprowadzania ppk i kanału nocnego czyli "Merkurego" ).
Właściwie to ani Su-25T ani Ka-50 nie posiadały układu śledzenia PPK ponieważ PPK które stosowały były kierowane poprzez laser dzięki czemu nie było potrzebne ich śledzenie jak to miało miejsce w przypadku TOW albo Ataka i tym podobnych.

Co do Mercury pod'a to jeśli by to była termowizja to pewnie by dali jakiś wlot powietrza do chłodzenia. Jak wiadomo kamery termowizyjne w takich zasobnikach potrzebują układu chłodzenia który generuje sporo ciepła które musi być odprowadzone.

« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 14, 2017, 21:10:40 »
9К121, jeśli pamięć mnie nie myli, nie jest rakietą naprowadzaną na odbitą od celu wiązkę lasera ( jak Hellfire czy H-25 ) a prowadzoną w kodowanej wiązce laserowej i dlatego potrzebuje automatu śledzenie pozycji pocisku. Zresztą obecności tego elementu nie napisałem tak sobie, tylko występuje on w opisach, a czy te opisy są zgodne z rzeczywistością to już inna story.

Z tym wlotem to niekoniecznie musi być potrzebny, bo zasobnik może być połączony z układem klimatyzacyjnym samolotu, ale to takie tam dywagacje. :)

Offline macieksoft

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 14, 2017, 22:25:20 »
Vikhr leci po wiązce prowadzącej, to tak zwany laser beam riding. Poprostu laser świeci w kierunku celu tworząc wiązkę. Pocisk ma z tyłu sensory którymi określa pozycję względem wiązki i koryguje swoją pozycję tak aby być na wiązce. Systemem który jest potrzebny jest laser który będzie świecił i dawał wiązkę. Nie ma potrzeby śledzenia pocisku ponieważ naprowadza się on korzystając ze swoich sensorów które określają pozycję względem wiązki, ponadto Vikhr ZTCP nie posiada żadnej flary umożliwiającej takie śledzenie.

Tutaj wideo: https://www.youtube.com/watch?v=NyabIb2QxuU
Żadnej flary która by umożliwiała śledzenie nie widać.

« Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 15, 2017, 18:01:33 »
Prawdopodobnie jest tak jak piszesz, co zresztą jest logiczne. Ja tylko wskazuje na różnice w opisach w zależności od żródła, dowiemy się prawdy gdy kiedyś ktoś się zlituje i wpuści w publiczny obieg jakieś dokumenty.