Autor Wątek: Thrustmaster HORNET?  (Przeczytany 4162 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Thrustmaster HORNET?
« Odpowiedź #15 dnia: Grudnia 13, 2021, 20:59:48 »
Niestety trzeba sie zalogowac by to przeczytac.

Ale klops, przepraszam, zapomniałem, że tam konieczne jest logowanie. Zrelacjonuję zatem pokrótce, żeby nie było...

• Instalacja bez problemu - okręca się stary grip i wkręca nowy. Większość przypisań przycisków była na miejscu po poprzednim gripie (przynajmniej w BMSie).
  • Zauważają, że grip jest większy (wyższy i grubszy) niż w rzeczywistym F-18 i osoby z mniejszymi dłońmi mogą mieć trudność w dosięgnięciu wszystkich przycisków bez podnoszenia dłoni.
  • Centralny hat i ten po lewej pod kciukiem są przekręcone (tzn. ich pozycja godziny 12) ok. 10 stopni w lewo, a hata po prawej stronie ok. 10 stopni w prawo - i że to prawdopodobnie jest spowodowane tym, że stick jest pomyślany do centralnego montażu, gdzie obejmuje się go nieco z prawej strony.
  • Dosyć ciężko chodzący przycisk pod małym palcem.
  • Fajny scroll, dodający funkcjonalności.
  • Ogólnie dobra jakość.

« Odpowiedź #16 dnia: Stycznia 24, 2022, 09:34:41 »

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #17 dnia: Stycznia 24, 2022, 15:18:57 »
Cena naprawdę dobra, nie tak dawno kupowałem za 769PLN i to też było w promocji, bo był za chyba 869PLN. Mam swoje o nim już przemyślenia po około 1M użytkowania, za jakiś czas napiszę więcej.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline Marcin_B

• *
  • MABO
« Odpowiedź #18 dnia: Stycznia 24, 2022, 15:24:10 »
Generalnie te przemyślenia na "+" czy "-" w stosunku do podstawowej wajchy? Bo nie ukrywam że mnie trochę kusi... :)

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #19 dnia: Stycznia 24, 2022, 15:55:21 »
Generalnie te przemyślenia na "+" czy "-" w stosunku do podstawowej wajchy? Bo nie ukrywam że mnie trochę kusi... :)

Pół na pół, mi się podoba, ale absolutnie nie jest to joy na biurko, musi być między nogami i to dość nisko, tak, że prawe ramię opiera się prawie na udzie. Tego gripa łapie się bardziej z góry niż z boku.

www.yoyosims.pl

Offline Marcin_B

• *
  • MABO
« Odpowiedź #20 dnia: Stycznia 24, 2022, 15:59:10 »
To spoko, u mnie akurat tak jest :)

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
« Odpowiedź #21 dnia: Stycznia 24, 2022, 17:09:11 »
Z tego co widać jest o jeden hat mniej niż w warthogu.

« Odpowiedź #22 dnia: Stycznia 24, 2022, 18:15:09 »
Taka ściema. Produkt niedostępny w sklepie internetowym. Sprawdź i kup w sklepie. Tylko że nie znalazłem w Polsce sklepu z dostępnym towarem.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #23 dnia: Stycznia 24, 2022, 18:40:18 »
Jeszcze godzinę temu mogłeś normalnie złożyć zamówienie na wajchę, bo sprawdzałem :).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline =OPS=lipas

• *
« Odpowiedź #24 dnia: Stycznia 24, 2022, 20:48:29 »
Ja o 17.40 kupiłem chyba ostatniego :-).

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #25 dnia: Stycznia 24, 2022, 22:42:09 »
Z tego co widać jest o jeden hat mniej niż w warthogu.

Wbrew pozorom ten ma o jedną funkcję więcej niż grip Warthoga. Nieco inaczej jest to ustawione (bo klawisze są też pushowe, czego nie ma w Warthogu). Trzyma go się trochę jak klamkę na zgięciu. Co kto lubi. Czym niżej tym lepiej.

www.yoyosims.pl

Offline =OPS=lipas

• *
« Odpowiedź #26 dnia: Stycznia 25, 2022, 13:23:50 »
To prawda, pierwsze wrażenie pozytywne. Trzeba go było ok 5cm obniżyć, ale to nie problem z uchwytem a'la  monstertech.

« Odpowiedź #27 dnia: Stycznia 26, 2022, 02:04:48 »
Ja swojego wyrwałem w promocji, za 699 i było to 19.01.22 w RTV EURO AGD.

Co do latania na nim, to faktycznie jest tak jak mówi YoYo, Joy musi być między nogami. Nie wyobrażam sobie latać nim kiedy jest na biurku. Hornet ma górna część mocno pochyloną do przodu i nie ma (półki/podpory?) na dłoń.
Fajną opcją jest dodatkowy, dwu kierunkowy i wciskany HAT, który na pierwszy rzut oka wygląda trochę jak rolka. Warto dodać że HAT "Sensor Control" jest również wciskany. Skolei HAT "Weapon Select" ma dla mnie mało "wyraźny" kształt, dlatego kciuk mi się na nim ślizga, CMS w A10 pod tym względem jest znacznie lepszy.
Kolejna sprawa to różnice w spuście, oczywiście jest dwustopniowy tak jak w A10, pierwszy stopień działa praktycznie tak jak w Świni.
Ale drugi stopień w Hornecie jest dużo wyraźniejszy, wręcz czuć wyraźny opór przy wciśnięciu.

Ogólnie jeśli ktoś nie lata Hornetem, albo lata ale nie zależu mu na replice, to może zostać przy gripie A10.
Z tych dwóch dla mnie lepszy jest Joy Warthoga. ;)

Jakieś pytania?  :evil:
"Jeb*ć, karać, nie wyróżniać. W wolnych chwilach prześladować"

« Odpowiedź #28 dnia: Lipca 20, 2022, 22:35:50 »
Gripy F/A-18C są znowu w promocji (NET i Komputronik). Można go kupić poniżej 700 PLN (wcześniej najtańsza cena: 819 PLN):

https://www.ceneo.pl/84508529

Może ktoś się skusi.

Zastanawiam się, ale z tego pisano w tym wątku i też sam wcześniej się natknąłem, nie jest to dobry grip na biurko, a tak teraz to mam ustawione...

Wydaje mi się, że grip A-10C jest jednak ogólnie znacznie lepszy. Poza tym, że fajny bajer bo replika (jak się lata w DCS F/A-18C) to ciężko mi znaleźć jakieś pozytywy.
« Ostatnia zmiana: Lipca 20, 2022, 22:41:54 wysłana przez Jascha »

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #29 dnia: Lipca 21, 2022, 09:19:28 »
Na biurko absolutnie się nie nadaje. Musiałbyś nienaturalnie wyginać rękę.

www.yoyosims.pl